Miljøudvalget 2013-14
MIU Alm.del
Offentligt
1357157_0001.png
1357157_0002.png
Folketingets MiljøudvalgChristiansborg1240 København K
J.nr. 001-10909Den 9. april 2014
Folketingets Miljøudvalg har i brev af 17. marts 2014 stillet følgende spørgsmål nr.250 (alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra HansChristian Schmidt (V).

Spørgsmål nr. 250 (alm. del)

Hvad kan ministeren oplyse om den undersøgelse af ”den danske model”, somfungerende miljøminister Pia Olsen Dyhr omtalte på samrådet den 28. juni 2013om MIU alm. del (2012-13) - samrådsspm. V, W, X, Y og Æ, og vil ministerenoversende redegørelsen til udvalget?På samrådet den 28. juni 2013 sagde ministeren bl.a. ”Jeg er i øvrigt bekendt medet par læserbreve, der fortæller om den såkaldte ”Danske model”. Den danskemodel optræder i en teknisk manual, som vindmølleejere kan bruge tileffektoptimering og støjminimering. Læserbrevenes påstand er, at møllerne”skrues ned” ved 6 og 8 m/s, og derfor kan larme løs ved alle andrevindhastigheder. Jeg har bedt Miljøstyrelsen om at undersøge denne påstand.”Denne påstand er i princippet at sammenligne med en passus i høringssvaret fraÅlborg Universitet, november 2011, hvor man blandt andet skriver:Med moderne elektronisk styrede vindmøller kan denne sammenhæng imidlertidændres, så møllerne kan overholde grænserne ved de to vindhastigheder, samtidigmed, at de støjer mere end ventet ved andre vindhastigheder. Det bør sikres, atden elektroniske styring ikke udnyttes til at holde støjen lav lige netop ved devindhastigheder, hvor der er krav. Der kan eksempelvis indføres krav ved andrevindhastigheder.Udsagnet bekræftes den 17.december, 2012, i et referat af møde mellem Holbækkommune og Jørgen Jakobsen, Miljøstyrelsen, hvoraf det fremgår at:”En vindmølle behøver ikke at køre i støjreduceret drift udenfor 6 og 8 m/sek.”Miljøstyrelsen har altså været bekendt med denne ”påstand” i mere end 2½ år.

Svar

Jeg har bedt om Miljøstyrelsens bidrag til besvarelse af spørgsmålet, ogMiljøstyrelsen har oplyst følgende:”I pressen er udtrykket ”Den Danske Model” brugt til at beskrive en påstand om, atstøjen nedbringes kunstigt ved præcis 6 og 8 m/s, og at vindmøllerne kan støjevæsentligt mere ved andre og især højere vindhastigheder.Miljøstyrelsen har anmodet Delta om, at analysere tilgængelige støjdata for nyere,store vindmøller ved andre vindhastigheder end 6 og 8 m/s. Analysen er beskrevetMiljøministeriet • Børsgade 4 • 1215 København KTlf. 72 54 60 00 • Fax 33 32 22 27 • CVR 12854358 • EAN 5798000862005 • [email protected] • www.mim.dk
i et teknisk notat af 3. april 2014 og belyser hvorledes den udsendte støj ændresmed stigende vindhastighed med henblik på at sammenligne vindmøller i standardindstilling og vindmøller i støjreduceret indstilling. Datamaterialet stammer frakontrolmålinger af vindmøller, hvor der på grund af skiftende vindhastigheder harværet mulighed for også at indsamle data ved andre vindhastigheder end 6 og8 m/s.Datamaterialet omfatter 74 målinger på 6 forskellige vindmølletyper, derrepræsenterer de vindmølletyper, der hyppigst er opsat i Danmark de seneste år.Idet data er indsamlet i forbindelse med kontrolmålinger, er der et stort datasætfor vindhastighedsintervallet 5-9 m/s, mens datagrundlaget for laverevindhastigheder end 5 m/s og højere vindhastigheder end 9 m/s er begrænset.For vindmøller i standard indstilling er det generelle billede, at kildestyrken stigermed vindhastigheden op til omkring 7 m/s, hvorefter kurven knækker.Kildestyrken er herefter konstant eller svagt aftagende ved højere vindhastigheder.For støjreducerede vindmøller er det generelle billede et kurveforløb, hvorkildestyrken også stiger op til en vis vindhastighed, hvorefter kurven ser ud til atflade ud. Der er dog en større variation i forhold til, ved hvilken vindhastighed,knækket på kurven sker.De i analysen fundne kurveforløb for støjreducerede vindmøller viser ikke nogentendens til, at der skulle være et minimum i støjudsendelsen ved 6 m/s eller ved8 m/s. De generelt flade kurveforløb for vindhastigheder over 8 m/s, som analysenindikerer, peger ikke på en væsentligt større støjudsendelse ved vindhastighederover 8 m/s end ved 8 m/s. For to af målingerne ses, at støjudsendelsen ved højerevindhastighed end 8 m/s kan være op til 1-2 dB større end støjen ved 8 m/s.Den gennemførte analyse kan således ikke bekræfte, at støjreducerede vindmøllergiver anledning til væsentligt større støjudsendelse ved andre vindhastigheder endved 6 og 8 m/s. Datamaterialet, der ligger til grund for analysen er dog begrænset,og Miljøstyrelsen vil derfor fortsat have fokus på spørgsmålet og følgeudviklingen”.Jeg henholder mig til Miljøstyrelsens svar, og kan i øvrigt henvise til det nævntenotat, der er tilgængeligt på Miljøstyrelsens hjemmeside.
Kirsten Brosbøl
/
Claus Torp
2