Retsudvalget 2013-14
REU Alm.del
Offentligt
1303498_0001.png
1303498_0002.png
Politi- og Strafferetsafdelingen
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
22. november 2013StrafferetskontoretLise Bitsch2013-0030-1757959045
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 119 (Alm. del), som Folketin-gets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 4. november 2013.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Karsten Lauritzen (V).
Morten Bødskov/Freja Sine Thorsboe
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 119 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”Ministeren bedes redegøre for, hvem der udreder beløbet, så-fremt en gerningsmand med udenlandsk statsborgerskab ikkeer i stand til at betale et beløb, som retten har dømt vedkom-mende til at betale til sit offer.”

Svar:

Justitsministeriet har forstået spørgsmålet således, at der sigtes til forholdbegået af en udenlandsk statsborger i den danske stat.Justitsministeriet kan i den forbindelse oplyse, at staten efter offererstat-ningslovens § 1, stk. 1, yder erstatning og godtgørelse for personskade, derforvoldes ved overtrædelse af straffeloven eller lov om tilhold, opholds-forbud og bortvisning, hvis overtrædelsen er begået i den danske stat. Detsamme gælder personskade, der indtræder i forbindelse med hjælp til poli-tiet under anholdelse eller i forbindelse med handlinger, der foretages medhenblik på lovlig privat anholdelse eller forhindring af strafbare handlin-ger.Efter lovens § 1, stk. 2, yder staten endvidere erstatning for skade på tøj ogandre sædvanlige personlige ejendele, herunder mindre kontantbeløb, somskadelidte havde på sig, da personskaden blev forvoldt, jf. dog beløbs-grænsen i lovens § 9 a.Det følger af lovens § 7, stk. 1, at staten ikke yder erstatning, i det omfangskaden godtgøres af skadevolderen eller dækkes af forsikringsydelser ellerandre ydelser, der har karakter af virkelig skadeserstatning.Hvis betingelserne i offererstatningsloven er opfyldt, er det uden betydningfor offerets mulighed for at få erstatning fra staten, om gerningsmanden eren dansk eller en udenlandsk statsborger.I det omfang der ydes erstatning, indtræder staten i skadelidtes krav modskadevolderen, jf. lovens § 17, stk. 1. Kan statens regreskrav mod skade-volderen tvangsfuldbyrdes efter retsplejelovens § 478, kan kravet inddri-ves efter reglerne i lov om fremgangsmåden ved inddrivelse af skatter ogafgifter m.v. og ved indeholdelse i den pågældendes indtægter efter regler-ne om inddrivelse af personlige skatter i kildeskatteloven, jf. lovens § 17,stk. 2.2