Forsvarsudvalget 2013-14
FOU Alm.del
Offentligt
Folketingets ForsvarsudvalgChristiansborg
FORSVARSMINISTEREN18. december 2013Folketingets Forsvarsudvalg har den 20. november 2013 stillet følgende spørgsmål nr. 66 tilforsvarsministeren, som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Marie Kra-rup (DF).Spørgsmål nr. 66:
”Hvad er forsvarsministerens holdning til de to vedlagte dokumenter fremsendt af branche-organisationen Danske Maritime?”Svar:
Jeg har som forsvarsminister i sagens natur en klar interesse i, at vi i Danmark fortsat harværfter, der kan levere gode og solide løsninger til både det civile og det militære marked,herunder at vi har konkurrencedygtige industrielle kompetencer og kapaciteter på værfts-området.I den forbindelse har Forsvaret en lang tradition for at samarbejde med danske værfter, ogdet er også mit indryk, at det i høj grad er danske værfter, der responderer på forsvaretsudbudsforretninger og -aktiviteter på området.Regeringen arbejder for at sikre et åbent, konkurrencepræget internationalt marked, herun-der lægges der vægt på at sikre lige vilkår for industrien i såvel store som små medlemslan-de inden for EU.Danmark har implementeret EU’s udbudsdirektiv på forsvars- og sikkerhedsområdet (direktiv2009/81/EF) i dansk ret i august 2011. Som konsekvens heraf foretager forsvaret som ud-_______________________________________________________________________________________________________________________________________________HOLMENS KANAL 421060 KØBENHAVN KTELEFON: 33 92 33 20TELEFAX: 33 32 06 55MAIL: [email protected]WEB: www.FMN.DKCVR: 25-77-56-35EAN: 5798000201200
gangspunkt anskaffelser af forsvarsmateriel og tjenesteydelser på forsvarsområdet pågrundlag af dette direktiv.Det er i sagens natur væsentligt, at udbudsreglerne overholdes, herunder at det sikres, atden ny EU lovgivning implementeres og anvendes.Der er visse undtagelsesmuligheder fra EU’s udbudsregler, og i rammen af forsvars- og sik-kerhedsdirektivet (DIR 2009/81/EF) er der muligheder for en række undtagelser, herundereksempelvis i forbindelse med indkøb, hvor der kun findes én leverandør, og ved følgeleve-rancer til allerede indkøbt udstyr.Endvidere findes den såkaldte ’Artikel 346 undtagelse’, der er en regel i EU-traktaten, hvoren anskaffelse helt vil kunne undtages fra international konkurrenceudsættelse, hvis væ-sentlige nationale sikkerhedsinteresser ville blive kompromitteret. Undtagelsen kan dog kunanvendes i helt særlige tilfælde, og kun efter en konkret vurdering.I den sammenhæng noterer jeg mig, at Forsvaret er opmærksom på, om der i forbindelsemed maritime nyanskaffelser og vedligeholdelsesopgaver er særlige væsentlige nationalesikkerhedsinteresser, der gør sig gældende, og derfor giver anledning til overvejelser om atanvende art. 346 i forbindelse med anskaffelsen.
Med venlig hilsen
Nicolai Wammen
2