Miljøudvalget 2013-14
MIU Alm.del
Offentligt
1353149_0001.png
1353149_0002.png
Folketingets MiljøudvalgChristiansborg1240 København K
J.nr. 001-10843Den 1. april 2014
Folketingets Miljøudvalg har i brev af 6. marts 2014 stillet følgende spørgsmål nr.212 (alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra PerClausen (EL).

Spørgsmål nr. 212 (alm. del)

Hvilke initiativer har ministeren planlagt at gennemføre for at reducere/fjerneflueplagen?

Svar

I forlængelse af mine tilkendegivelser på samrådet i oktober 2013 forventes det, atder vil blive udarbejdet en ny vejledning, som skal styrke håndhævelsen afreglerne, og der forventes at blive foretaget ændringer ipelsdyrbekendtgørelsen/vejledningen. Dette vil ske i samarbejde med f.eks.repræsentanter fra naboer, erhvervet, kommunerne og eksperter.Derudover overvejes på nuværende tidspunkt følgende initiativer:

1. Ændring af pelsdyrbekendtgørelsen/vejledningen

”Krav om rensning af gyllerenderne.Det er i dag et krav, at der i, under ogomkring burene skal renses mindst én gang om ugen. Kravet kan suppleres med etkrav om, at også gyllerenderne skal renses, således at der ikke opstår ”dødehjørner og kanter”, hvor gødningsrester bliver siddende og kan bidrage tilopformering af fluer. En vejledning kan præcisere, hvordan dette sikres i praksis.Spildhalm under burene som tilsættes gyllebeholderen.Det vurderes sandsynligt, at hvis spildhalm under burene, som indeholdergødningsrester, anvendes til overdækning af gyllebeholderen uden omrøring, såkan disse gødningsrester bidrage til opformeringen af fluer. Det skal undersøgesom, og i givet fald hvordan, der kan fastsættes krav, som forhindrer dette.Der fastsættes regler, så det bedre sikres, at regnvand ikke blandes medgødningen.Dette kan ligeledes have effekt i forhold til evt. fluegener.Bedre håndhævelse af miljøforhold på minkfarmeneDet er Miljøstyrelsens vurdering, at fluegener i høj grad skyldes manglendeforebyggelse og bekæmpelse af fluegener på visse minkfarme. Fluer kan dog ikkeMiljøministeriet • Børsgade 4 • 1215 København KTlf. 72 54 60 00 • Fax 33 32 22 27 • CVR 12854358 • EAN 5798000862005 • [email protected] • www.mim.dk
helt undgås, hvorfor skærpelsen af afstandskravene også vil bidrage til at afhjælpeflueproblemerne.Udover afstandskravene er det derfor vigtigt at afhjælpe problemer i forhold tilkendte kilder til fluegener. Miljøstyrelsen vurderer det som meget effektivt, atDansk Pelsdyravlerforening har besluttet, at miljøforhold skal være en del aferhvervets egen tilsynsindsats ”Tjek på farmen”, hvor minkfarme, der ikke viserevne eller vilje til at efterleve regler for pelsdyrhold inkl. effektiv fluebekæmpelse,ekskluderes af foreningen. Tidligere har der kun været fokus på regler i forhold tildyrevelfærd.Miljøstyrelsen vil også i vejledningen omkring tilsyn kunne præcisere særligefokusområder i forhold til problemstillinger på minkfarme. Dette er f.eks. kendtfra kravene til overdækning af gyllebeholdere, hvor det er præciseret, at hviskommunen ved to tilsyn inden for tre år konstaterer, at overdækningen ermangelfuld, så skal kommunen påbyde den ansvarlige for forholdet at etablere fastoverdækning. På lignende måde kunne en skærpet håndhævelse f.eks. overvejes påfølgende områder:Hvis kommunen gentagne gange registrerer problemer i forhold til eneffektiv rensning under eller omkring burene, kan landmanden f.eks.påbydes ekstern hjælp til rengøringsopgaver.Hvis kommunen gentagne gange registrerer væsentlige miljøproblemermed overdækning af fast gødning, kan landmanden f.eks. påbydes atanvende en lukket container til formålet.

2. Forbedret viden i forhold til fluegener fra minkfarme

På visse områder er viden omkring fluegener begrænset. Der er f.eks. ikke ettilstrækkeligt kendskab til betydningen af gyllebeholderens overdækning påfluegener. Der vil i 2014 blive iværksat en undersøgelse af overdækningensbetydning for fluegener og evt. andre væsentlige forhold på minkfarmene.”
Kirsten Brosbøl
/
Claus Torp
2