Miljøudvalget 2013-14
MIU Alm.del
Offentligt
Folketingets MiljøudvalgChristiansborg1240 København K
J.nr. NST-701-00058Den 1. april 2014
Folketingets Miljøudvalg har i brev af 6. marts 2014 stillet følgende spørgsmål nr.205 (alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra PerClausen (EL).
Spørgsmål nr. 205 (alm. del)
Hvordan vil ministeren sikre, at der ikke igen gives tilladelser, der muliggør ensådan overudnyttelse af råstof, som vi har set det i områderne "Disken" og"Vedbæk" i vinteren 2013/2014?Svar
Med hensyn til indvindingen i "Disken" og "Vedbæk" i vinteren 2013/2014 er der,som oplyst ved besvarelsen af på spørgsmål nr. 200 og 201, ikke sket enindvinding der svarer til flere årtiers ”normale indvinding”.Ved udlægning af nye fællesområder eller afgørelse om udvidelse med nyemængder i eksisterende fællesområder vil det ske på baggrund afmiljøundersøgelser af områderne. Det skal dokumenteres, at indvinding kan skemiljømæssigt forsvarligt, og der vil blive fastsat de nødvendige vilkår til at sikredette. I de tilfælde, hvor en miljøvurdering viser, at det vil give anledning tilvæsentlige miljøproblemer eller væsentlige problemer i forhold til andreinteresser, hvis hele den tilladte mængde indvindes over kort tid, vil der kunnefastættes vilkår om en maksimal årlig indvinding.Der vil på samme måde kunne stilles vilkår om anvendelsen af råstoffer. Hvis etområde f.eks. indeholder råstoffer, der er egnede som kvalitetsmaterialer tilbetonfremstilling, vil der kunne fastsættes vilkår om, at materialerne ikke måanvendes som fyldsand, eller at der kun må indvindes en vis del til opfyldninger,da dette er en anvendelse, som stiller mindre kvalitetskrav til råstoffet.Områderne ”Disken” og ”Vedbæk” er begge områder, der er udlagt på grundlag afden viden og den lovgivning, der gjorde sig gældende på det tidspunkt, hvor deblev udlagt som indvindingsområde. Såfremt disse fællesområder skal udvidesmed yderligere mængder råstof, vil der blive stillet krav om en ny miljøvurdering.Jeg har bedt Naturstyrelsen se på, om indvindingen i Øresund har været forintensiv og om de nuværende regler for ældre fællesområder er god nok.
Miljøministeriet • Børsgade 4 • 1215 København KTlf. 72 54 60 00 • Fax 33 32 22 27 • CVR 12854358 • EAN 5798000862005 • [email protected] • www.mim.dk
Når det er sagt, må jeg slå fast, at der også fremover vil skulle skaffes råstoffer tilstore anlægsarbejder, og at det er hensigtsmæssigt, at en væsentlig del af dissebliver indvundet på havet. Der vil derfor også fremover blive givet tilladelse tilvæsentlig indvinding i visse områder. Hvad enten råstofindvinding sker på landeller på havet, vil den indebære, at der fjernes materialer og dermed skerforandringer i det område, hvor der indvindes. Det afgørende er, at tilladelsernekun gives på baggrund af grundige miljøundersøgelser og miljøvurderinger.
Kirsten Brosbøl
/
Helle Pilsgaard
2