Klima-, Energi- og Bygningsudvalget 2013-14
KEB Alm.del Bilag 128
Offentligt
1322666_0001.png
1322666_0002.png
1322666_0003.png
Forslag til kommissorium for et underudvalg til belysning aframmerne for Statsrevisorernes og Rigsrevisionens arbejdemed regeringens lovforberedelse1.Regeringen rettede ved brev af 22. oktober 2013 henvendelse tilFolketingets formand, da der efter regeringens opfattelse var anledning til atforetage principielle overvejelser om forholdet mellem regeringen ogFolketinget og om, hvilken rolle Statsrevisorerne og Rigsrevisionen skal have iden forbindelse.Statsrevisorerne oplyste ved brev af 1. november 2013 til Folketingetsformand, at Statsrevisorerne er åbne over for en dialog, hvis der i Folketingeter et ønske om at drøfte disse principielle spørgsmål.Folketingets formand meddelte ved brev til statsministeren af 6. november2013, at han og det øvrige Præsidium vil tage initiativ til en sådan drøftelse.2.Ifølge grundlovens § 47, stk. 2, vælger Folketinget et antal revisorer, dergennemgår det årlige statsregnskab og påser, at samtlige statens indtægterer opført deri, og at ingen udgift er afholdt uden hjemmel i finansloven elleranden bevillingslov. De kan fordre sig alle fornødne oplysninger og aktstykkermeddelt. De nærmere regler for revisorernes antal og virksomhed fastsættesved lov.De nærmere regler for statsrevisorerne er fastsat i lov om statsrevisorerne.Det fremgår bl.a. af loven, at statsrevisorerne kontrollerer, at regnskabet errigtigt, og at de dispositioner, der er omfattet af regnskabsaflæggelsen, er ioverensstemmelse med meddelte bevillinger, love og andre forskrifter samtmed indgåede aftaler og sædvanlig praksis. De vurderer, om der er tagetskyldige økonomiske hensyn ved forvaltningen af de midler og driften af devirksomheder, der er omfattet af regnskabet.Desuden fremgår det af folketingsbeslutning om statsrevisorernes valg ogvirksomhed, at statsrevisorerne ved udarbejdelse af bemærkninger ogforetagelse af supplerende undersøgelser navnlig bør efterprøve og vurdere,om der i forbindelse med givne bevillinger og andre beslutninger er meddeltFolketinget og dettes udvalg de fornødne oplysninger.
Ref. 12-001472-13
Rigsrevisor bistår ifølge rigsrevisorloven statsrevisorerne ved deresgennemgang af statsregnskabet. Rigsrevisor foretager bl.a. undersøgelser ogafgiver beretning vedrørende forhold, som statsrevisorerne ønsker belyst.3.Overvejelserne om Statsrevisorernes og Rigsrevisionens rolle skal bl.a. sesi lyset af regeringsprærogativet i grundlovens § 21, hvorefter regeringen kanlade forslag til love og andre beslutninger fremsætte for Folketinget.Regeringen har anført, at dette indebærer, at Rigsrevisionens ogStatsrevisorernes undersøgelse og bedømmelse af det lovforberedendearbejde må ske med respekt for regeringens muligheder for at fremsætte ellerundlade at fremsætte lovforslag på grundlag af en selvstændig politiskstillingtagen.Endvidere er det anført, at overvejelserne bør ses i lyset af Folketingetscentrale rolle i lovgivningsprocessen og andre kontrolmuligheder over forregeringen, både i forbindelse med selve lovgivningsprocessen og meregenerelt i form af spørgsmål, samråd, forespørgsler osv.Den statslige revision har henvist til grundlovens § 47, stk. 2, vedrørendeStatsrevisorernes kompetence og til bestemmelsen i ovennævntefolketingsbeslutning om, at Statsrevisorerne skal vurdere, om der er givetFolketinget fornødne oplysninger.Det fremgår endvidere af rigsrevisorloven, at rigsrevisor af enhver offentligmyndighed kan forlange sig meddelt alle sådanne oplysninger og forelagt allesådanne aktstykker, som efter rigsrevisors skøn er af betydning for udførelsenaf rigsrevisors hverv.Ydermere er det anført, at rigsrevisor ifølge rigsrevisorloven er uafhængig vedudførelsen af sit hverv og at det derfor er rigsrevisor, der bestemmer, hvilkeforhold der skal fremdrages i rapporteringen til Statsrevisorerne.Endelig bemærkes det, at det i forhold til Rigsrevisionens konkreteundersøgelser allerede er således, at de reviderede myndigheder i vidtomfang inddrages i revisionsprocessen, herunder om revisionskriterierne.4.Der nedsættes på den baggrund et underudvalg under Folketingets Udvalgfor Forretningsordenen, som skal belyse, hvilken rolle Statsrevisorerne ogRigsrevisionen skal have i forhold til regeringens lovforberedende arbejde.Underudvalget sammensættes af et medlem fra hver folketingsgruppe.Formand for underudvalget bliver Folketingets formand. Udvalget udarbejderberetningsudkast til Udvalget for Forretningsordenen.
2/3
Underudvalget skal foretage denne vurdering på baggrund af en beskrivelseaf de gældende regler for Statsrevisorernes og Rigsrevisionens kompetenceog deres nuværende praksis samt de gældende regler for detlovforberedende arbejde.Underudvalget vil kunne indhente udredninger og synspunkter fra regeringenog fra Statsrevisorerne og Rigsrevisionen. Underudvalget vil endvidere kunneinddrage eksterne eksperter.Sekretariatsbetjeningen ledes af chefen for Folketingets Lovsekretariat, og derindgår i sekretariatet herudover en embedsmand fra henholdsvisregeringsside og revisionsside. De pågældende kan til konkrete opgaverinddrage andre kollegaer, der vil kunne deltage i de relevante møder iunderudvalget.Der henvises til UFO alm. del (2013-14) – bilag 6, 7 og 8.
21. november 2013
3/3