Indfødsretsudvalget 2013-14
IFU Alm.del
Offentligt
1369660_0001.png
1369660_0002.png
1369660_0003.png
Udlændingeafdelingen
FolketingetIndfødsretsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
15. maj 2014IndfødsretskontoretTrine Priess Sørensen2014-0032-10811018842
Hermed sendes endelig besvarelse af spørgsmål nr. 28 (Alm. del), somFolketingets Indfødsretsudvalg har stillet til justitsministeren den 20. de-cember 2013. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra medlem af FolketingetJohanne Schmidt-Nielsen (EL).
Karen Hækkerup/Johan Kristian Legarth
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 28 (Alm. del) fra Folketingets Indfødsretsudvalg:

”I forlængelse af svaret på spørgsmål nr. 5 vedrørende forslagtil lov om indfødsrets meddelelse (L 53) ønskes oplyst, hvilkebetingelser der skal være opfyldt, for at børn, som fødes iDanmark, og hvis forældre har opholdstilladelse efter udlæn-dingelovens § 7 eller 8, registreres som flygtninge med denvirkning, at der ikke efterfølgende stilles krav om løsning fra ethidtidigt statsborgerskab, når de pågældende børn søger danskindfødsret ved naturalisation, og om der er børn, som fødes iDanmark af forældre, der har opholdstilladelse efter udlændin-gelovens § 7 eller 8, som ikke registreres som flygtninge, hvor-for der stilles krav om løsning ved ansøgning om dansk ind-fødsret.”

Svar:

1.

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet enudtalelse fra Udlændingestyrelsen, der har oplyst følgende:”Børn, der bliver født her i landet af forældre, der har opholds-tilladelse efter udlændingelovens § 7 eller 8, meddeles ikkeasyl som konsekvens af forældrenes flygtningestatus. Dissebørn meddeles som udgangspunkt opholdstilladelse som fami-liesammenførte efter udlændingelovens § 9, stk. 1, nr. 2.For at et sådant barn kan meddeles flygtningestatus, skal barnetsøge særskilt om asyl, hvorefter Udlændingestyrelsen og even-tuelt Flygtningenævnet vurderer, om barnet er i risiko for enkonkret og individuel forfølgelse i hjemlandet og derfor beret-tiget til at få asyl efter udlændingelovens § 7, stk. 1, eller i risi-ko for overgreb, som er omfattet af udlændingelovens § 7, stk.2, og berettiget til asyl på dette grundlag. De forhold, der harmedført, at en af eller begge forældrene er meddelt asyl, kanhave betydning for vurderingen af barnets sag.”

2.

Det fremgår af § 4, stk. 1, i cirkulæreskrivelse nr. 9253 af 6. juni 2013om naturalisation, at det er en forudsætning for optagelse på et lovforslagom indfødsrets meddelelse, at ansøgeren er indforstået med at give afkaldpå sit hidtidige statsborgerskab. Hvis ansøgeren ikke automatisk mister sithidtidige statsborgerskab ved naturalisationen, stilles der krav om løsningfra det hidtidige statsborgerskab som betingelse for erhvervelsen af ind-fødsret.Det fremgår endvidere af § 4, stk. 2, i cirkulæreskrivelsen, at der ikke stil-les krav om løsning over for personer med flygtningestatus her i landet el-ler over for personer fra lande, hvor det erfaringsmæssigt er umuligt eller2
forbundet med overordentlig store vanskeligheder at blive løst. Det sammegælder, hvis en ansøger har fået afslag på løsning, eller hvis det er doku-menteret, at den pågældende har gjort et seriøst, men forgæves forsøg på atblive løst fra sit hidtidige statsborgerskab.Det bemærkes i tilknytning hertil, at der ikke stilles krav om løsning overfor personer under 18 år, der optages selvstændigt eller som bipersoner tilen forælder på et lovforslag om indfødsrets meddelelse.
3