Kulturudvalget 2013-14
KUU Alm.del
Offentligt
1352852_0001.png
1352852_0002.png
1352852_0003.png
1352852_0004.png
1352852_0005.png
1352852_0006.png
1352852_0007.png
Radio24syvVester Farimagsgade 411606 København VAtt.: Jørgen Ramskov, CEO og chefredaktør
Radio- og tv-nævnet25. marts 2014Sagsnr. 2014-001425Ulrike Clade ChristensenFuldmægtig, cand.jur.[email protected]Direkte tlf.: 3373 3334

Klage over omfanget af genudsendelser på Radio24syv

Jørgen Svendsen har ved e-mail af 15. januar 2014 klaget til Radio- og tv-nævnet over omfanget af genudsendelser på Radio24syv.Efter klagers forståelse af kravene til stationen må Radio24syv alene have2 timers genudsendelser pr. døgn, og klager er af den opfattelse, at dennegrænse ikke overholdes af stationen. Klager anfører i den forbindelse, atnogle af de i løbet af nattetimerne den 15. januar 2014 sendte timenyhe-der er identiske. Desuden henviser klager til en række programmer i perio-den fra den 15. til den 19. januar 2014, som efter klagers opfattelse ergenudsendelser. Som eksempler på genudsendelser eller programmer, somklager betegner som sammenklip af programmer, der er blevet sendt før,nævner klager bl.a. programmerne ”Nattevagtens Highlights”, ”ZornigsZone”, ”Syvkabalen”, ”Hugsi og det gode gamle Folketing”, ”Efter Otte”,”Forfra med Michael Jeppesen” og ”Globus Ugerevy”.

