Kulturudvalget 2013-14
KUU Alm.del
Offentligt
1299586_0001.png
1299586_0002.png
1299586_0003.png
Kulturministeren
Folketingets KulturudvalgChristiansborg1240 København K
KulturministerietNybrogade 21203 København KTlfFaxE-mailWeb::::33 92 33 7033 91 33 88[email protected]www.kum.dk
13. november 2013
Folketingets Kulturudvalg har den 29. oktober 2013 stillet mig følgende spørgsmål, nr.15 (Alm. del), som jeg hermed skal besvare.

Spørgsmål:

Kulturministeren bedes redegøre for, om DR (og TV2) har levet op til deresberedskabsfunktion set i lyset af, at medierne først reelt begyndte at advare mod atbevæge sig udenfor og rapportere om konsekvenserne af og farerne ved stormen den 28.oktober 2013, da stormen nærmede sig de tættere befolkede områder (ved 16-17 tiden)og ikke allerede ved 14 tiden, da stormen ramte Vest- og Sydjylland, og allerede da vartil fare for såvel mennesker som dyr i disse egne af landet.

Svar:

Jeg har i anledning af det stillede spørgsmål og det af Kulturudvalget samtidigt stilledespørgsmål nr. 16 om DR’s (og TV 2’s) dækning af stormen den 28. oktober 2013 bedt DRog TV 2 om at bidrage til besvarelsen af spørgsmålet.DR har oplyst følgende:”DRs forpligtelser ift. beredskabsmeddelelser er fastsat i Radio- og fjernsynsloven samttilhørende bekendtgørelser. DR har indgået en aftale med Rigspolitiet,Beredskabsstyrelsen og TV2 om den nærmere fremgangsmåde ved udsendelse afberedskabsmeddelelser. I aftalen beskrives bl.a. de forskellige procedurer, der skaliagttages, når en beredskabsmeddelelse ønskes bragt af en myndighed samt procedurenog ansvar for fremsendelse af beredskabsmeddelelse til DR.For så vidt angår udsendelse af beredskabsmeddelelser om stormen den 28. oktober2013 kan DR oplyse, atpolitiet sendte DR flere varslingsmeddelelser fra kl. 16:19, viasirenevarslingssystemet, der alle blev videreformidlet jf. varslingens krav om
Dok. nr. 1954687
Side 2
udsendelse, herunder dækning (regional eller landsdækkende) og medier (radio, tv,dr.dk, tekst-tv). Den først indkomne beredskabsmeddelelse indgik til DR kl. 16:19og omhandlede varsling af Lolland-Falster. Denne varsling blev udsendt af denrelevante P4 region kl. 16:22.DR ikke modtog anmodning om udsendelse af beredskabsmeddelelser forpolitidistrikter i Vest- og Sydjylland via sirenevarslingssystemet.DR på dagen var i kontakt med Rigspolitiet og bragte udvidedeberedskabsmeddelelser på FM-radio, der dækkede flere politikredse og indeholdtflere detaljer, end der blev udsendt gennem sirenevarslingssystemet. Eksempelvisudsendte DR kl. 17.06 på tekst-tv en samlet beredskabsmeddelelse fra Sydjyllands,Østjyllands, Fyns, Københavns, Københavns Vestegns, Nordsjællands, Midt- ogVestsjællands samt Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi om at undgå unødigfærdsel udendørs. Meddelelsen indeholdt også opfordring fra Rigspolitiet om kun atbruge 1-1-2 i akutte nødstilfælde.DR har formidlet samtlige varslinger, meddelelser og afvarslinger som anmodet afpolitiet, primært via FM-radio, men ligeledes via dr.dk og tekst-tv.Om DRs redaktionelle dækning af farer og konsekvenser ved stormen kan det oplyses,at der i dagene op til stormen blev gjort opmærksom på de meteorologiske prognoser forstormen i relevante vejrmeldinger og -udsendelser.I løbet af morgenen og formiddagen den 28. oktober 2013 blev de meteorologiskeprognoser for stormen ligeledes behandlet i relevante vejrmeldinger og -udsendelser påbåde radio, tv og dr.dk.Derudover indgik konkrete konsekvenser og farer ved stormen i de relevantenyhedsudsendelser i takt med, at stormen udviklede sig.”TV 2 har oplyst følgende:”Stormen over Danmark mandag 28. oktober 2013 var et bærende element inyhedsdækningen på TV 2 og TV 2 NEWS, tv2.dk og TV 2s tekst-tv. Med inddragelse afpoliti, redningsmandskab, vejmyndigheder, meteorologer mv. holdt TV 2s udsendtereportere, studieværter og webredaktioner seere og brugere informeret om stormensstyrke og forventede bevægelse, advarede om farer ved at færdes udendørs istormområdet og varslede om trafikale hindringer.
Side 3
Dækningen varede fra tidlig morgen, hvor stormen bevægede sig fra Storbritannienmed retning mod Danmark. Fra kl. 6 sendte TV 2 løbende fra Esbjerg Havn ograpporterede live, da stormen før middag ramte den jyske vestkyst. Nyheds- ogvejrudsendelser blev udvidet for at dække stormens færd på tværs af landet i løbet afdagen og aftenen. På tv2.dk var der minut-for-minut-opdateringer fra samtligepolitikredse med alt fra advarsler mod at færdes udendørs, informationer om væltedetræer på specifikke veje og løbende opdatering om lukkede broer og stillestående tog tilgenerelle råd om stormsikring af ejendom – samt mulighed for at stille spørgsmåldirekte til redaktionen.Også TV 2 og TV 2 Regionerne, som bidrog til TV 2s dækning, var dog berørt at devoldsomme vejrforhold, hvilket i perioder begrænsede det billedmateriale, der var tilrådighed for dækningen. TV 2/Fyn og TV Syd blev således begge ramt afstrømafbrydelse, ligesom TV 2 var påvirket af svigtende teknisk udstyr og sendevogne,der blev fanget i trafikken eller periodevis var uden mobilkontakt til redaktionen.TV 2brugte til gengæld aktivt de tusindvis af billeder og videoklip, der blev indsendt af seereog brugere, i dækningen af stormen på tv og web.”
Marianne Jelved