Indfødsretsudvalget 2013-14
IFU Alm.del
Offentligt
1343501_0001.png
1343501_0002.png
1343501_0003.png
Udlændingeafdelingen
FolketingetIndfødsretsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
10. marts 2014IndfødsretskontoretBrit Gotthard Jensen2014-0032-11391066114
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 45 (Alm. del), som Folketin-gets Indfødsretsudvalg har stillet til justitsministeren den 7. februar 2014.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Johanne Schmidt-Nielsen (EL).
Karen Hækkerup/Johan Kristian Legarth
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 45 (Alm. del) fra Folketingets Indfødsretsudvalg:

”Ministeren bedes kommentere det svenske MigrationsverketssiteMedborgarskapsguiden(http://www.migrationsverket.se/Privatpersoner/Bli-svensk-medborgare/Medborgarskap-for-vuxna/Medborgarskapsguiden.html) og oplyse, om hun viloverveje at lave en tilsvarende statsborgerskabsguide på nyi-danmark.dk eller på Justitsministeriets hjemmeside, så udlæn-dinge, der overvejer at søge dansk statsborgerskab, på en enkelog overskuelig måde kan få et billede af, hvorvidt de opfyldernaturalisationscirkulærets krav.”

Svar:

Der henvises i spørgsmålet til det svenske Migrationsverkets hjemmeside,medborgarskapsguiden. Medborgarskapsguiden er en test, hvor man ved atbesvare 5-10 spørgsmål kan få en indikation af, om man opfylder betingel-serne for erhvervelse af svensk indfødsret.I Danmark fremgår de gældende betingelser for erhvervelse af dansk ind-fødsret ved naturalisation af cirkulæreskrivelse nr. 9253 af 6. juni 2013 omnaturalisation.I forbindelse med cirkulæreskrivelsens ikrafttræden oprettede Justitsmini-steriet et selvstændigt punkt om dansk statsborgerskab på ministerietshjemmeside, hvor reglerne om dansk indfødsret er beskrevet og opdelt ef-ter, hvilken kategori den pågældende person tilhører, f.eks. ”Danske stats-borgere” eller ”Udenlandske statsborgere”.Under punktet ”Udenlandske statsborgere” er det som underpunkter bl.a.nærmere beskrevet, hvordan behandlingen af en ansøgning om dansk ind-fødsret foregår, hvilke betingelser personer, der søger om dansk indfødsretved naturalisation, skal opfylde for at blive danske statsborgere, samt ommulighederne for at få en sag forelagt Folketingets Indfødsretsudvalg medhenblik på udvalgets stillingtagen til, om der kan meddeles dispensationfra en eller flere af betingelserne i cirkulæreskrivelsen.Under punktet ”Betingelser” er det i oversigtsform beskrevet, hvilke betin-gelser man skal opfylde for at erhverve dansk indfødsret ved naturalisati-on. De forskellige betingelser er herunder nærmere beskrevet i underpunk-ter. Personer, der ønsker at søge om dansk indfødsret ved naturalisation,kan således ved at gennemgå de enkelte betingelser få en indikation af, om2
vedkommende opfylder betingelserne for erhvervelse af dansk indfødsret.De pågældende kan herunder, såfremt de ikke opfylder en eller flere af be-tingelserne for erhvervelse af dansk indfødsret ved naturalisation, få en in-dikation af, om der er mulighed for, at deres sag kan forelægges Folketin-gets Indfødsretsudvalg med henblik på udvalgets stillingtagen til, om derkan meddeles dispensation fra en eller flere af betingelserne i cirkulære-skrivelsen.Det er Justitsministeriets opfattelse, at personer, der ønsker at søge omdansk indfødsret ved naturalisation, således har let tilgængelig adgang tilat gøre sig bekendt med betingelserne for erhvervelse af dansk indfødsret.Justitsministeriet vurderer løbende hensigtsmæssigheden af ministerietshjemmeside, men har ikke aktuelle planer om at ændre på opbygningen afde dele, der vedrører indfødsret.
3