Miljøudvalget 2013-14
MIU Alm.del
Offentligt
1321845_0001.png
1321845_0002.png
Folketingets MiljøudvalgChristiansborg1240 København K
J.nr. 001-1033714. januar 2014
Folketingets Miljøudvalg har i brev af 29. november 2013 stillet følgendespørgsmål nr. 61 (alm. del), som hermed besvares.

Spørgsmål 61

Vil ministeren oplyse, hvorfor man har valgt at anvende beregning frem forkonkret måling af støjgener fra vindmøller, og i hvor lang tid man har brugt dennemetode til at vurdere støjgener fra vindmøller?

Svar

Jeg har forelagt spørgsmålet for Miljøstyrelsen, som oplyser følgende:Vindmøllens støjudsendelse måles forholdsvis tæt ved vindmøllen, hvorbaggrundsstøjen har mindst mulig indflydelse, og hvor det er muligt at kontrollereog overvåge møllens driftstilstand. På baggrund af denne måling beregnes støjensudbredelse i omgivelserne, således at støjniveauet ved naboer kan fastlægges. Detforudsættes, at der altid er medvind, og at vindmøllen udsender støj, som svarer tilvindhastigheder på henholdsvis 6 og 8 m/s i 10 m højde.Med hensyn til lavfrekvent støj skal denne vurderes indendørs. Dette gøres ved atomsætte det beregnede udendørs støjniveau til et indendørs støjniveau ved hjælpaf generaliserede tal for danske boligers lydisolation. De lydisolationstal, derindgår i beregningen er baseret på målinger foretaget i 14 typiske danske boliger.Beregningsmetoden er derudover baseret på den detaljerede beregningsmodelNord2000, som anvendes til togstøj og vejstøj, og som er verificeret specielt forvindmøller, dvs. at beregnings og måleresultater er sammenholdt.Årsagen til, at man i forbindelse med tilsyn ikke måler den almindelige støj direkteved boligen og den lavfrekvente støj i boligen, er, at der er alt for stormåleusikkerhed forbundet hermed, idet både de varierende vejrforhold ogbaggrundsstøjen fra andre støjkilder, vindens susen i træer og buske og andre lydepåvirker måleresultatet. Vindmøllestøj ved boliger er lavere end det generellestøjniveau fra fx trafikken mange steder. Også ved indendørs måling af lavfrekventstøj vil de nævnte støjkilder kunne forstyrre en måling af de meget lave niveauer,der er tale om.Den første bekendtgørelse om støj fra vindmøller trådte i kraft i 1991.Bekendtgørelsen blev revideret i 2006 og senest i 2011, således at den gældendebekendtgørelse kunne træde i kraft 1. januar 2012. I alle tre bekendtgørelser harMiljøministeriet • Børsgade 4 • 1215 København KTlf. 72 54 60 00 • Fax 33 32 22 27 • CVR 12854358 • EAN 5798000862005 • [email protected] • www.mim.dk
det været fastlagt, at vindmøllens støjudsendelse måles forholdsvis tæt på møllen,og at støjens udbredelse i omgivelserne beregnes på baggrund heraf.Det er et helt almindeligt princip, at støj ved boliger og andre omgivelser vurderesmed udgangspunkt i en måling af støjkildens lydudsendelse tæt ved støjkilden ogen beregning af lydudbredelsen på baggrund af denne måling. Princippet anvendessåledes både ved vurdering af trafikstøj (tog-, vej- og flytrafik), støj fravirksomheder, skydebaner, motorsportsbaner og hurtigfærger mm. Det er bl.a. engenerel erfaring, at beregningsresultater på denne baggrund ofte er behæftet medmindre usikkerhed end målinger i omgivelserne.For god ordens skyld bemærkes det, at dette princip imidlertid ikke er anvendeligt,hvis der er tale om eventuel lavfrekvent støj i en bolig, der er nabo til ennærtliggende virksomhed, hvor der kan være risiko for, at bygningstransmitteredevibrationer er årsagen til den lavfrekvente støj i boligen. I dette tilfælde er det ikkemuligt at beregne niveauet af lavfrekvent støj i boligen, og man må derfor målestøjen og acceptere den relativt høje måleusikkerhed, der på grund af demåletekniske vanskeligheder, er forbundet med målingerne.
Ida Auken
/
Claus Torp
2