Retsudvalget 2013-14
REU Alm.del
Offentligt
1321542_0001.png
1321542_0002.png
1321542_0003.png
1321542_0004.png
Politi- og Strafferetsafdelingen
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
13. januar 2014PolitikontoretJean E. Hørdum-Axelsen2013-0030-1750952355
Hermed sendes endelig besvarelse af spørgsmål nr. 104 (Alm. del), somFolketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 30. oktober2013. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Michael Aastrup Jensen (V).
Karen Hækkerup/Anne Berg Mansfeld-Giese
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 104 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”Ministeren bedes redegøre for, hvorvidt de oplysninger tv-programmet ’Operation X’ fremstiller om politiets indsats påit-kriminalitet i deres udsendelse den 17. oktober 2013 er kor-rekte? Derudover bedes ministeren redegøre for, hvorvidt poli-tiet har de nødvendige ressourcer samt ekspertise til at løse sa-ger vedr. den it-kriminalitet, der fremstilles i udsendelsen? En-delig bedes ministeren redegøre for, hvordan politiet reagererpå borgernes adskillelige anmeldelser om it-kriminalitet i ud-sendelsen?”

Svar:

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet enudtalelse fra Rigspolitiet, der har oplyst følgende:”1. Rigspolitiet kan indledningsvis oplyse, at det i spørgsmåletrefererede tv-program omhandler politiets håndtering af an-meldelser om handel på internettet med stjålne kreditkortop-lysninger. Det anføres bl.a. i udsendelsen, at tre politikredseikke har efterforsket nogle anmeldelser af handel på internettetmed stjålne kreditkortoplysninger. Det fremgår endvidere afprogrammet, at det i de omhandlede sager er udenlandske kri-minelle, der står bag kreditkortbedragerierne og anvender her-boende ’muldyr’ til at modtage pakker med bestilte varer, derherefter videresendes til adresser i udlandet.Rigspolitiet kan oplyse, at Rigspolitiet er opmærksomt på, atbedragerier begået via internettet er et kriminalitetsområde ikraftig stigning, der giver udfordringer i praksis i politikredse-ne, og som derfor kræver et skærpet fokus. For at styrke politi-kredsenes håndtering af anmeldelser om svindel, herunder sær-ligt i forbindelse med handel på internettet, har Rigspolitiet se-nest den 25. juni 2013 udsendt retningslinjer på området. For-målet med disse er at sikre, at sagerne visiteres og behandleskorrekt. Retningslinjerne skal sikre, at sagerne undergives etkoordineret efterforskningsmæssigt fokus på tværs af politi-kredsene, der kan medvirke til, at sagerne får den rigtige priori-tet, og at gerningsmændene strafforfølges. I den forbindelse erder fastsat retningslinjer for, hvilken politikreds der er ansvar-lig for behandling af sagen, såfremt sagen er en del af et størresagskompleks, hvor der er indgivet anmeldelser i flere politi-kredse.Det er Rigspolitiets vurdering, at politiet generelt er i besiddel-se af den fornødne ekspertise til at efterforske sager om kredit-kortbedrageri i forbindelse med handel på internettet, både forså vidt angår efterforskningsmetoder og vedrørende samarbej-2
det med udenlandske politimyndigheder. Udfordringen meddenne type sager er således efter Rigspolitiets opfattelse en an-den, nemlig at den enkelte anmeldelse i en række tilfælde er endel af en større svindelsag, der skal håndteres på tværs af poli-tikredsene efter de ovenfor beskrevne retningslinjer, og hvorden enkelte kreds ikke umiddelbart ud fra anmeldelsen kan se,at den er en del af et større sagskompleks.Rigspolitiet har bl.a. på et mødeforum for politikredseneschefpolitiinspektører ultimo august 2013 indskærpet retnings-linjerne på området for at sikre, at anmeldelserne håndtereskorrekt og ensartet i alle politikredse.Rigspolitiet kan endvidere oplyse, at der løbende arbejdes på atstyrke politiets efterforskningsmetoder i forhold til den stadigmere udbredte og grænseoverskridende it-kriminalitet, ligesomRigspolitiet har et tæt samarbejde med Europol, Interpol samtbilateralt med andre landes politimyndigheder.Om de konkrete sager, der er omtalt i tv-programmet, kanRigspolitiet oplyse, at der er indhentet bidrag fra de tre rele-vante politikredse herom.

2.

Syd- og Sønderjyllands Politi har således oplyst, at man ianledning af programmet blev opmærksom på, at den konkretesag om kreditkortbedrageri ikke var behandlet i fuld overens-stemmelse med Rigspolitiets retningslinjer på området, hvorforefterforskningen blev genoptaget.Syd- og Sønderjyllands Politi har herefter undersøgt beslaglag-te computere og mobiltelefoner samt slutdestinationen for depakker, der var bestilt ved brug af stjålne kreditkortoplysningeri den konkrete sag. Efterforskningen er fortsat verserende, ogder er sendt internationale retsanmodninger til de lande, hvortilpakkerne er blevet videresendt, med henblik på bistand til denvidere efterforskning.Syd- og Sønderjyllands Politi har endvidere oplyst, at den i tv-programmet omtalte sag har medført, at Rigspolitiets retnings-linjer på området er blevet indskærpet i politikredsen.Sydøstjyllands Politi har oplyst, at man på baggrund af journa-listens henvendelse i forbindelse med programmet iværksatteefterforskning mod en navngiven adresse i Kolding, der ifølgeen række anmeldelser om internetbedrageri var angivet somleveringsadresse for pakker købt ved brug af stjålne kreditkort-oplysninger.Efterforskningen viste, at beboeren på adressen var en uden-landsk mandlig studerende, der primo august 2013 var fraflyt-tet adressen og nu opholder sig i Belgien. Sagen er overgivet til3
anklagemyndigheden med henblik på vurdering af, om der ergrundlag for at fremstille manden i grundlovsforhør in absen-tia.Sydøstjyllands Politi har endvidere oplyst, at Rigspolitiets ret-ningslinjer på området har været drøftet på politikredsens le-dermøder, ligesom der ved skriftlig information til samtlige af-delinger er blevet gjort opmærksom på retningslinjerne.Nordsjællands Politi har oplyst, at den konkrete sag, der er om-talt i tv-programmet, på tidspunktet for programmets udsendel-se var under efterforskning på baggrund af en henvendelse fraPost Danmark. Der har efterfølgende været foretaget afhøringaf en person, som har fungeret som ’muldyr’, og der er i denforbindelse udfundet en IP-adresse, som har været benyttet afden pågældendes kontakter. Da denne IP-adresse kan knyttestil Østjyllands Politikreds, er sagen oversendt hertil med hen-blik på vurdering af de videre efterforskningsmuligheder.Nordsjællands Politi har endvidere oplyst, at det indgår i poli-tikredsens strategi for 2014 at foretage en kompetenceopbyg-ning og -kvalificering i forhold til den internetbårne, borgerret-tede kriminalitet. Politikredsen har i den forbindelse planlagt etuddannelsesforløb, der skal tilføre en række medarbejdere sær-lige kompetencer i forhold til efterforskning og retsforfølgningaf it-kriminalitet.”Justitsministeriet kan henholde sig til Rigspolitiets udtalelse.
4