Miljøudvalget 2013-14
MIU Alm.del
Offentligt
Folketingets MiljøudvalgChristiansborg1240 København K
J.nr. 001-1033714. januar 2014
Folketingets Miljøudvalg har i brev af 29. november 2013 stillet følgendespørgsmål nr. 65 (alm. del), som hermed besvares.
Spørgsmål 65
Vil ministeren oplyse, eventuelt med inddragelse af bidrag frasundhedsministeren, om der har været lægefagligt personale eller lign.involveret i fastsættelse af støjgrænseværdierne for vindmøller?Svar
Jeg har forelagt spørgsmålet for Miljøstyrelsen, som oplyser følgende:Støjgrænserne for den almindelige støj fra vindmøller har stort set været uændredesiden den første vindmøllebekendtgørelse trådte i kraft i 1991. Støjgrænsernesvarer til det beskyttelsesniveau, der er lagt til grund for de vejledendegrænseværdier for andre former for støj, og støjgrænserne for vindmøller ligger påniveau med de vejledende støjgrænser for virksomhedsstøj. Støjgrænserne for denalmindelige støj har ikke været forelagt lægefagligt personale, inden de trådte ikraft i 1991.Bekendtgørelsen om støj fra vindmøller blev revideret i 2006, og i forbindelse medden offentlige høring blev udkast til bekendtgørelse sendt til bl.a. Indenrigs- ogSundhedsministeriet og Embedslægerne Frederiksborg Amt. Miljøstyrelsenmodtog ikke bemærkninger fra disse høringsparter.Den bindende grænseværdi på 20 dB for det indendørs niveau af lavfrekvent støjfra vindmøller trådte i kraft 1. januar 2012. I forbindelse med høringen af de nyeregler om lavfrekvent støj i 2011 modtog Miljøstyrelsen høringssvar fraSundhedsstyrelsen, som ikke havde sundhedsfaglige indvendinger til høringensindhold vedrørende grænser for lavfrekvent støj fra vindmøller. Sundhedsstyrelsenoplyste dengang, at styrelsen ikke var bekendt med videnskabelige undersøgelser,som viser evidens for egentlige helbredsskader som følge af lavfrekvent støj fravindmøller, der overholder den foreslåede grænseværdi på 20 dB.Dansk Selskab for Arbejds- og Miljømedicin foreslog i sit høringssvar, atstøjgrænsen for den almindelige støj sænkes fra 39 til 35 dB. Det var dog klart i detpolitiske opdrag fra forligskredsen, at ændringen alene skulle vedrøre lavfrekventstøj.
Miljøministeriet • Børsgade 4 • 1215 København KTlf. 72 54 60 00 • Fax 33 32 22 27 • CVR 12854358 • EAN 5798000862005 • [email protected] • www.mim.dk
Sundhedsstyrelsen anførte i sit høringssvar, at studier af oplevede gener fra denalmindelige støj fra vindmøller har vist, at en forholdsvis stor andel blandt deundersøgte personer rapporterer om personlige gener og symptomer påstøjniveauer, der svarer til grænseværdien for den samlede vindmøllestøj.Sundhedsstyrelsen sammenligner dette med andelen af personer, der føler siggeneret af andre støjkilder som bil- og togtrafik ved samme støjniveauer, hvor derer tale om en mindre andel.Miljøstyrelsen har ved sin behandling af høringssvarene lagt til grund, at støjen fravindmøller har været reguleret efter regler og støjgrænser, som i det væsentligstehar været uændrede siden 1991, og at der ikke i denne periode er fremkommetoplysninger eller forskningsresultater, der indikerer at støjen fra vindmøller skullepåvirke helbredet anderledes end andre former for støj gør. Støjen fra vindmøllerer reguleret med bindende støjgrænser, som ligger på niveau med Miljøstyrelsensvejledende grænseværdier for virksomheder. Der er således tale om, at støjen fravindmøller her i landet er begrænset til et niveau, som er væsentligt lavere end devejledende grænseværdier for eksempelvis trafikstøj. Desuden er det et begrænsetantal boliger, der er belastet med støj fra vindmøller på op til grænseværdien, isærnår der sammenlignes med de næsten 800.000 boliger, der er belastet med vejstøjover grænseværdien på 58 dB.Inden for de seneste 10 år er der gennemført to befolkningsundersøgelser af,hvordan støj fra vindmøller opleves i Sverige og en tilsvarende undersøgelse iNederlandene. Ved sin samlede vurdering af de to undersøgelser lagde forskernefra det nederlandske institut RIVM vægt på den gene, som interviewpersonerneoplevede indendørs. I rapporten ”Evaluatie nieuwe normstellingwindturbinegeluid” fra 2006 påvises det, at 4 pct. af beboerne, som er udsat for etstøjniveau fra vindmøller på 39 dB ved 8 m/s, som er grænseværdien forboligområder o.l. i Danmark, oplever støjen indendørs som ”stærkt generende”.Rapporten viser også, at 11,5 pct. af beboerne, som er udsat for et støjniveau på 44dB ved 8 m/s, hvilket er grænseværdien for enkelt liggende boliger i det åbne landi Danmark, oplever støjen indendørs som ”stærkt generende”.Instituttet bemærker, at støjen ud over gene kan forårsage søvnforstyrrelser, menat den vigtigste sundhedspåvirkning er den oplevede gene.
Ida Auken
/
Claus Torp
2