Klima-, Energi- og Bygningsudvalget 2013-14
KEB Alm.del
Offentligt
1352156_0001.png
Klima-, Energi- og BygningsudvalgetChristiansborg1240 København K
Klima-, Energi- og Bygningsudvalget har i brev den 14. marts 2014 stillet følgendespørgsmål 89 alm. del, som jeg hermed skal besvare.
Ministeren31. marts 2014J nr. 2014-821
Spørgsmål 89"Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 10. marts 2014 fra DanskeHalmleverandører om vækstmuligheder i halmen, jf. KEB alm. del – bilag 193."
SvarDet er regeringens ambition, at den grønne omstilling går hånd i hånd med vækst ogbeskæftigelse. Jeg er opmærksom på, at der i de seneste år har været et aftagendeforbrug af halm i den danske energisektor, men jeg forventer, at denne tendens vilvende frem mod og efter 2020. Det skyldes ikke mindst, at der på nuværendetidspunkt findes flere lovende energiteknologier, som er nær et markedsmæssigtgennembrud, og hvor halm forventes at blive en vigtig ressource.Det Energiteknologiske Udviklings- og Demonstrationsprogram (EUDP) anvender enstor del af deres midler på udvikling af teknologier inden for biomasseområdet,herunder også løsninger med relevans for anvendelsen af halm. EUDP har støttetflere projekter, der har fokus på at udvikle og demonstrerenye teknologier tiludnyttelse af halm til biogas og til produktion af 2. generation biobrændstoffer.Jeg vil samtidig fremhæve, at regeringen for nylig har nedsat et bioøkonomipanel,som skal sikre, at Danmark udnytter sine styrkepositioner indenfor den danskebioøkonomi, herunder også indenfor halmområdet.
Med venlig hilsen
Rasmus Helveg Petersen