Miljøudvalget 2013-14
MIU Alm.del
Offentligt
Folketingets MiljøudvalgChristiansborg1240 København K
J.nr. NST-401-01166Den 19. maj 2014
Folketingets Miljøudvalg har i brev af 14. april 2014 stillet følgende spørgsmål nr.321 (alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra VillumChristensen (LA).
Spørgsmål nr. 321 (alm. del)
Vil ministeren redegøre for sammenhængen mellem den i svar på MIU alm. del -spm. 160 tilkendegivne holdning om, at der er behov for en yderligere N-indsats,fordi 95 % af kystvandene ikke lever op til miljømålene og ministerens henvisningtil Grøn Vækst-aftalen fra 2009, hvis beregningsforudsætninger og -metoder sidenhen er blevet kritiseret og underkendt i flere rapporter, bl.a. en tværministerielrapport vedr. ålegræsværktøjet, samt redegøre for hvordan ministeren vil sikre, atman også i Miljøministeriet anvender ny viden og opdaterede tal, så der ikkefortsat refereres til forældede politiske aftaler og gamle data?
Svar
Jer er ikke enig i, at beregningsgrundlaget for kvælstofindsatsen i Grøn Vækst erunderkendt. Naturstyrelsen havde i 2011 nedsat en arbejdsgruppe omålegræsværktøjetder anvendes til fastlæggelse af kvælstofindsatsen.Dennearbejdsgruppe, som havde deltagelse af Naturstyrelsen,Fødevareministeriet, Videncentret for Landbrug, Landbrug & Fødevarer ogDanmarks Naturfredningsforening,konkluderede:”Med hensyn til anvendelsen af ålegræsværktøjet til fastlæggelse afkvælstofindsatsbehovet er der i arbejdsgruppen enighed om, at pågældendeværktøj er det eneste foreliggende i relation til ålegræs, der er udviklet medhenblik på landsdækkende implementering af vandrammedirektivet, og gruppenkonstaterer, at værktøjet har opnået accept fra EU-Kommissionen i forbindelsemed interkalibreringen af ålegræs som kvalitetselement.De konsulterede eksperter er enige om, at kvælstof er en væsentlig parameter formiljøtilstanden i de danske kystvande, og finder, at ålegræs er meget vigtig forøkosystemet i de danske kystvande. Eksperterne peger dog på, at der er behov forforbedringer og udvikling af forvaltningsværktøjer, der bl.a. også inddrager andrekvalitetselementer.”Desuden har Natur- og Landbrugskommissionen haft nedsat en arbejdsgruppe omkvælstof, som afrapporterede i juni 2012. Arbejdsgruppen konkluderede, atMiljøministeriet•Børsgade 4 • 1215København KTlf.72 54 60 00 • Fax33 32 22 27 • CVR 12854358 • EAN 5798000862005 • [email protected] • www.mim.dk
Danmark har hovedansvaret for udledningen af næringsstoffer til søer, vandløb,fjorde ogmange af de kystnære områder, og at reduktionen af kvælstof til detmarine vandmiljø er en afgørende forudsætning forvandmiljøets mulighed for atgenskabe god økologisk tilstand. Desuden anførte arbejdsgruppen, at derfremadrettet fortsat bør være fokus på reduktion af både kvælstof og fosfor.Endelig blev anført, at det eksisterende ’ålegræsværktøj’ bør videreudvikles, ogatder bør udvikles nye indikatorer og beregningsværktøjer, som giver bedremulighed for atfølge udviklingen i vandmiljøets tilstand.I forbindelse med udarbejdelse af 2. generations vandområdeplaner erNaturstyrelsen i gang med en udvikling af nye beregningsværktøjer med henblikpå at tilvejebringe et forbedret beslutningsgrundlag for indsatsbehov for såvelkvælstof som fosfor til kystvande i de fremtidige vandområdeplaner, herundermed inddragelse af flere kvalitetselementer end ålegræs. I modellerne vil ogsåindgå påvirkninger med næringsstoffer fra atmosfæren og fra andre lande, ligesomogså andre påvirkninger vil kunne inddrages.De nye beregningsværktøjer udarbejdes i et samarbejde mellem AarhusUniversitet, GEUS og DHI. Desuden er landbrugs- og grønne organisationerinddraget i arbejdet gennem styre- og følgegrupper.
Kirsten Brosbøl
/
Mads Leth-Petersen
2