Miljøudvalget 2013-14
MIU Alm.del
Offentligt
Folketingets MiljøudvalgChristiansborg1240 København K
J.nr. 001-1061020. februar 2014
Folketingets Miljøudvalg har i brev af 24.januar 2014 stillet følgende spørgsmål nr.[106] (alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fraFolketingets Miljøudvalg.Spørgsmål nr. 106 (alm. del)
Vil ministeren redegøre for, hvem der har det overordnede overblik overplanlægningen af akvakulturanlæg, hvilke myndigheder der er involveret i forholdtil havbrug, muslingebrug og tangdyrkning, og hvordan de forskelligemyndigheder koordineres?Svar
Opgaven med planlægning af akvakulturanlæg varetages af flere myndigheder altefter anlægstype og placering.I forbindelse med konkrete ansøgninger er det for ferskvandsdambrugkommunalbestyrelsen, der er myndighed. Kommunen er ansvarlig formiljøgodkendelse og placering af nye ferskvandsdambrug.Kommunen er også godkendelsesmyndighed for havbrug inden for 1 sømil frakystlinjen. Miljøstyrelsen er godkendelsesmyndighed for havbrug uden for 1 sømilfra kystlinjen. NaturErhvervstyrelsen er myndighed i forhold til at udstedehavbrugsplaceringstilladelser. NaturErhvervstyrelsen koordinerer med følgendeparter i relation til placeringen:--Kystdirektoratet: (Fysiske anlæg på søterritoriet under KDI’s ressort,herunder havne, kystbeskyttelse og råstofindvinding).Kommunalbestyrelsen: (Lokalplaner o.a. f.eks. særlige zoner friholdt tilrekreative formål).Søfartsstyrelsen: (Indtegning af anlægget i søkort, og forhold til alle deområder/objekter, som allerede er indtegnet, f. eks. kapsejladsbaner,færgeruter, bøjer, fyrvinkler, skydebaner og Forsvarets interesser i øvrigt).Danmarks Fiskeriforening: (Fiskerimæssige interesser, herunder særligetilladelsesområder, gode fiskepladser, gydeområder o.a.).Fødevarestyrelsen: (Registrering af anlæg som akvakulturbrug, samt evt.særlige forhold i relation til fødevareloven).Kulturarvsstyrelsen (et af 5 lokale museer): (Vrag og andre registreredekulturhistorisk bevaringsværdige objekter).
----
Miljøministeriet • Børsgade 4 • 1215 København KTlf. 72 54 60 00 • Fax 33 32 22 27 • CVR 12854358 • EAN 5798000862005 • [email protected] • www.mim.dk
-
-
Lokalt Fiskeriinspektorat: (Lokale fiskeriinteresser, herunderbundgarntilladelser og lignende. Eventuelle høringer af erhvervsfiskere,som ikke er medlem af Danmarks Fiskeriforening. Vurdering af detansøgte anlæg i forhold til den garantistørrelse, som skal stilles ved entilladelse til sikring af fjernelse af anlægget efter tilladelsens ophør).DTU Aqua (orientering): (Har tidligere givet evt. biologisk vurdering iforhold til anlægsplacering. Nu kun i forbindelse med Natura 2000-områder).
Samtidig indgår information om en ansøgning i den tværministeriellehavbrugsgruppe bestående af NaturErhvervstyrelsen, Miljøstyrelsen ogNaturstyrelsen.Etablering af havbrug uden for 1 sømil fra kystlinjen skal, i relation til placeringen,også ansøge om placering hos NaturErhvervstyrelsen, som også her hørerovenstående parter.Ansøges der om etablering af et nyt havbrug med kompensationsopdræt afmuslinger og tang, indgår muslinge- og tangproduktionen som en del af densamlede miljøgodkendelse.Etableres muslinge- eller tangproduktionen som en separat akvakulturproduktion(ikke som kompensation for en havbrugsudledning), skal anlæggene ikkemiljøgodkendes. NaturErhvervstyrelsen giver i stedet en tilladelse til produktion afmuslinger. En sådan tilladelse kan gives efter høring hos relevante myndigheder jf.oversigt over ovenstående parter.For tanganlæg er det Kystdirektoratet, der giver en produktionstilladelse. En sådantilladelse gives efter høring af interessenter.Fødevareministeriet og Miljøministeriet har i 2013 nedsat en arbejdsgruppe, derfremadrettet skal arbejde med placeringszoner for havbrug med henblik på at sikreen optimal geografisk og miljømæssig placering af havbrugsproduktion i Danmark.
Kirsten Brosbøl
/
Lars Hindkjær
2