Retsudvalget 2013-14
REU Alm.del
Offentligt
1328673_0001.png
1328673_0002.png
Politi- og Strafferetsafdelingen
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:
30. januar 2014Sikkerheds- og Forebyg-gelseskontoretSagsbeh: Rasmus Krogh PedersenSagsnr.: 2013-0030-1755Dok.:956199
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 110 (Alm. del), som Folketin-gets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 1. november 2013.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Nikolaj Villumsen (EL).
Karen Hækkerup/Anette Arnsted
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 110 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”Ministeren bedes redegøre for baggrunden for, at statsministe-ren i lyset af afsløringerne fra whistlebloweren Edward Snow-den om overvågning af franske borgeres telefonsamtaler ogsms'er samt den tyske regerings opfattelse af, at forbundskans-ler Angela Merkels mobiltelefon er blevet aflyttet af NSA, kanafvise, at der skulle finde tilsvarende overvågning af danskereborgere, virksomheder og politikere sted.”

Svar:

Indsatsen mod spionage, såkaldt kontraspionage, varetages af Politiets Ef-terretningstjeneste, der har til opgave at identificere, forebygge og imøde-gå trusler mod friheden, demokratiet og sikkerheden i det danske samfund.Indsatsen mod spionage er blandt kerneområderne for efterretningstjene-stens virksomhed.Justitsministeriet kan oplyse, at Politiets Efterretningstjeneste ikke hargrundlag for at antage, at amerikanske efterretningsaktiviteter på ulovligvis er eller har været rettet mod Danmark eller danske interesser, herunderdanske ministre eller medlemmer af Folketinget.Der kan ikke inden for rammerne af en folketingsbesvarelse gives nærmereoplysninger om de efterretningsmæssige aktiviteter, som ligger til grundfor denne vurdering.Justitsministeriet kan dog mere generelt oplyse, at Politiets Efterretnings-tjenestes indsats mod spionage i vidt omfang er forebyggende, og at tjene-sten anvender de samme efterforskningsmetoder som det øvrige politi,herunder afhøringer, ransagninger og indgreb i meddelelseshemmelighe-den. Endelig har efterretningstjenesten mulighed for at indhente oplysnin-ger gennem overvågning og gennem kilder i relevante miljøer og person-kredse.
2