Miljøudvalget 2013-14
MIU Alm.del
Offentligt
Folketingets MiljøudvalgChristiansborg1240 København K
J.nr. 001-10746Den 12. marts 2014
Folketingets Miljøudvalg har i brev af 18. februar 2014 stillet følgende spørgsmålnr. 155 (alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra PerClausen (EL).
Spørgsmål nr. 155 (alm. del)
Mener ministeren, at der er tilstrækkelig viden om indholdet af medicinrester ogandre miljøskadelige stoffer i spildevandsslam til, at det er forsvarligt at brugedette som gødning i områder med særlige drikkevandsinteresser i det særligtfølsomme nitratbælte, der strækker sig fra det nordlige Djursland og ind i AalborgKommune?Svar
Jeg har forelagt spørgsmålet for Miljøstyrelsen, som har oplyst følgende:”Vi har i Dannmark restriktive regler for anvendelse af spildevandsslam tiljordbrugsformål, og de gældende grænseværdier er generelt fastsat ud fra detkriterium, at der ikke må ske en ophobning af metaller og miljøfremmede stoffer ijorden som følge af anvendelse af spildevandsslam.Det er således Miljøstyrelsens vurdering, at der foreligger tilstrækkelig med videnom indholdet af medicinrester og andre miljøskadelige stoffer i spildevandsslam,der gør, at det er forsvarligt at bruge spildevandsslammet som gødning i områdermed særlige drikkevandsinteresser.Ud fra den nuværende viden om miljøeffekter af lægemidler, herunder enomfattende norsk risikovurdering fra 2010 med screening af 1.400 lægemidler, erdet vurderet, at lægemiddelrester i slam udgør en lav risiko for jordlevendeorganismer, idet koncentrationerne er meget små. Det er ligeledes blevet vurderet,at betydningen for det akvatiske miljø er lille.Med hensyn til andre miljøskadelige stoffer i spildevandsslam er det vist, attungmetaller ikke omsættes i jorden, men bindes til jordpartiklerne. Desuden viserundersøgelser af spildevandsslam for tungmetaller, at indholdet er faldetvæsentligt siden midten af 90’erne. Udvaskning af tungmetaller tilvandmiljøet/grundvandet er lille, og ligeledes er kun en lille del af tungmetallernetilgængeligt for planteoptag.
Miljøministeriet • Børsgade 4 • 1215 København KTlf. 72 54 60 00 • Fax 33 32 22 27 • CVR 12854358 • EAN 5798000862005 • [email protected] • www.mim.dk
De fire miljøfremmede stoffer, der er valgt på baggrund af en stor undersøgelse af120 stoffer og stofgrupper (udført i 1995), og som der i dag er grænseværdier for,nedbrydes i høj grad i jordmiljøet. De fire miljøfremmede stoffer er undersøgt forplanteoptag, og der er vurderet, at der ikke sker optag af stofferne i måleligtomfang under realistiske markforhold.Det er rigtigt, at spildevandsslam kan indeholde mange stoffer, hvortil der løbendekommer nye. Derfor følger Miljøstyrelsen løbende med i viden om nye stoffer ogbrugen af spildevandsslam som gødning.”
Kirsten Brosbøl
/
Claus Torp
2