Miljøudvalget 2013-14
MIU Alm.del
Offentligt
1341622_0001.png
1341622_0002.png
Folketingets MiljøudvalgChristiansborg1240 København K
J.nr. 2014-970Den 3. marts 2014
Folketingets Miljøudvalg har i brev af 27. januar 2014 stillet følgende spørgsmålnr. 125 (alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fraHenrik Høegh (V).

Spørgsmål nr. 125 (alm. del)

Ministeren bedes redegøre for, om den danske model foremissionsfremskrivninger af ammoniak adskiller sig fra den i EU anvendte modeltil fremskrivning og estimering af omkostningseffektive reduktionsmål og i givetfald hvordan. I den forbindelse bedes redegjort for forudsætninger vedrørendeproduktionsudviklingen og implementeringen af miljøteknologi frem til 2020 hhv.2030 i de to modeller, og om de i EU-regi valgte løsninger også giver den mestmiljøeffektive produktion dvs. mindst ammoniak per kg produkt?

Svar

Spørgsmålet består af flere dele, som besvares enkeltvis nedenfor.Forskelle mellem den danske og den europæiske modelDen danske fremskrivning af ammoniakemissionen foretages af DCE, som baserersig på retningslinjer fra det Europæiske Miljøagentur.Datagrundlaget til fremskrivning af ammoniakemission fra landbruget, som udgør96 % af den totale ammoniakemission, er leveret af landbrugserhvervet, som harekspertise i forhold til at vurdere den fremtidige udvikling i husdyrproduktion,staldindretning, N-udskillelse og implementering af miljøteknologi. Data er ogsåblevet sammenholdt med den historiske udvikling på de enkelte områder.GAINS-modellen, som anvendes i EU-regi, baserer sig – for så vidt angårammoniak - på tal fra de nationale fremskrivninger og er derfor samstemmendemed det, som Danmark meldte ind til Gøteborg-protokollen for år 2020.Udover fremskrivninger, regner GAINS-modellen på de mestomkostningseffektive reduktionsindsatser på tværs af grænserne, baseret på enlang række standardteknologier og standardiserede omkostninger for disse.
Forudsætninger vedr. produktionsfremskrivning og miljøteknologiMiljøministeriet • Børsgade 4 • 1215 København KTlf. 72 54 60 00 • Fax 33 32 22 27 • CVR 12854358 • EAN 5798000862005 • [email protected] • www.mim.dk
De forventede emissioner fra husdyrbrug beregnes i begge modeller som enfunktion af antallet af dyr og en given emissionsfaktor, som giver et samlet udtrykfor implementeringen af miljøteknologi, N-udskillelse og staldindretning.Emissionsfaktoren kan altså ses som et udtryk for den forventede implementeringaf miljøteknologi, herunder foderoptimering og staldindretning.Hvad angår den del af regnestykket, der vedrører produktionsomfanget, ererhvervet i den seneste danske fremskrivning fra december 2013 langt mereoptimistisk i sin vurdering af 2020 og 2030 end i 2012-fremskrivningen.Tilsvarende overstiger disse forventninger fra 2013 betydeligt den fremskrivning,som ligger til grund for den europæiske fremskrivning i 2012. Således er bådeantallet af dyr og mælkeydelsen højere i den seneste danske 2013-beregning end iden europæiske 2012-beregning. Forskellen skyldes, at erhvervet, i modsætning tiltidligere, antager, at det vil være muligt at øge eksporten af hovedsageligt mælk ogsmågrise, samt i mindre grad minkpelse og slagtekyllinger.Da antallet af dyr øges i den danske fremskrivning fra 2013, mens emissionen perdyr forbliver på samme niveau, vil den totale emission alt andet lige ligge højere iden danske fremskrivning fra 2013 end i den europæiske fremskrivning fra 2012.Den anden del af regnestykket udgøres af emissionsfaktoren. Her ligger dendanske 2013-fremskrivning en lille smule lavere for svin og mink, end deneuropæiske 2012-fremskrivning. Det betyder, at den forventede udledning per dyrfor svin og mink er lidt højere i den europæiske model, end hvad erhvervet selvforventer at opnå i Danmark med implementering af allerede gældendemiljølovgivning og løbende optimering af N-udskillelsen, fx ved bedrefoderudnyttelse. For kvæg ligger emissionsfaktorerne på samme niveau i hhv. dendanske og europæiske model.Løsningens miljøeffektivitetDer bruges hverken i Danmark eller i EU en direkte sammenligning afproduktionens miljøeffektivitet, dvs. ammoniakudledning per kg produkt.
Kirsten Brosbøl
/
Claus Torp
2