Ligestillingsudvalget 2013-14
LIU Alm.del
Offentligt
1292208_0001.png
1292208_0002.png
1292208_0003.png
TALE
26-09-2013
Beskæftigelsesministerens tale – samråd om øre-mærket barsel den 10. oktober
Sagsnr. 2013 - 6514JAICKaren Thormann

DET TALTE ORD GÆLDER

Samrådsspørgsmål A

Spørgsmålets ordlyd:”Vil ministeren redegøre for, hvorfor ministeren har droppetregeringsgrundlagets forslag om øremærket barsel tilmænd?”

Samrådsspørgsmål B

Spørgsmålets ordlyd:”Vil ministeren redegøre for den praktiske udformning afregeringens forslag om ”ligestillingsbonus”?”Jeg har valgt at svare samlet på de to spørgsmål.Indledningsvis vil jeg gerne understrege, at regeringens måler intakt.Vi ønsker, at flere fædre tager del i barselsorloven med deresbørn. Det har vi haft som mål længe, og det har vi stadigvæk.Det ændrer regeringens beslutning om øremærket barsel ikkeved.Det, der har ændret sig er, hvordan regeringen vil nå det mål.Men det har været vigtigt for mig – og det har jeg nævnt fle-re gange i min tid som beskæftigelsesminister – at vi fandtden rigtige danske løsning på denne her udfordring.
Norge og Sverige bliver ofte nævnt som skoleeksempler iforhold til fædres brug af barselsorlov, og derfor kan jeggodt forstå, at det kan være en besnærende tanke, at vi ”ba-re” at gøre, som man gør i Sverige.Men man kan ikke uden videre sammenligne Sverige ogNorge med Danmark, fordi øremærket barsel, i disse to lan-de, blev indført i forbindelse med, at barselsvilkårene i vidtomfang blev udvidet. Det betød, at familierne ikke oplevedenogen forringelse af deres eksisterende rettigheder.I modsætning til situationen dengang i Sverige og Norge, harvi i dag i Danmark en lang periode med ret til barselsdags-penge. Det tror jeg de fleste partier i Folketinget er enige om.I Danmark havde vi muligheden, da den daværende regeringi 2002 udvidede orlovsperioden. Men dengang valgte manikke at øremærke barselsdagpengene.Der er en risiko for, at familierne samlet set vil tage mindreorlov sammen med deres børn end i dag, når en del af foræl-dreorloven øremærkes til faren uden, at der sker en udvidelseaf den samlede forældreorlov med dagpenge.Det har aldrig været regeringens intention, at børnene og fa-milierne skulle risikere at have kortere tid sammen.Regeringen lægger derfor i stedet op til at indføre en kontantbonusordning for de familier, der deler orloven mere ligeligt.Det er regeringens vurdering, at en kontant bonus til de fami-lier, der deler barselsorloven mere ligeligt, vil være en bedrevej at gå.Derfor er vi i regeringen ved at se på, hvordan den konkretemodel for barselsbonussen skal se ud. Og når modellen er2
klar, vil den blive præsenteret og drøftet med Folketingetspartier.Regeringen er naturligvis fuldt opmærksom på, at en bonus-ordning skal overholde de internationale forpligtelser, somDanmark er bundet af. Derfor bliver der heller ikke tale omen bonus, som kun udbetales til fædre. Derimod vil det væreen bonus til de familier, hvor både mor og far tager foræl-dreorlov i en vis periode.
3