Miljøudvalget 2013-14
MIU Alm.del
Offentligt
1371223_0001.png
1371223_0002.png
Folketingets MiljøudvalgChristiansborg1240 København K
J.nr. NST-4101-0063920. maj 2014
Folketingets Miljøudvalg har i brev af 24. april 2014 stillet følgende spørgsmål nr.339 (alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fraikkemedlem af udvalget (MFU) Karsten Lauritzen (V).

Spørgsmål nr. 339 (alm. del)

Dispensation fra restriktionerne inden for strandbeskyttelseslinjen kræver, at derer tale om ”særlige tilfælde” for at undgå præcedens, jf. MIU alm. del - svar påspm. 269. Er ministeren enig i, at der ved en individuel vurdering altid skal tageshensyn til de lokale forhold, og at de individuelle sager derfor i mange tilfælde ikkevil være præcedensskabende, da ikke to sager vil have præcis samme forhold?

Svar

Jeg har forelagt spørgsmålet for Naturstyrelsen, som har oplyst følgende, hvortiljeg kan henholde mig:”Det er korrekt, at hver enkelt afgørelse om afslag eller dispensation til entilstandsændring inden for strandbeskyttelseslinjen skal træffes ud fra en konkretvurdering inden for rammerne af lovens og reglernes formål og forarbejder. Lokaleforhold er ét - blandt flere – saglige hensyn, som indgår i vurderingen af sagerne.Naturstyrelsens afgørelser skal også overholde almindelige forvaltningsretligeprincipper, herunder den forvaltningsretlige lighedsgrundsætning. Det betyder, atder skal foreligge en saglig begrundelse for at behandle sammenlignelige projekterforskelligt, og at der skal være konsekvens i forvaltningens afgørelser og en visensartethed i vægtningen af lovlige hensyn. En praksis - for både afslag ogdispensationer - må ikke fraviges ved vilkårlige afvigelser, men skal være sagligtbegrundet.Det betyder på den ene side, at risikoen for præcedens indgår som enomstændighed, der kan tale imod en dispensation, og at udelukkelsen afpræcedensvirkning kan være en medvirkende begrundelse for at meddeledispensation.Det betyder på den anden side også, at sager om i realiteten samme forhold, f.eks.opførelse af en bygning, konkret kan få forskelligt udfald, som følge afMiljøministeriet • Børsgade 4 • 1215 København KTlf. 72 54 60 00 • Fax 33 32 22 27 • CVR 12854358 • EAN 5798000862005 • [email protected] • www.mim.dk
begrundelsen for bygningen, den landskabelige påvirkning eller andre sagligehensyn, som skal varetages ved vurderingen af, om der kan meddelesdispensation.Lokale forhold er et hensyn, der indgår i den konkrete vurdering i den enkelte sag.Der kan for eksempel være gode muligheder for dispensation til en isbod vednedkørslen til en strand i tilknytning til en by men ikke på en mere åben kyst. Iandre sager kan lokale forhold have mindre betydning, f.eks. sager om tilbygningertil sommerhuse, da der normalt ikke vil foreligge en ”særlig begrundelse”, som kanbegrunde en fravigelse af lovens forbud. I sådanne sager vil hensynet til at undgåpræcedens – alt andet lige – spille en større rolle.Et eksempel på betydningen af begrundelsen for en ansøgning kan være, at derf.eks. normalt kan dispenseres til en mindre bygning til brug for rekreative formål(toilet, information mv) men ikke til en tilsvarende bygning på nabogrunden tilprivate formål. Det forskellige udfald af sagerne i denne situation skyldes navnligbegrundelsen for ønsket om opførelse af bygningen. Det fremgår nemlig af lovensforarbejder, at der normalt skal meddeles dipsensation til faciliteter, som kommermange til gode, og som f.eks. understøtter friluftslivet.
Kristen Brosbøl
/
Sven Koefoed-Hansen
2