Miljøudvalget 2013-14
MIU Alm.del
Offentligt
Folketingets MiljøudvalgChristiansborg1240 København K
J.nr. MST-001-10281Den 2. december 2013
Folketingets Miljøudvalg har i brev af 20. november 2013 stillet følgendespørgsmål nr. 55 (alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efterønske fra Hans Christian Schmidt (V).
Spørgsmål nr. 55 (alm. del)
Vil ministeren redegøre for, hvordan man vil gennemføre 3 frivillige pilotprojekter,som skal fremme mere miljøvenlig elektronik som f.eks. computere og fjernsyn oggenanvendelse af elektronikaffald, når væsentlige aktører blandt producenterne ogaffaldsbehandlerne ikke ønsker at deltage i projektet? I den forbindelse bedesministeren redegøre for, hvorledes man i praksis vil gennemføre projektet medfokus på mulighederne for udvikling af nye teknologier inden adskillelse, sorteringog genanvendelse, når projektet ikke støttes af virksomheder, der har væsentligbetydning for projektets gennemførsel.
Svar
Indledningsvis vil jeg slå fast, at der er tale om en frivillig aftale, som en bred kredsaf aktører har tilsluttet sig. Det gælder f.eks. Brancheforeningerne FEHA(Foreningen af Fabrikanter og Importører af Elektriske Husholdningsapparater,der ), BFE (Branchen Forbruger Elektronik) og 3 ud af 4 kollektive ordninger,hvilket betyder, at elektronikproducenterne er bredt repræsenteret – også for dendel af elektronikudstyret som anvendes i husholdninger.Hertil kommer DIog medlemsforeninger under DI, som f.eks. DI ITEK og Affalds-og Ressourceindustrien som både repræsenterer elektronikproducenter ogaffaldsbehandlere. Der er altså tale om en frivillig aftale, hvor størstedelen afbranchen i fællesskab tilbyder at gennemføre og finansiere en række relevanteprojekter i relation til elektronik og elektronikaffald.Formålet og indholdet af den frivillige aftaleflugter med initiativerne i regeringensressourcestrategi vedr. elektronikaffald og udviser initiativ i forhold til at tageproducentansvaret alvorligt. Det glæder jeg mig naturligvis over.Hensigten med den frivillige aftale er bl.a. at udvikle og afprøve en betalingsmodelhos de kollektive ordninger, som kan styrke miljørigtigt design ved at deproducenter, der markedsfører miljøbelastende produkter, betaler en større del afudgifterne til affaldshåndteringen. Målet med projektet er at give et stærkt indspilMiljøministeriet•Børsgade 4 • 1215København KTlf.72 54 60 00 • Fax33 32 22 27 • CVR 12854358 • EAN 5798000862005 • [email protected] • www.mim.dk
til Kommissionenmed henblik på udvikling af en fælles europæisk løsning pådenne front. Det er naturligvis ærgerligt, at ikke alle relevante aktører har væretinteresseret i at bidrage til dette. Det ser jeg dog ikke som en hindring i forhold tilat kunne udvikle og afprøve forslag til konkrete modeller, idet der er bredopbakning til aftalen hos de relevante aktører.Mht. udvikling af nye teknologier indenfor adskillelse, sortering og genanvendelseaf elektronikaffald er dette også helt i tråd med regeringens ønsker iressourcestrategien.Endelig indgår det i den frivillige aftaleat tage initiativer til atøge indsamlingen i form af informationskampagnerettet mod f.eks. konkretindsamling eller kvalitet af data, der indberettes.Projektet løber i perioden 2014 – 2016, og har et årligt budget på 5 mio. kr. Jeg serfrem til at blive orienteret om resultaterne af arbejdet, og jeg vil gerne videresendede årlige afrapporteringer til udvalget.
Ida Auken
/
Claus Torp
2