Klima-, Energi- og Bygningsudvalget 2013-14
KEB Alm.del
Offentligt
1301587_0001.png
1301587_0002.png
ERHVERVS- OGVÆKSTMINISTEREN
19. november 2013

Besvarelse af spørgsmål 15stillet af Klima- Energi- og Bygningsudval-

get den 22. oktober2013 efter ønske fra Per Clausen (EL).

Spørgsmål:

Vil ministeren redegøre for den danske position i forbindelse med DenEuropæiske Bank for Genopbygning og Udviklings (EBRD) aktuelle revi-sion aflånepolitikken på energiområdet? Hvorvidt og hvordan har regerin-gen til hensigt at arbejde aktivt for, at EBRD stopper med at udlåne pengetil investeringer ikulkraft?

Svar:

I EBRD er Danmark klart optaget af at støtte en grøn energipolitik i over-ensstemmelse med 2050-klimamålsætningen. EBRD’s energipolitik kom-mer til udtryk i en række forskellige tiltag, der har til formål at skabe enhelhedsorientret tilgang til de meget komplekse problemstillinger, der erforbundet med energiinvesteringer i Bankens operationslande(Albanien,Hviderusland, Kroatien, Den tidligere jugoslaviske republik Makedonien,Jordan, Den Kirgisiske Republik, Moldova, Marokko, Rusland, Slovenien,Tyrkiet, Usbekistan, Armenien, Bosnien-Hercegovina, Egypten, Georgien,Kasakhstan, Letland Mongoliet, Polen, Serbien, Tadsjikistan,Turkmeni-stan, Aserbajdsjan, Bulgarien, Estland, Ungarn, Kosovo, Litauen, Monte-negro, Rumænien, Den Slovakiske Republik, Tunesien og Ukraine).Disse tiltag er, foruden bankens kommende reviderede energistrategi, initi-ativet for vedvarende energi og initiativer for bæredygtige ressourcer samtinitiativer, der skal sikre, at implementeringen sker under hensyntagen tilbefolkning og miljø i operationslandene.De eksisterende og foreslåede energi- og miljøstrategier i EBRD har allesom udgangspunkt, at Banken normaltikke giver udlån til kulfyrede anlæg.Dette kan kun fraviges såfremthelt særlige omstændigheder er opfyldt.I nogle af bankens operationslande indgår fossile brændstoffer i en betyde-lig del af energiforsyningen til el og varme. Denne afhængighed afspejlertypisk en energiinfrastruktur, som er bygget op over årtier, og som er base-ret på transmission, transport og forsyning med lokale fossile brændstofferfra det enkelte operationsland. Energisystemerne er dermed ikke fleksibleover for ændringer på kort og mellemlang sigt. Samtidig kan nogle lande ibankens operationsområde opleve, at deres muligheder for at koble sig påen grænseoverskridende energiinfrastruktur og –forsyning er begrænsede,fx på grund af geografi eller stridigheder landene imellem.Med hensyn til kul har nogle af bankens operationslande ingen andre na-
ERHVERVS- OGVÆKSTMINISTERIET
Slotsholmsgade 10-121216 København K
Tlf.FaxCVR-nr
33 92 33 5033 12 37 7810 09 24 85
[email protected]www.evm.dk
2/2
turlige egne brændstoffer, og de har ikke økonomiske muligheder for at fåadgang til alternative brændsler, herunder gas. I øjeblikket varierer denglobale effektivitet af kulfyrede anlæg fra 20 pct. til 45 pct. med et gen-nemsnit på 33 pct. Bankens operationslande ligger generelt i den megetlave ende. Som et resultat heraf er der et betydeligt potentiale for at redu-cere emissionerne ved udskiftning og opgradering af eksisterende anlægmed helt moderne anlæg, der ervæsentligt mere effektive.Der kan således være tilfælde, hvor en investering i et moderne kulkraftan-læg, der lever op til de højeste standarder, kan bidrage betydeligt til at re-ducere udledningen af drivhusgasser sammenlignet med alternativet. Dervil altid være tale om en konkret vurdering, førend der kan blive tale ominvesteringer i kulkraftværker med medfinansiering fra EBRD.Det er i den forbindelse vigtig at være opmærksom på,at udgangspunktetaltid er, at EBRD stiller betydelige miljø- og klimakrav til alle projekter,der deltages i. Det betyder også, at finansiering fra EBRD kan være enmiljømæssig fordel fremfor en alternativ finansieringskilde, hvor der ope-reres med langt lavere standarder for så vidt angår miljøhensyn og CO2-udledning.Fra dansk side indtages i overensstemmelse med 2050 klimamålsætningenen kritisk negativ holdning i forbindelse investeringer i kulkraftanlæg.Disse er dog efterhånden er ret sjældne.