Kommunaludvalget 2013-14
KOU Alm.del
Offentligt
1330281_0001.png
1330281_0002.png
Folketingets KommunaludvalgChristiansborg
Finansministeren4. februar 2014
Svar på Kommunaludvalgets spørgsmål nr. 38 af 21. januar 2014 (alm.del).

Spørgsmål:

Ministeren bedes redegøre for, hvilke konsekvenser det har for borgernes mulig-hed for hjælp overfor myndighederne, at flere og flere processer digitaliseres;fx kan man i dag kun søge om henstand/ændring af betaling af sin studiegældved at gå ind digitalt med NEMID; kan borgeren så ikke længere gå til fx en rets-hjælp, gældsrådgivning, advokat eller anden rådgiver og få rådgiveren til at skrivetil myndigheden og forklare om borgerens situation og søge om fx henstand meden studiegæld?

Svar:

Ifølge forvaltningslovens § 8 om partsrepræsentation har parter i afgørelsessagerret til at lade sig repræsentere eller bistå af andre. Borgerne kan efter indførelsen afobligatorisk, digital kommunikation med det offentlige lade sig repræsentere isamme omfang som hidtil.Indtil der er etableret digitale løsninger til håndtering af partsrepræsentation,håndteres partsrepræsentation som hidtil, hvilket betyder, at afgivelsen af fuldmagtog selve ansøgningen må foregå uden digital selvbetjening. Det er den enkeltemyndigheds ansvar at oplyse tilstrækkeligt om dette.Med henblik på at understøtte mulighederne for partsrepræsentation i forbindelsemed digital selvbetjening, er der udviklet en fællesoffentlig digitalpartsrepræsentationskomponent. Komponenten giver, når den er implementeretpå en konkret selvbetjeningsløsning, mulighed for, at borgere kan overdrage parts-repræsentationskompetence til familie, venner, en advokat, revisor og andre. Denfællesoffentlige komponent har været tilgængelig for myndighederne siden august2013. Det påhviler den enkelte myndighed at vurdere, om og hvornår komponen-ten skal implementeres i en konkret selvbetjeningsløsning.Derudover er det i dag muligt for en borger at tildele læseadgang til borgerensdigitale post til andre, for eksempel advokater, familiemedlemmer eller andre råd-givere. Læseadgangen kan gøres tidsbegrænset og gives til enten al post eller tiludvalgte mapper.
Finansministeriet • Christiansborg Slotsplads 1 • 1218 København K • T 33 92 33 33 • E [email protected] • www.fm.dk
2
I forhold til det konkrete eksempel angående henstand/ændring af betaling afstudiegæld, er der indhentet følgende bidrag fra Statens Administration:”Statens Administration kan oplyse, at der på området for tilbagebetaling af stu-dielån findes en praksis, hvor låntagere kan lade sig partsrepræsentere via fuld-magt. Efter udstedelse af fuldmagt kan fuldmagtshaver henvende sig skriftligt ellertelefonisk og agere på fuldmagtsgivers vegne. Statens Administration påregner atfå integreret den fællesoffentlige fuldmagtskomponent inden udgangen af 2014.Herefter vil partsrepræsentationen også kunne foregå digitalt.”
Med venlig hilsenBjarne Corydon