Retsudvalget 2013-14
REU Alm.del
Offentligt
1305477_0001.png
1305477_0002.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Politi- og Strafferetsafdelingen
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
28. november 2013StrafferetskontoretCasper Grue Jensen2012-0030-0979532802
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 124 (Alm. del), som Folketin-gets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 5. november 2013.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Peter Skaarup (DF).
Morten Bødskov/Freja Sine Thorsboe
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 124 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”Ministeren bedes redegøre for sin holdning til, om hærdedevanekriminelle og dømte mordere, der gentagne gange har ud-øvet voldelige overfald på uskyldige mennesker, burde idøm-mes tidsubestemte straffe (forvaring), når de som i tilfældetKenni Blegvad, som beskrevet i B.T.’s artikler, helt åbenlyst ertil konstant og stor fare for det omgivende samfund.”

Svar:

Justitsministeriet finder af principielle grunde ikke at burde udtale sig omden konkrete sag, der er henvist til i spørgsmålet.Justitsministeriet kan imidlertid generelt oplyse, at straffelovens § 70 inde-holder nærmere regler om idømmelse af forvaring. Bestemmelsens anven-delsesområde er afgrænset af for det første et kriminalitetskrav, for det an-det et farlighedskriterium og for det tredje en nødvendighedsbetingelse.Efter straffelovens § 70, stk. 1, kan en person således dømmes til forva-ring, hvis 1) han findes skyldig i drab, røveri frihedsberøvelse, alvorligvoldsforbrydelse, trusler af den i § 266 nævnte art eller brandstiftelse elleri forsøg på en af de nævnte forbrydelser, og 2) det efter karakteren af detbegåede forhold og oplysningerne om hans person, herunder navnlig omtidligere kriminalitet, må antages, at han frembyder nærliggende fare forandres liv, legeme, helbred eller frihed, og 3) anvendelse af forvaring istedet for fængsel findes påkrævet for at forebygge denne fare.Efter straffelovens § 70, stk. 2, kan en person endvidere dømmes til forva-ring, hvis 1) han findes skyldig i voldtægt eller anden alvorlig sædelig-hedsforbrydelse eller i forsøg herpå, og 2) det efter karakteren af det begå-ede forhold og oplysningerne om hans person, herunder om tidligere kri-minalitet, må antages, at han frembyder væsentlig fare for andres liv, le-geme, helbred eller frihed, og 3) anvendelse af forvaring i stedet for fæng-sel findes påkrævet for at forebygge denne fare.Som det fremgår, kan der bl.a. idømmes forvaring for alvorlige voldsfor-brydelser, hvis farlighedskriteriet og nødvendighedsbetingelsen konkretfindes at være opfyldt.Justitsministeriet har ikke aktuelle overvejelser om at ændre reglerne omforvaring.2