Forsvarsudvalget 2013-14
FOU Alm.del
Offentligt
1315600_0001.png
1315600_0002.png
Folketingets ForsvarsudvalgChristiansborg
FORSVARSMINISTEREN18. december 2013Folketingets Forsvarsudvalg har den 20. november 2013 stillet følgende spørgsmål nr. 66 tilforsvarsministeren, som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Marie Kra-rup (DF).

Spørgsmål nr. 66:

”Hvad er forsvarsministerens holdning til de to vedlagte dokumenter fremsendt af branche-organisationen Danske Maritime?”

Svar:

Jeg har som forsvarsminister i sagens natur en klar interesse i, at vi i Danmark fortsat harværfter, der kan levere gode og solide løsninger til både det civile og det militære marked,herunder at vi har konkurrencedygtige industrielle kompetencer og kapaciteter på værfts-området.I den forbindelse har Forsvaret en lang tradition for at samarbejde med danske værfter, ogdet er også mit indryk, at det i høj grad er danske værfter, der responderer på forsvaretsudbudsforretninger og -aktiviteter på området.Regeringen arbejder for at sikre et åbent, konkurrencepræget internationalt marked, herun-der lægges der vægt på at sikre lige vilkår for industrien i såvel store som små medlemslan-de inden for EU.Danmark har implementeret EU’s udbudsdirektiv på forsvars- og sikkerhedsområdet (direktiv2009/81/EF) i dansk ret i august 2011. Som konsekvens heraf foretager forsvaret som ud-_______________________________________________________________________________________________________________________________________________HOLMENS KANAL 421060 KØBENHAVN KTELEFON: 33 92 33 20TELEFAX: 33 32 06 55MAIL: [email protected]WEB: www.FMN.DKCVR: 25-77-56-35EAN: 5798000201200
gangspunkt anskaffelser af forsvarsmateriel og tjenesteydelser på forsvarsområdet pågrundlag af dette direktiv.Det er i sagens natur væsentligt, at udbudsreglerne overholdes, herunder at det sikres, atden ny EU lovgivning implementeres og anvendes.Der er visse undtagelsesmuligheder fra EU’s udbudsregler, og i rammen af forsvars- og sik-kerhedsdirektivet (DIR 2009/81/EF) er der muligheder for en række undtagelser, herundereksempelvis i forbindelse med indkøb, hvor der kun findes én leverandør, og ved følgeleve-rancer til allerede indkøbt udstyr.Endvidere findes den såkaldte ’Artikel 346 undtagelse’, der er en regel i EU-traktaten, hvoren anskaffelse helt vil kunne undtages fra international konkurrenceudsættelse, hvis væ-sentlige nationale sikkerhedsinteresser ville blive kompromitteret. Undtagelsen kan dog kunanvendes i helt særlige tilfælde, og kun efter en konkret vurdering.I den sammenhæng noterer jeg mig, at Forsvaret er opmærksom på, om der i forbindelsemed maritime nyanskaffelser og vedligeholdelsesopgaver er særlige væsentlige nationalesikkerhedsinteresser, der gør sig gældende, og derfor giver anledning til overvejelser om atanvende art. 346 i forbindelse med anskaffelsen.
Med venlig hilsen
Nicolai Wammen
2