Høringssvar

Stationen har i høringssvar af 4. februar 2014 henvist til, at Radio24syv ihenhold til de gældende krav for stationen kan udsende op til 10 pct. afden samlede sendeflade opgjort pr. uge. Radio24syv har oplyst, at statio-nen overholder programtilladelsens krav med den nuværende sendeplan,idet stationen på en ugentlig basis genudsender i alt 19 programmer af53:30 minutters varighed. Derudover sendes der en række journalistisksammenredigerede programmer, som typisk er baseret på stationens 2-timers debatprogrammer, der redigeres ned til en enkelt time. I slutningenaf hvert af disse programmer gøres lytteren i en speaktekst opmærksompå, at der er tale om sammendrag af et længere debatprogram. Ra-dio24syv har endvidere oplyst, at stationens aftenflade med programtitlen”Efter Otte” består af indslag, som sættes sammen fra tidligere program-mer til temaer og præsenteres af en radiovært. Det er Radio24syvs vurde-ring, at disse programmer er redigerede sammendrag, som i henhold tilprogramtilladelsens punkt 18 ikke medregnes i opgørelsen af genudsendel-ser.
H.C. Andersens Boulevard 2 • DK-1553 København V • +45 3373 3373 • www.kulturstyrelsen.dk • [email protected]
For så vidt angår de af klager påpegede identiske nyhedsudsendelser harRadio24syv oplyst, at stationen overholder de i henhold til tilladelsen gæl-dende krav vedrørende nyhedsformidlingen.Desuden har stationen oplyst, at timenyhederne kl. 02 til 05 siden startenaf 2013 som følge af en prioritering af programressourcerne og på bag-grund af, at nyhedsbilledet kun i yderst sjældne tilfælde ændres hen overnattetimerne, sendes som versionerede udgaver af nyhedsudsendelsernefra kl. 24 og 01. Det er endvidere oplyst, at der i tilfælde af markante skifti nyhedsbilledet fortsat kan produceres livenyheder hele natten.Stationen har oplyst, at en typisk timenyhedsudsendelse består af en ræk-ke telegrammer og nyhedsindslag, hvoraf nogle gentages flere gange i lø-bet af dagen, indtil de udfases. Stationen registrerer ikke denne type gen-tagelser som genudsendelser og har derfor heller ikke registreret de bån-dede nyhedsudsendelser i timerne 02-05 som genudsendelser.Radio24syv har vedlagt programplaner for den påklagede periode samt foruge 46 i 2013 og uge 6 i 2014, hvori henholdsvis genudsendelser og pro-grammer, der består af redaktionelt bearbejdede sammendrag, er marke-rede. Derudover har Radio24syv konkret forholdt sig til de enkelte af kla-ger nævnte programmer. Følgende programmer er efter Radio24syvs vur-dering redigerede sammendrag, som ikke tæller med som genudsendelser:”Nattevagtens Highlights”, Huxi og det gode gamle Folketing”, ”Efter Otte”,Forfra med Jeppesen - Highlights” og ”Globus Ugerevy”. En række andreprogrammer, herunder ”Zornigs Zone”, ”Syvkabalen” og ”Forfra med Jep-pesen” på de angivne tidspunkter er genudsendelser af tidligere sendteprogrammer:”Huxi og det gode gamle Folketing” og ”Forfra med Jeppesen – Highlights”I et supplerende høringssvar af 26. februar 2014 har Radio24syv oplyst, atder er tale om en sammenredigering af debatprogrammer på 2x55 minut-ter. Sammenredigeringen sker samme eftermiddag og foretages efter engrundig gennemlytning af det oprindelige program, hvorunder der udvæl-ges de mest interessante, markante og debatskabende passager, som såsammenredigeres til et nyt, selvstændigt program. Det er oplyst, at pro-cessen varetages af en redaktionel medarbejder på radioen.”Nattevagten Highlights”Stationen har endvidere oplyst, at programmet er en udvælgelse af demest interessante samtaler fra en tre timer lang udsendelse af den foregå-ende nat. Processen tager udgangspunkt i samtalerne, hvorfor der kanvære både lange og korte passager i det sammenredigerede program. Re-digeringen foretages af en medarbejder hos det produktionsselskab, somogså producerer det oprindelige program.
2
”Globus Ugerevy”Stationen har oplyst, at programmet dels består af et eller flere nyproduce-rede indslag, dels af en række af den foregående uges væsentlige, interna-tionale historier. Produktionen af de nye indslag, herunder interviews ogsammenredigeringen af de væsentligste indslag fra ugen, foretages af enaf stationens internationale redaktører.”Efter Otte”Radio24syv har uddybende oplyst, at programmet sammenredigeres afindslag fra dagens eller ugens programmer af en fastansat journalist, somselv tilrettelægger programmerne med input fra radioens medarbejdere ominteressante indslag, gæster og debatter. Det er oplyst, at der sker en re-daktionel bearbejdning af fx et interview, som redigeres ned og forsynesmed en introspeak, som sætter indslaget i sammenhæng. I forbindelsemed særlige temaer sammensættes programmet af både nye og ældreindslag.Nyhedsudsendelserne i nattetimerneRadio24syv har yderligere oplyst, at nyhedsudsendelserne kl. 23, 24 og 01alle er nyproducerede. Udsendelsen fra kl 23 genudsendes kl. 02, nyheds-udsendelsen fra kl 24 genudsendes kl 03, og den fra kl. 01 genudsendeskl. 04 og 05. Disse udsendelser er således forproducerede og genudsendes.Stationen var blevet bedt om eksempler på, at der i særlige situationersendes aktuelle nyheder også om natten. Som eksempel herpå har Ra-dio24syv nævnt kommunalvalget i november 2013, hvor stationen sendtelive hele natten. Stationen har ikke nævnt eksempler på, at der spontantforanlediget af en uforudset begivenhed blev sendt live nyheder i natteti-merne. Stationen har understreget, at Radio24syv har et beredskab, dermuliggør livenyheder om natten. Beslutningen om at sende livenyhedertræffes af nyhedsledelsen i de tilfælde, hvor stationen kan forudse en sær-lig situation, og ellers af den redaktør, der er på vagt om natten.

