Miljøudvalget 2013-14
MIU Alm.del
Offentligt
1344203_0001.png
1344203_0002.png
Folketingets MiljøudvalgChristiansborg1240 København K
MinisterenJ.nr. 001-10653Den 10. marts 2014
Folketingets Miljøudvalg har i brev af 19. december 2013 stillet følgendespørgsmål nr. 84 (alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stilletefter ønske fra ikke-medlem Finn Sørensen (EL)

Spørgsmål 84

Kan ministeren bekræfte, at ifølge de grønlandske miljøregler skal minesel-skaber, der har tilladelse til uranudvinding, kun dække de første to års op-rydning, hvorefter omkostningerne for miljøoprydning og miljøovervågningovergår til selvstyret?

Svar

Grønlands Selvstyre har overtaget kompetencen på råstof- og miljøområder-ne i Grønland for råstofaktiviteter som de i spørgsmålet omtalte. Miljøstyrel-sen har indhentet en udtalelse fra Grønlands Landstyre til besvarelsen afspørgsmålet.Med e-mail af 24. februar 2014 har Grønlands Selvstyre, Råstofstyrelsen,fremsendt brev af 20. februar 2014 med følgende bemærkninger til spørgs-mål 84:”Grønlands Selvstyres råstofmyndighed (Råstofstyrelsen og Miljøstyrelsenfor Råstofområdet) og Departementet for Erhverv, Råstoffer og Arbejdsmar-ked har følgende bemærkninger til spørgsmålet:Det er ikke korrekt at anføre, at råstoflovens miljøregler fastsætter, at om-kostninger til miljøoprydning og miljøovervågning overgår til selvstyret efter2 år.Rettighedshaver efter en tilladelse meddelt under råstofloven skal løbendeminimere miljøpåvirkninger fra sine aktiviteter. Rettighedshaver skal træffeforanstaltninger for at forebygge og imødegå en eventuel forurening og virk-somheden skal tilrettelægges på en sådan måde, at den i mindst muligt om-fang medfører forurening (jf. råstoflovens § 53). Det er et hovedprincip iråstofloven, at rettigheder skal betale alle omkostninger til nedlukning udentidsbegrænsning, og det er videre et hovedprincip i råstoflovens miljøregler,at i tilfælde af forurening betaler forureneren uden beløbsbegrænsning.
Miljøministeriet • Højbro Plads 4 • 1200 København KTlf. 72 54 60 00 • Fax 33 32 22 27 • CVR 12854358 • EAN 5798000862005 • [email protected] • www.mim.dk
Det følger af råstoflovens § 43, at en rettighedshaver i forbindelse med an-søgning om godkendelse af opstart af en mine samtidig skal fremsende enplan for hvordan minen skal nedlukkes og hvordan de berørte områder efter-lades. Denne nedlukningsplan skal ligeledes angive, hvordan det økonomisksikres, at planen kan gennemføres ved f.eks. hensættelse af det givne beløb iet pengeinstitut.Nedlukningsplanen skal godkendes af Naalakkersuisut inden minen kan op-starte. Planen for finansiel sikkerhedsstillelse skal ligeledes godkendes indenaktiviteter kan påbegyndes. I forbindelse med godkendelsen opstillerNaalakkersuisut projektspecifikke krav, hvilket f.eks. kan omfatte nærmerevilkår om miljømonitering under minens levetid og efter nedlukning.Det er et krav, at nedlukningsplanen og den tilhørende finansielle sikker-hedsstillelse løbende justeres, så den svarer overens med de faktiske forholdved minen.Råstofloven indeholder meget strenge bestemmelser om ansvar og erstat-ningsforpligtelser, herunder for miljøskader.Det fremgår af råstoflovens § 92, at en rettighedshaver er objektivt ansvarligfor skader forvoldt ved virksomhed eller aktiviteter omfattet af rettighedsha-vers tilladelse. Rettighedshaver skal således erstatte skader forvoldt vedvirksomhed eller aktiviteter uanset om skaderne er hændelige. Råstoflovens§§ 63-66 indeholder detaljerede bestemmelser om miljøansvar og §§ 67-72om erstatningsansvar for miljøskader.Rettighedshaverens ansvar og erstatningsforpligtelse for eventuel miljøforu-rening ophører ikke ved nedlukning af en mine. Naalakkersuisut fastsætterprojektspecifikke vilkår for omfang og type af miljømonitering og finansielsikkerhedsstillelse forbundet dertil. Det afgøres ud fra en konkret vurderingaf de enkelte projekter, herunder fra resultaterne af miljømoniteringen,hvornår miljømoniteringen eventuelt kan afsluttes. Det vil sige, at der ikke iloven fastsættes en bestemt tidsbegrænset periode for hvor længe moniteringskal pågå. Monitering skal således fortsætte så længe der er et behov herfor.Det er ikke korrekt at anføre, at råstoflovens miljøregler fastsætter, at om-kostninger til miljøoprydning og miljøovervågning overgår til selvstyret efter2 år.”
Kirsten Brosbøl
/
Claus Torp
2