Kulturudvalget 2013-14
KUU Alm.del
Offentligt
1352858_0001.png
1352858_0002.png
Kulturministeren
Folketingets KulturudvalgChristiansborg1240 København K
KulturministerietNybrogade 21203 København KTlfFaxE-mailWeb::::33 92 33 7033 91 33 88[email protected]www.kum.dk
1. april 2014
Folketingets Kulturudvalg har den 11. marts 2014 stillet mig følgende spørgsmål,nr.120 (Alm. del), som jeg hermed skal besvare.

Spørgsmål:

Ministeren bedes redegøre for status for DRs planer for HbbTV, samt hvilken betydningdette forventes at få for DR og de kommercielle aktører.

Svar:

Jeg har anmodet DR om at bidrage til besvarelsen af spørgsmålet. DR har i denanledning oplyst følgende:”HbbTV (Hybrid Broadcast Broadband TV) er en funktionalitet, der giver mulighed forat tilgå broadcast- og internetindhold på det samme tv-apparat – et såkaldt Smart TV.HbbTV er baseret på åbne internetstandarder, som kan anvendes på alle tv-apparater,som er udstyret med en Hbb-chip og Hbb-software, som endvidere skal være aktiveretaf apparatproducenten. Når det er tilfældet, kan seeren ved hjælp af fjernbetjeningenssåkaldte ”røde knap” og en wifi-forbindelse aktivere forbindelse til internettet ognavigere i det indhold, som broadcasteren stiller til rådighed.At HbbTV baserer sig på en åben standard indebærer, at alle broadcastere, som måtteønske det, kan bruge HbbTV. Det samme kan f.eks. også andre netværks- ogkabeloperatører.Det er i dag standard, at alle nye tv-apparater i Europa har en HbbTV-funktionalitet.Det er ikke et krav, at apparatproducenten aktiverer funktionen. Status i Danmark erdog, at alle apparatproducenter undtagen Samsung i dag leverer apparater med denåbne HbbTV -funktion. Samsung har en konkurrerende funktionalitet via apps iSamsungs egen Smart TV portal.
Dok. nr. 2109493
Side 2
Et pilotforsøg i DR har vist, at HbbTV er en velfungerende og populær teknologi, somDR fremover ønsker at bruge til at kunne tilbyde seere med internetforbundne tv-apparater adgang til DRscatch-up-tjeneste DR NU. Dermed behøver DR ikke at laveomkostningsfulde særlige apps til hundredvis af forskellige typer af tv-apparater.Det er DRs forventning, at anvendelsen af HbbTV vil styrke befolkningens adgang tilDRs public service indhold på linje med, at indholdet også er til rådighed på pc’er,smartphones og tablets.Eftersom der er tale om en åben standard, som alle kan anvende, vurderes der ikke atvære nævneværdige konsekvenser for kommercielle aktører.”
Marianne Jelved