Miljøudvalget 2013-14
MIU Alm.del
Offentligt
1308639_0001.png
1308639_0002.png
Folketingets MiljøudvalgChristiansborg1240 København K
J.nr. NST-901-00211Den 4. december 2013
Folketingets Miljøudvalg har i brev af 7. november stillet følgende spørgsmål nr.42 (alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fraUdvalget.

Spørgsmål nr. 42 (alm. del)

Vil ministeren kommentere henvendelsen fra Foreningen af lodsejere iNationalpark Skjoldungelandet i forbindelse med foretrædet for Miljøudvalget den7. november 2013, jf. MIU alm. del -bilag 61? I den forbindelse bedes ministerenforholde sig til foreningens bekymringer vedr. muligheden for at regulereoffentlighedens adgang til private lodsejeres arealer, muligheden for lodsejeresrepræsentation i styregruppen for nationalparken og mulighederne for at afvikleen nationalpark, hvis forudsætningerne senere ændres for de private lodsejeresområder i nationalparken.

Svar

Indledningsvist vil jeg bemærke, at nationalparkloven blev vedtaget med bredopbakning fra alle Folketingets partier, med undtagelse af Enhedslisten. Der harværet tilsvarende opbakning ved oprettelsen af de første tre nationalparker. I lovener der lagt vægt på, at danske nationalparker skal fremme en bred vifte af formålsom natur, landskab, kulturhistorie, friluftsliv, formidling, undervisning, forskningog lokalsamfundets udvikling. Det vigtigste formål er at styrke og udvikle naturen,men nationalparkerne har også et lokalt sigte, hvor befolkningens medejerskab ervigtigt for en velfungerende nationalpark, og hvor der lægges vægt påbefolkningens muligheder for fortsat at bo og drive erhverv inden fornationalparkens grænser.Det er i nationalparkloven et grundlæggende vilkår, at der gælder sammelovgivning inden for som uden for en nationalpark. Der kommer således ikke nyerestriktioner for lodsejerne ved, at deres ejendom bliver en del af en nationalpark.Mulighederne for at regulere offentlighedens adgang vil ligeledes være de sammeinden for en nationalpark som udenfor og reguleres af regler inaturbeskyttelsesloven og den tilhørende adgangsbekendtgørelse, samt i mark- ogvejfredsloven.Efter nationalparkloven oprettes en nationalpark ved, at miljøministeren udstederen bekendtgørelse. Nationalparkens bestyrelse udpeges af miljøministeren.Formanden vælges af ministeren, mens de øvrige medlemmer udpeges afministeren efter indstilling fra en række organisationer og myndigheder. Valget aforganisationer skal afspejle interesserne i den enkelte nationalpark, og derMiljøministeriet • Børsgade 4 • 1215 København KTlf. 72 54 60 00 • Fax 33 32 22 27 • CVR 12854358 • EAN 5798000862005 • [email protected] • www.mim.dk
tilstræbes en balance mellem naturbeskyttelses- og benyttelsesinteresser. Hvilkeorganisationer, der skal repræsenteres, vil således afhænge af parkens karakter.Når jeg modtager en ansøgning fra kommunerne, vil jeg tage stilling til, hvordanlodsejerne skal være repræsenteret. Sammensætningen vil fremgå afmiljøministeriets høringsmateriale, der sendes i 16 ugers høring forud for eneventuel oprettelse.Ser man på de tre eksisterende nationalparker i Thy, Mols Bjerge og Vadehavet, erder stor forskel på sammensætningen af de tre bestyrelser, netop fordi de treområder er meget forskellige. Udover formanden kan bestyrelsen have op til 12medlemmer plus et eller to medlemmer, som indstilles af det lokalenationalparkråd. Medlemmerne skal så vidt muligt have lokal tilknytning. Det erforudsat i nationalparkloven, at den samme organisation ikke vil blive bedt om atindstille mere end et medlem.Det er vigtigt at understrege, at det er frivilligt for den enkelte lodsejer inationalparken, hvor meget man ønsker at deltage i drift og udvikling afnationalparken. Nationalparkbestyrelsen har ingen tvangsbeføjelser overforlodsejerne i nationalparken. Nationalparkens udvikling bygger på frivillighed,inddragelse og konsensus.Nationalparkloven indeholder ikke regler om fremgangsmåden ved nedlæggelse afen nationalpark. Lovens § 36 beskriver dog, hvad der ved en nedlæggelse skal skemed nationalparkfondens værdier, og af lovens bemærkninger fremgår det, at derved en nedlæggelse skal følges samme procedure som ved oprettelse. Det fremgårikke af nationalparkloven eller bemærkningerne hertil, hvad der kan begrundenedlæggelse af en nationalpark.
Ida Auken
/
Peter Ilsøe
2