Ligestillingsudvalget 2013-14
LIU Alm.del
Offentligt
Folketingets LigestillingsudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
30. januar 2014
Ligestillingsudvalget har i brev af 18. december 2013 stillet følgende spørgsmålnr.8 (alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet af ikke-medlem af Li-gestillingsudvalget Karsten Lauritzen (MFU).
Sagsnr. 2014-201
”Vil ministeren redegøre for, i hvilket omfang alder alene bør være et kriterium forat udelukke personer fra at beklæde et offentligt hverv?”Endeligt svar:
Som udgangspunkt er det ikke lovligt at lægge vægt på alder i forbindelse med an-sættelse eller ved ansættelsens ophør. Jeg synes, at det er et godt udgangspunkt.Forskelsbehandlingsloven giver imidlertid mulighed for fx at aftale en pligt til atfratræde ved en bestemt en alder. Det kan være aftalt i det enkelte ansættelsesfor-hold eller ved kollektiv aftale eller overoverenskomst. Det er et krav efter forskels-behandlingsloven, at disse aldersgrænser har en saglig begrundelse.Det er min klare holdning, at man som udgangspunkt skal have lov til at arbejde, sålænge man har lyst til det. Jeg er derfor også villig til at se på, om der er behov forat justere bestemmelsen om, at man kan aftale ophør af ansættelsesforholdet, nårlønmodtageren fylder 70 år. I den forbindelse vil jeg gerne understrege, at jeg ikkeagter at blande mig i de aftaler, som arbejdsmarkedets parter allerede har indgåetom pligtmæssig fratrædelse.Hvis der i øvrigt er regler i andre ministeriers lovgivning om aldersgrænser, er detdet pågældende ministeriums ansvar at påse, at aldersgrænsen er sagligt begrundet.Hvis der er tale om overenskomstaftaler, er det arbejdsmarkedets parter, der selvskal kunne begrunde behovet for eventuelle aldersgrænser.
Venlig hilsen
Mette Frederiksen