Ligestillingsudvalget 2013-14
LIU Alm.del
Offentligt
1352321_0001.png
1352321_0002.png
Folketingets Ligestillingsudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato:31. marts 2014
Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
Ansvarlig: lkj

Under henvisning til Folketingets Ligestillingsudvalgsbrev af3. marts

2014følger hermed ministeren for børn, ligestilling, integration og soci-

ale forholds endelige svarpå spørgsmål nr.16(LIU alm. del).

Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Pia Adelsteen (DF).

Sagsnr.2014-2210

Spørgsmål nr. 16:

”Hvilke initiativer vil ministeren tage for at sikre, at regeringens exitprogramfor prostituerede bliver spredt ud til hele landet hurtigst muligt?”.

Svar:

Indledningsvis vil jeg gerne fremhæve, at Exit Prostitution er et udviklings-projekt. Det betyder, at der i projektet udvikles og afprøves en bestemt me-tode over for målgruppen, i dette tilfælde CTI-metoden (Critical Time Inter-vention), som kendes fra Hjemløsestrategien, hvor den har vist gode resulta-ter. Da viikke på forhånd kan være sikre på,at metoden har en positiv effekt iforhold til at hjælpe mennesker i prostitution til et bedre liv, er projektet ikkeigangsat i hele landet. Foreløbigt er indsatsen derfor igangsat i de fire pro-jektkommuner København, Odense, Aarhus og Aalborg. Når evalueringen afde dokumenterede effekter af projektet foreligger, skal det drøftes i satspul-jekredsen, hvorvidt metoden skal udbredes og implementeres i landets øvri-ge kommuner, jf. også svar på SOU alm. del spørgsmål 265 fra juli 2013.De kommuner, der ikke er med i metodeafprøvningen under Exit Prostituti-on, har stadig de samme forpligtelser som hidtil overfor personer, der prosti-tuerer sig. Det vil sige derådgivnings- og vejledningsforpligtigelser, som stårdefineret i serviceloven.Kommunerne har den samme pligt til at yde menne-sker i prostitution hjælp og støtte efter serviceloven på lige fod med alle an-dre borgere, der måtte have behov for det. Ingen prostituerede er dermedblevet ringere stillet på grund af projektet. Tværtimod er målet, at alle prosti-tuerede bliver bedre stillet på sigt, når der med projektet forhåbentlig er op-
2
nået værdifuld og dokumenteret viden om, hvordan indsatserne på prostitu-tionsområdet bedst tilrettelægges.Det skal hertil bemærkes, at borgere, som ikke er bosiddende i projektkom-munerne, har mulighed for at indgå i projektet under forudsætning af, atprojektkommunen har kapacitet til opgaven, og at projektkommunen og bor-gerens hjemkommune indgår en konkret aftale herom. Sådanne aftaler eksi-sterer allerede i projektet.I forhold til udbredelsen af kendskabet til Exit Prostitution, har Socialstyrel-sen til opgave at formidle kvalificeret og målrettet viden samt åbne for dialogmed samarbejdspartnere, borgere og organisationer inden for det socialeområde. Jeg har desuden bedt mit ministerium om at præcisere over forSocialstyrelsen, at det er vigtigt, at kendskabet til Exit Prostitution udbredes.Socialstyrelsen oplyser, at de løbende arbejder på at udbrede kendskabet tilprojektet, og at Kompetencecenter Prostitution, der hører under Socialstyrel-sen, i det opsøgende arbejde rundt i hele landet oplyser om og henviser tilprojektet.Jeg kan desuden oplyse, at der på Socialstyrelsens hjemmeside konkretlinkes til Exit Prostitution, hvor bl.a. baggrunden for initiativet beskrives, oghvor såvel kommuner som øvrige interessenter på området kan læse mereom den konkrete metodetilgang.
Manu Sareen/ Anders Møller Jakobsen