Miljøudvalget 2013-14
MIU Alm.del
Offentligt
1353146_0001.png
1353146_0002.png
Folketingets MiljøudvalgChristiansborg1240 København K
J.nr. 001-10843Den 1. april 2014
Folketingets Miljøudvalg har i brev af 6. marts 2014 stillet følgende spørgsmål nr.210 (alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra PerClausen (EL).

Spørgsmål nr. 210 (alm. del)

Ministeren bedes redegøre for alle kontakter mellemMiljøministeriet/Miljøstyrelsen og henholdsvis Copenhagen Fur, DanskPelsdyravlerforening og foreningen for Generamte minkfarm Naboer i forbindelsemed fastlæggelsen af de nye afstandsregler for minkfarme.

Svar

Jeg har forelagt spørgsmålet for Miljøstyrelsen, som oplyser følgende:”Miljøstyrelsen modtog i foråret 2013 en henvendelse fra de generamte naboer ogindkaldte til et møde i styrelsen i juni 2013. Her var både de generamte naboer ogKopenhagen Fur/Dansk Pelsdyravlerforening til stede. Der blev på baggrund afmødet sendt et udkast til redegørelse i høring til alle mødedeltagerne hen oversommeren. Miljøstyrelsen modtog både skriftlige og mundtlige kommentarer ogbemærkninger til redegørelsen. Miljøstyrelsen har desuden haft telefonisk kontaktmed Dansk Pelsdyravlerforening, hvor styrelsen har fået yderligere oplysningerom Pelsdyravlerforeningens initiativer om ”Tjek på farmen” og mulighederne forat iværksætte et pilotforsøg vedrørende lugtmålinger. Redegørelsen er sidenhenudkommet med indskrevne kommentarer fra både naboerne ogPelsdyravlerforeningen.I forbindelse med samrådet i oktober havde Miljøstyrelsen igen kontakt tilPelsdyravlerforeningen, herunder et møde med sekretariatet. Dette skete bl.a. forat sikre, at miljøministeren kunne give korrekte oplysninger på samrådet om deinitiativer, som erhvervet har gennemført f.eks. omkring ”Tjek på farmen”.På samrådet tilkendegav miljøministeren, at der i forhold til lugtgener vil blivearbejdet på en løsning, der indebærer, at mink bliver reguleret på samme mådesom øvrige husdyrbrug. Samtidig tilkendegav ministeren, at der skal findes enmidlertidig løsning evt. baseret på pilotforsøgene vedrørende lugtmålinger.Efter samrådet udestod der i forhold til de midlertidige afstandskrav en fagligopgave i forhold til at vurdere, hvorvidt sådanne lugtmålinger kunne gennemføresog en faglig vurdering af resultaterne fra disse lugtmålinger.
Miljøministeriet • Børsgade 4 • 1215 København KTlf. 72 54 60 00 • Fax 33 32 22 27 • CVR 12854358 • EAN 5798000862005 • [email protected] • www.mim.dk
Efter samrådet har Miljøstyrelsen derfor løbende været i kontakt medPelsdyravlerforeningen omkring pilotforsøgene. Styrelsen fik tilsendt rapportenultimo november 2013 fra AgroTech, som har udført pilotforsøgene, ogMiljøstyrelsen havde i løbet af december telefonisk kontakt medPelsdyravlerforeningen. Dette skete for at sikre, at Miljøstyrelsen på en fagligkorrekt måde omregner forsøgsresultaterne til det beregningsgrundlag, som kananvendes til nye geneberegninger. I december 2013 sendte Miljøstyrelsen etendeligt udkast til nyt beregningsgrundlag, sammen med et udkast til enkommende ny vejledning af kommunerne vedrørende beregningerne, i faglighøring i Pelsdyreavlerforeningen for at sikre en korrekt forståelse af forsøgsdata.Dette blev bekræftet på et møde imellem Miljøstyrelsen ogPelsdyravlerforeningens sekretariat i starten af januar. Samtidig er Miljøstyrelsen idecember 2013 i telefonisk kontakt med nabogruppen, som orienteres om det nyeberegningsgrundlag og den kommende vejledning.I januar 2014 modtog Miljøstyrelsen en henvendelse fra nabogruppen, som erskeptisk overfor det nye beregningsgrundlag.Herefter offentliggjorde Miljøstyrelsen den 28. februar 2014 det ændrede fagligegrundlag for geneberegninger i forhold til minkfarme. Samtidig blev ogsåforsøgsresultaterne fra november 2013 offentliggjort, som er den faglige baggrundfor de nye geneberegninger.I forbindelse med offentliggørelsen havde Miljøstyrelsen både skriftlig ogtelefonisk dialog med pelsdyravlerne i forhold til udarbejdelsen af en fællespressemeddelelse. Miljøstyrelsen har efterfølgende været i både telefonisk ogskriftlig dialog med nabogruppen om forståelsen af de nye geneberegninger.”
Kirsten Brosbøl
/
Claus Torp
2