Kulturudvalget 2013-14
KUU Alm.del
Offentligt
1365063_0001.png
1365063_0002.png
Kulturministeren
Folketingets KulturudvalgChristiansborg1240 København K
KulturministerietNybrogade 21203 København KTlfFaxE-mailWeb::::33 92 33 7033 91 33 88[email protected]www.kum.dk
5. maj 2014
Folketingets Kulturudvalg har den 7. april 2014, efter ønske fra Alex Ahrendtsen (DF),stillet mig følgende spørgsmål, nr. 146 (Alm. del), som jeg hermed skal besvare.

Spørgsmål:

Ministeren bedes kommentere meddelelsen fra Dansk Spilmuseum, jf. KUU alm. del –bilag 116 og oplyse, hvad der er blevet gjort for at sikre spilmaskinerne foroffentligheden.

Svar:

Den statslige indsats består for det første i at indsamle og bevare materiale efterpligtafleveringsloven. Det er en statslig opgave at administrere pligtafleveringsloven,som bl.a. på computerspilområdet varetages af Det Kongelige Bibliotek. Loven sættergrænser for, hvad der skal indsamles og bevares, f.eks. at det alene er danskeudgivelser eller udgivelser, som særligt er målrettet Danmark.Der indsamles mange typer af udgivelser - bøger, musik, internetindhold m.v., og tilsammen giver det en stor mængde materiale. Indsamling og bevaring af den danskekulturarv indebærer derfor, at der sker en kraftig selektering af materiale. Det erganske enkelt ikke muligt eller ønskeligt at indsamle, bevare og dokumentere altmateriale, der er udgivet i eller målrettet Danmark. Derudover har der gennem tidenudviklet sig en international arbejdsdeling, sådan at hvert land indsamler og bevarersin egen nationale kulturarv. I Danmark kan vi derfor fokusere på alene at indsamle ogbevare dansk materiale.Hensigten med pligtafleveringsloven er ikke at bevare alle de spil, computerspillere harspillet gennem tiden. Det er heller ikke hensigten at bevare hardware efter denne lov.Afgrænsningen i loven indebærer, at der kan være materiale af historisk værdi, derikke bevares efter pligtafleveringsloven, fordi det falder uden for lovensanvendelsesområde.
Dok. nr. 2149728
Side 2
Den statslige indsats består for det andetaf den museale bevaring, f.eks. hos TekniskMuseum. Museerne indsamler og bevarer langt fra alle spil og alt hardware. Denmuseale indsats består tværtimod i at udskille og udvælge enkelte spil eller computere,der formidlingsmæssigt sættes i en historisk kontekst, ligesom der forskes medudgangspunkt i de genstande, der fremvises.
Marianne Jelved