Beskrivelse

I høringssvar af 4. februar 2014 har Radio24syv henvist til stationenshjemmeside, hvor de af klager nævnte programmer, sendt i perioden fraden 15. til den 19. januar den 20. april 2013, kan høres.I det følgende beskrives de af klager nævnte programmer, som af Ra-dio24syv er betegnet som redigerede sammendrag.”Nattevagten Highlights”, sendt bl.a. den 15. januar 2014Programmet sendes mandag til fredag kl. 04:05 til 05:00 og søndag oglørdag kl. 06:05 til 07:00. Programmet sendes som en samlet båndopta-
3
gelse, der består af klip fra et tre timers live debatprogram med titlen”Nattevagten”, sendt en måned tidligere. I begyndelsen og slutningen afprogrammet samt imellem klip fra det tidligere program oplyses lytterenom, at der er tale om sammendrag fra tidligere live programmer. Lytterenintroduceres i øvrigt ikke til de sammenredigerede klip, som sendesukommenteret efter hinanden. Der er tale om længere samtaler mellemprogramværten og lyttere, der har ringet ind for at tale om emner, der erforeslået af programværten. De enkelte samtaler er adskilt af det nævntespeak med information om, at der er tale om et sammendrag.”Huxi og det gode gamle Folketing - highlights”, sendt onsdag den 15. ja-nuar 2014Programmet sendes én gang ugentligt, onsdag fra kl. 05:05 til 06:00. Pro-grammet sendes som en samlet båndoptagelse, der består af sammendragaf et oprindeligt to timer langt live debatprogram med titlen ”Huxi og detgode gamle Folketing”. I programmets start og slutning oplyses lytterenom, at der er tale om et sammendrag. Indholdet består af debat om politi-ske emner mellem flere gæster og en vært. Det fremstår ikke for lytteren,hvor der er foretaget redigering, og sammendraget sendes ukommenteretuden introduktion til emnet m.v. Af Radio24syvs høringssvar og de ind-sendte programskemaer fremgår det, at der på samme tidspunkt mandag,onsdag og torsdag sendes tilsvarende sammendrag af debatprogrammerne”Det røde felt”, ”Rushys Roulette” og ”Cordua og Steno” af ca. 55 minut-ters længde hver.”Efter Otte”, bl.a. sendt den 14. januar 2014Programmet sendes 5 gange ugentligt: Tirsdag til torsdag fra kl. 20:05 til23:00, fredag kl. 20:05 til 24:00 og søndag kl. 22:05 til 23:00. Program-met sendes som en samlet båndoptagelse, der bl.a. består af klip fra tidli-gere programmer om særlige emner og aktuelle nyheder m.v. Lytterenintroduceres til de enkelte emner, herunder klip fra tidligere udsendte in-terviews m.v., af en vært, som sætter emnerne i sammenhæng.”Globus Ugerevy”, sendt søndag den 19. januar 2014Programmet sendes en gang ugentligt, søndag fra kl. 18:05-19:00. Pro-grammet sendes som en samlet båndoptagelse, der bl.a. består af klip fratidligere programmer om nyheder fra udlandet som bl.a. ”Globus Kina” og”Globus USA”. Lytteren introduceres til de enkelte emner, herunder klip fratidligere udsendte interviews m.v., af en vært, som sætter emnerne isammenhæng.

