Kirkeudvalget 2013-14
KIU Alm.del
Offentligt
1316448_0001.png
1316448_0002.png
Folketingets KirkeudvalgChristiansborg1240 København K[email protected][email protected]
Kirkeudvalget har ved brev af 10. december 2013 (KIU alm. del – spørgsmål16) bedt om min besvarelse af spørgsmål:”Finder ministeren det acceptabelt, at enlige folkekirkemedlemmer uden pårø-rende begraves uden den kirkelige ceremoni forestået af en præst?”

Svar:

Det fremgår af § 5, stk. 1, i lov om begravelse og ligbrænding, at anmodning omforetagelse af begravelse eller ligbrænding skal fremsættes over for begravel-sesmyndigheden.Af § 5, stk. 2, fremgår, at hvis ikke afdødes nærmeste, den eller de personer el-ler den institution, der hidtil har draget omsorg for den afdøde, eller andrefremsætter anmodning om foretagelse af begravelse eller ligbrænding, skal så-dan anmodning fremsættes af kommunen.Begravelsesmyndigheden afgør på grundlag af den fremsatte anmodning, ombegravelse eller ligbrænding skal finde sted, og om en præst skal medvirke vedbegravelseshandlingen (kirkelig begravelse), eller denne skal foregå udenmedvirken af en præst (borgerlig begravelse), jf. lovens § 7.I lovens § 8, stk. 1, er det bestemt, at ved afgørelse af, om begravelseshandlin-gen skal være kirkelig eller borgerlig, skal ønsker, som afdøde har fremsat eftersit fyldte 15. år, efterkommes.Af lovens § 8, stk. 2, fremgår, at var afdøde ved sin død medlem af folkekirkeneller et trossamfund uden for folkekirken, anses dette som udtryk for et ønskeom kirkelig begravelse, medmindre det modsatte godtgøres.Har afdøde ikke gennem medlemskab af folkekirken eller et trossamfund udenfor folkekirken eller på anden måde givet udtryk for ønsker angående forhol-det, eller var afdøde under 15 år, er det overladt til den, der fremsætter an-modningen, at træffe bestemmelse, medmindre en person, der stod afdødenærmere, fremsætter en afvigende anmodning, jf. lovens § 8,stk. 3 og kapitel II,2. afsnit, sidste pkt. i cirkulære nr. 220 af 1. december 1975 om begravelse ogligbrænding.Fremsættes der indsigelse mod begravelsesmyndighedens afgørelse afspørgsmålet om kirkelig eller borgerlig begravelse, og tages indsigelsen ikke tilfølge, forelægger begravelsesmyndigheden spørgsmålet for skifteretten, dertræffer afgørelse ved kendelse, der ikke kan kæres, jf. § 9, stk. 1 og 3, i lov ombegravelse og ligbrænding.
Frederiksholms Kanal 211220 København Kwww.km.dkTelefon 3392 3390Telefax 3392 3913e-post[email protected]
Dokument nr.: 134478/13Dette dokumentnr. bedes oplyst vedhenvendelse til Ministeriet for Ligestil-ling og Kirke
Dato: 19. december 2013
Ved begravelsesmyndighedens prøvelse af anmodningen skal begravelsesmyn-digheden påse, at anmodningen er i overensstemmelse med ønsker, som afdø-de måtte have givet udtryk for efter sit fyldte 15. år, jf. lovens § 8, stk. 1 og 2.Må anmodningen efter det foreliggende anses for at være i overensstemmelsemed afdødes ønsker, tager begravelsesmyndigheden anmodningen til følge.Når begravelsesmyndigheden under iagttagelse af reglerne i lovens § 8 hartruffet afgørelse om, at en afdød, som ved sin død var medlem af folkekirken,skal kirkeligt begraves, og spørgsmålet ikke indbringes for skifteretten, inde-bærer begravelsesmyndighedens afgørelse, at en præst i folkekirken skal med-virke ved begravelseshandlingen.Det følger af begravelseslovens § 11, stk. 1, at begravelseshandlingens forløbfastlægges af præsten efter forhandling med den, der ønsker begravelsen ellerligbrændingen foretaget. Når en præst i folkekirken medvirker, skal begravel-seshandlingen dog foretages i overensstemmelse med folkekirkens jordpåka-stelsesritual, jf. § 11, stk. 2.
Dokument nr.: 134478/13Side 2
Manu Sareen
/ Marjun Egholm