Miljøudvalget 2013-14
MIU Alm.del
Offentligt
1366024_0001.png
1366024_0002.png
Folketingets MiljøudvalgChristiansborg1240 København K
J.nr. 001-111567. maj 2014
Folketingets Miljøudvalg har i brev af 28. april 2014 stillet følgende spørgsmål nr.344 (alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra BrianMikkelsen (KF).

Spørgsmål nr. 344 (alm. del)

Vil ministeren redegøre for, hvorfor virksomheder, der ikke producerer affald,alligevel kan blive opkrævet kommunale affaldsgebyrer?

Svar

Jeg har forelagt spørgsmålet for Miljøstyrelsen, som har oplyst følgende:”Den gældende gebyrstruktur er fastlagt i forlængelse af den politiske aftale omaffaldssektorens organisering fra 2007 (V, K, DF, RV, S og SF), hvor der varenighed om, at affaldsområdet skal finansieres via gebyrer, at gennemsigtigheden igebyrer skulle øges, og at der skulle opstilles kriterier for, hvordan de enkelteomkostninger fordeles på brugergrupper og hvilke typer af virksomheder, somkunne opkræves gebyr.Gebyrstrukturen blev drøftet igen i forligskredsen ved den opfølgende aftale omgenbrugspladsordningen i 2011.Reglerne er efterfølgende blevet drøftet med forligsparterne, inden de trådte ikraft.Gebyrstrukturen er opdelt i to elementer:1) gebyrer for benyttelse af konkrete affaldsordninger, f.eks. genbrugspladserne, ogsom alene skal betales såfremt virksomheden benytter den pågældende ordning,og2) et generelt mindre administrationsgebyr til dækning af ting, der falder udenforde konkrete ordninger, som f.eks. generel planlægning, konkret anvisning af affaldfra virksomheder, regulativfastsættelse og bidrag til det nationaleaffaldsdatasystem.Alle ordningerne skal hvile i sig selv økonomisk. De konkrete ordninger skal tagehensyn til den enkelte virksomheds belastning af ordningen, mens det generelleadministrationsgebyr skal fastsættes som et gennemsnitsbeløb.Det er så fastsat, at fem grupper af virksomheder ikke pålægges gebyrer:Miljøministeriet • Børsgade 4 • 1215 København KTlf. 72 54 60 00 • Fax 33 32 22 27 • CVR 12854358 • EAN 5798000862005 • [email protected] • www.mim.dk
Virksomheder indenfor bestemte brancher, som højst har en ansat.Erhvervsfiskere uanset antal ansatteVirksomheder i bestemte virksomhedsformer med 0 ansatteVirksomheder i bestemte virksomhedsformer uanset antal ansatteVirksomheder med en årlig momsomsætning eller lønsum under 300.000kr.
Kommunen kan derudover fritage virksomheder for gebyr, såfremt de kan læggetil grund, at virksomheden ikke har en egentlig affaldsproduktion.Der gælder endelig den modifikation, at såfremt en virksomhed, der er undtagetfor at betale gebyr, rent faktisk benytter en eller flere de af kommunaleaffaldsordninger, så skal virksomheden betale både for de konkret benyttedeordninger og det generelle administrationsgebyr.Der er ikke nogen kriterier, som på forhånd kan afgøre, hvorvidt en givenvirksomhed, hvis produktion potentielt kan producere affald, også rent faktisk gørdet.Reglerne er derfor opdelt i to niveauer. De virksomheder, som man direkte ilovgivningen har skønnet formentlig vil have ingen eller en helt marginalaffaldsproduktion, og som derfor er undtaget direkte i lovgivningen og devirksomheder, hvor der er behov for et konkret skøn i forhold til den enkeltevirksomheds faktiske produktion og drift. Dette skøn er så henlagt til den enkeltekommune, som er den lokale affaldsmyndighed.Det forekommer derfor, at en virksomhed, som efter dens egen opfattelse ikke harnogen egentlig affaldsproduktion, alligevel vil blive pålagt gebyrer, såfremtkommunen enten har valgt slet ikke at fritage virksomheder udover devirksomheder, der er fritaget efter de nationale regler, eller såfremt kommunenikke deler virksomhedens opfattelse af, at den ikke har en egentligaffaldsproduktion, og derfor ikke fritager den for gebyr efter et konkret skøn.”
Kirsten Brosbøl
/
Claus Torp
2