Retsudvalget 2013-14
REU Alm.del
Offentligt
1294906_0001.png
1294906_0002.png
Politi- og Strafferetsafdelingen
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:
30. oktober 2013Sikkerheds- og Forebyg-gelseskontoretSagsbeh: Jean E. Hørdum-AxelsenSagsnr.: 2013-0030-1704Dok.:928613
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 15 (Alm. del), som Folketin-gets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 9. oktober 2013.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Peter Skaarup (DF).
Morten Bødskov/Anette Arnsted
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 15 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”Vil ministeren redegøre for, om der blandt de danskere, somer rejst fra Danmark til Syrien for at deltage i krigen, er perso-ner, som har medvirket til, har overværet eller har udført hen-rettelser af gidsler, f.eks. i forbindelse indvielsesritualer, sombeskrevet i artiklen ”Indviet i krigens gru” fra Berlingske den15. september 2013?”

Svar:

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet enudtalelse fra Politiets Efterretningstjeneste, der har oplyst følgende:”Politiets Efterretningstjenestes opgave er at forebygge, efter-forske og modvirke foretagender og handlinger, der udgør ellervil kunne udgøre en fare for Danmark som et selvstændigt,demokratisk og sikkert samfund. Efterretningstjenesten skalgennem sin virksomhed skabe grundlag for, at bl.a. voldeligeekstremistiske trusler kan identificeres og håndteres så tidligtog effektivt som muligt.Det er Politiets Efterretningstjenestes vurdering, at mindst 70personer siden sommeren 2012 er rejst fra Danmark til Syrienfor at tilslutte sig den væbnede kamp mod al-Assad-regimet. Etophold blandt militante islamister i Syrien kan have en radika-liserende effekt på den udrejste. Selvom der ikke er en entydigsammenhæng mellem radikalisering og udførelse af terroran-greb, vil en person, der vender hjem fra Syrien efter at havegennemgået et radikaliseringsforløb, med stor sandsynlighedvære mere villig til at begå terrorisme i Danmark. Endvidere erdet sandsynligt, at længerevarende deltagelse i krigshandlingerkan betyde, at personer er mere indstillet på at begå voldshand-linger.Medierne har omtalt oplysninger om, at personer, der søger op-tagelse i militante islamistiske grupper i Syrien, kan blive bedtom at bevise deres loyalitet og engagement i forhold til grup-pen ved at henrette tilfangetagne. Politiets Efterretningstjenestehar derfor nævnt, at dette kan være en risiko ved at drage tilSyrien for at deltage i væbnede kamphandlinger.Der kan ikke i en folketingsbesvarelse gives nærmere oplys-ninger om konkrete efterforskninger, herunder om danskere,der har været udrejst til Syrien for at deltage i væbnede kamp-handlinger, har været involveret i henrettelser af gidsler.”
2