Radio- og tv-nævnets vurdering

Radio- og tv-nævnet har i henhold til § 42, nr. 1 og 3, i lov om radio- ogfjernsynsvirksomhed, jf. lovbekendtgørelse nr. 255 af 20. marts 2014, påsit møde den 21. marts 2014 behandlet sagen og skal udtale:
4
Det følger af § 3, stk. 6, i bekendtgørelse nr. 5 af 5. januar 2011 om udbudaf den fjerde FM-kanal (bekendtgørelsen), at genudsendelser maksimaltmå udgøre 10 procent af den samlede programflade opgjort pr. uge.Samme krav fremgår af Radio- og tv-nævnets tilladelse til programvirk-somhed på den fjerde jordbaserede FM-radiokanal af 10. maj 2011 (tilla-delsen), punkt 15. Ud af 168 timer kan stationen dermed lovligt sende optil 16 timer og 48 minutters genudsendelser pr. uge.Radio- og tv-nævnets tillæg til tilladelsen af 22. august 2013 fjernede kra-vet om, at genudsendelser kun må udsendes i tidsrummet kl. 18-06, jf.tilladelsens oprindelige punkt 15, 2. punktum, og bekendtgørelsens § 6,stk. 4, 2. punktum.Det fremgår af bekendtgørelsens § 5, stk. 1, nr. 8, og tilladelsens punkt18, nr. 8, at enkeltindslag i nyheder og redigerede sammendrag, herunderprogrammer, der består af udsnit og/eller sammendrag af allerede udsend-te programmer ikke medregnes som genudsendelser. Sammendrag tællerikke med ved opgørelsen af opfyldelse af minimumskravene.Det følger endelig af bekendtgørelsens § 3, stk. 1, nr. 1, og tilladelsenspunkt 11, nr. 1, at programvirksomheden på FM4 som minimum skal inde-holde 2 timers nyhedsudsendelser pr. døgn, der skal sendes hver timedøgnet rundt i udsendelser af minimum 5 minutters varighed.1. Af stationen oplyste genudsendelserRadio24syv har i høringssvaret oplyst, at stationen udsender i alt 19 gange53,30 minutters (dvs. 1016,5 minutter) udsendelser pr. uge, som af stati-onen medregnes som egentlige genudsendelser af tidligere programmer.De af stationen medregnede genudsendelser overskrider dermed den til-ladte mængde pr. uge med ca. 8 minutter.2. Redigerede sammendragProgrammerne ”Nattevagten Highlights”, ”Huxi og det gode gamle Folke-ting - highlights”, ”Efter Otte” og ”Globus Ugerevy” er af klager opfattetsom genudsendelser.Radio24syv har i høringssvaret anført, at de nævnte programmer er redi-gerede sammendrag af tidligere programmer, som ikke skal medregnessom genudsendelser, jf. tilladelsens punkt 18, nr. 8.I alle tilfælde er der tale om programmer, der består af redigerede sam-mendrag af allerede udsendte programmer. ifølge Radio24syv foretagesredigeringen efter en konkret vurdering af journalistiske medarbejdere iradioen eller i produktionsselskabet. For så vidt angår programmerne ”Ef-
5
ter Otte” og ”Globus Ugerevy” indgår der tillige nyproducerede elementer,ligesom udsendelsernes elementer bliver introduceret og sat i sammen-hæng af en programvært.Radio- og tv-nævnet finder på den baggrund, at de nævnte programmer erredigerede sammendrag, jf. tilladelsens punkt 18, nr. 8, som ikke skalmedregnes som genudsendelser. Nævnet har derfor ingen bemærkningerhertil.3. Nyhedsudsendelser i nattetimerneSpørgsmålet er herefter, hvordan genudsendelsen af nyheder i natteti-merne skal vurderes.Radio24syv har oplyst, at timenyhederne, der sendes kl. 02, 03, 04 og 05siden starten af 2013, er genudsendelser af tidligere nyhedsprogrammer.I medfør af ovennævnte krav til stationen, jf. tilladelsens punkt 18, nr. 8,medregnes enkeltindslag i nyheder ikke som genudsendelser. De genud-sendte timenyheder om natten består af sådanne enkeltindslag, der er satsammen til hele nyhedsudsendelser, og som genudsendes i deres helhed.Radio- og tv-nævnet finder, at undtagelsen for enkeltindslag i nyhedergælder for enkelte indslag, der indgår i i øvrigt selvstændige nyhedspro-grammer. Kravet om, at stationen skal sende nyhedsudsendelser døgnetrundt i udsendelser af minimum 5 minutters varighed hver time, jf. tilladel-sens punkt 11, nr. 1, indebærer endvidere, at det som udgangspunkt ikkekan accepteres, at hele nyhedsudsendelser per automatik sendes somgenudsendelser. Alt efter den konkrete udvikling af nyhedssituationen erdet dog ikke nødvendigt, at der skal indgå afvigende nyhedsindslag hvertime. Også evt. genbrug af tidligere nyhedsudsendelser efter en konkretvurdering foretaget fra time til time vil kunne accepteres.Efter det af Radio24syv oplyste er praksis for nyhederne om natten imid-lertid indrettet sådan, at der systematisk anvendes genudsendelser. Stati-onen har endvidere oplyst, at der er indrettet et beredskab, der muliggørudsendelse af live nyheder om natten i særlige tilfælde. På nævnetsspørgsmål herom har stationen alene nævnt ét eksempel på et planlagtforløb med live nyheder om natten. Stationen har ikke nævnt eksemplerpå, at der spontant foranlediget af en uforudset begivenhed blev sendt livenyheder i nattetimerne.Radio- of tv-nævnet finder, at en praksis som den foreliggende, hvor helenyhedsprogrammer genudsendes på et planlagt og systematisk grundlag,går udover anvendelsesområdet for undtagelsesbestemmelsen i tilladelsenspunkt 18, nr. 8, og der derfor er tale om genudsendelser. Den systemati-
6
ske brug af genudsendelser om natten udgør desuden en tilsidesættelse afkravet i tilladelsens punkt 11, nr. 1, om udsendelse af nyhedsudsendelserdøgnet rundt.På baggrund af ovenstående har Radio- og tv-nævnet truffet følgende

AFGØRELSE:

Radio24syv overskrider den for stationen tilladte mængde af genudsendel-ser jf. tilladelsens punkt 15 med ca. 8 minutter pr. uge for så vidt angår deaf stationen medregnede udsendelser.Den systematiske brug af genudsendelser i nattetimerne kl. 02-05 indebæ-rer en tilsidesættelse af kravet om udsendelse af nyhedsudsendelser døg-net rundt, jf. tilladelsens punkt 11, nr. 1. Disse udsendelser på i alt 2 timerog 20 minutter pr. uge er desuden genudsendelser, som skal medregnes iopgørelsen.Radio- og tv-nævnet vil tage spørgsmålet om overskridelsen af den tilladtemængde genudsendelser op i forbindelse med nævnets udtalelse over Ra-dio24syvs public service-redegørelse for 2013.Om anvendelsen af genudsendelser af nyheder i nattetimerne er i overens-stemmelse med tilladelsens bestemmelser, beror på en konkret fortolk-ning. Radio24syv skal i fremtiden sørge for, at der ikke sker systematiskbrug af genudsendelse af hele nyhedsudsendelser. Nævnet vil i sin gen-nemgang af fremtidige public service-redegørelser føre særligt tilsyn med,om forpligtelserne i henhold til tilladelsens punkt 11, nr. 1, er overholdt.
Mads Bryde Andersenformand
/ Ulrike Clade Christensennævnssekretær

Kopi sendt til:

Klager Jørgen Svendsen
7