Retsudvalget 2013-14
REU Alm.del
Offentligt
1302902_0001.png
1302902_0002.png
1302902_0003.png
Politi- og Strafferetsafdelingen
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:
21. november 2013Straffuldbyrdelseskonto-retSagsbeh: Jean E. Hørdum-AxelsenSagsnr.: 2013-0030-1749Dok.:951407
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 100 (Alm. del), som Folketin-gets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 29. oktober 2013.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Peter Skaarup (DF).
Morten Bødskov/Frederik Gammeltoft
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 100 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”Ministeren bedes redegøre for den aktuelle sagsbehandlings-tid i forbindelse med overførelse af udenlandske indsatte i dan-ske fængsler til fortsat afsoning i hjemlandet, redegøre forhvorfor forskellige myndigheder som politiet og Nationalt Ud-lændingecenter tilsyneladende arbejder dårligt sammen medbureaukrati og langsommelighed til følge, samt redegøre forom regeringen vil speede arbejdet op med at få udlændinge idanske fængsler overført til afsoning i hjemlandet i overens-stemmelse med et bredt politisk ønske i Folketinget, og i givetfald oplyse hvornår der vil ske yderligere i sagen.”

Svar:

1.

Som jeg tidligere har redegjort for over for bl.a. Retsudvalget, er dermed flerårsaftalen for kriminalforsorgens økonomi i 2013-2016 sat fokuspå at sikre, at arbejdet med at overføre kriminelle udlændinge til afsoning ihjemlandet sker hurtigt og effektivt.Der er med flerårsaftalen med virkning fra den 1. januar 2013 fastsat ambi-tiøse frister for danske myndigheders behandlinger af overførselssager, li-gesom overførselsindsatsen siden den 1. januar har været forankret i ensærligTask Force Hjemsendelsei Justitsministeriet.Det fremgår således bl.a. af flerårsaftalen:-Direktoratet for Kriminalforsorgen skal senest inden 30 dage frastraffens iværksættelse forelægge alle sager vedrørende udvis-ningsdømte udlændinge, hvor der kan blive tale om overførelse, forJustitsministeriet. Der skal i den forbindelse bl.a. være udarbejdetstrafberegningsskema, og der skal være foretaget den nødvendigehøring af den indsatte.Justitsministeriet skal senest inden yderligere 60 dage anmode denkompetente udenlandske myndighed om, at den pågældende over-føres. Der skal i den forbindelse bl.a. være foretaget den nødvendi-ge høring af politi- og anklagemyndighed og den nødvendige over-sættelse af sagens dokumenter mv.
-
På nuværende tidspunkt er de fastsatte frister for myndighedernes sagsbe-handling overholdt i samtlige sager fra i år.
2
Den gennemsnitlige sagsbehandlingstid for sager rejst i år, og som er endtmed en overførsel, er ca. 150 dage regnet fra det tidspunkt, hvor straffuld-byrdelsen iværksættes i en af kriminalforsorgens institutioner, til det tids-punkt, hvor vedkommende fysisk overføres til hjemlandet. Det bemærkes iden forbindelse, at der fra sag til sag er stor forskel på, hvor længe hjem-landene er om at besvare Justitsministeriets anmodninger om overførsel.

2.

Hidtil har den praktiske gennemførelse af overførslen af den domfældte,når der er indgået en aftale om overførsel med hjemlandet, påhvilet denpolitikreds, som har ført den danske straffesag mod den pågældende.For at sikre, at overførslen til hjemlandet sker så hurtigt som muligt, efterder er indgået en aftale om overførsel, er den praktiske gennemførelse afoverførslen imidlertid med virkning fra den 1. juli 2013 overgået til Rigs-politiet, Nationalt Udlændingecenter. Denne del af sagsbehandlingen vare-tages dermed nu af én myndighed, der således får bedre mulighed for atetablere de nødvendige kontakter hos andre landes myndigheder og i øv-rigt opbygge erfaring.Der kan herom i øvrigt henvises til Justitsministeriets cirkulæreskrivelsenr. 9562 af 15. oktober 2013.

3.

Det kan endelig oplyses, at Justitsministeriet i samarbejde med Direkto-ratet for Kriminalforsorgen og Rigspolitiet, Nationalt Udlændingecenter,løbende arbejder på at optimere indsatsen på dette område.
3