Forsvarsudvalget 2013-14
FOU Alm.del
Offentligt
1305580_0001.png
1305580_0002.png
1305580_0003.png
Bilag til besvarelse af forsvarsudvalgsspørgsmål 65 vedr. Forsvarets veteranindsats

Uddybet beskrivelse af Forsvarets veteranindsats

for veteraner med psykiske belastninger

Indledning

Veterancentret driver Forsvarets forebyggende, behandlende, opfølgende og støttendeindsats målrettet veteraner og deres pårørende. Forsvaret arbejder for at sikre en hel-hedsorienteret og koordineret indsats, hvor løbende udvikling og opsamling af erfaringerog viden danner baggrund for en kontinuerlig kvalificering og udvikling af indsatsen.Forsvaret samarbejder med relevante aktører i den øvrige offentlige sektor. Der er etable-ret samarbejde med Den Nationale Videns- og Specialrådgivningsfunktion, og der er ind-gået samarbejdsaftaler med kommunerne. Endvidere tilbydes undervisning til kommunalesagsbehandlere, distriktspsykiatriens medarbejdere, relevante professionshøjskoler ogfagforeninger (for socialrådgivere, pædagoger og tilsvarende).

Psykolog og socialfaglig støtte

Forsvaret støtter veteraner og pårørende før, under og efter udsendelse. Det gælder såvelnuværende ansatte som tidligere ansatte veteraner blandt andet med psykologhjælp ogsocialrådgivning ved behov opstået i forbindelse med udsendelse i international mission.Veteraner samt deres pårørende kan henvende sig til Forsvaret og få samtaler med psy-kologer og socialrådgivere – tilbuddet om støtte ved psykologer og socialrådgivere haringen forældelsesfrist.Forsvarets socialrådgivere bidrager med rådgivning til veteraner og pårørende gennemalle tre faser. Socialrådgiverne støtter ved spørgsmål eller problemer i forhold til tilskade-komst, langvarig sygdom, arbejdsskadeforsikring og erstatning – eller støtter veteranensdialog med egen hjemkommune, hvis det er ønsket.Forsvarets psykologer bidrager i tiden før udsendelsen på Forsvarets missionsforbereden-de uddannelser. Her underviser psykologerne blandt andet i, hvordan veteranerne påegen hånd kan håndterer akut stress i missionsområdet, fx ved konkrete teknikker til atregulere eget spændingsniveau.Veteraner, der under missionen bliver udsat for særlige hændelser, tilbydes akut støtte imissionsområdet fra lægefagligt personel, chefer, feltpræst og kolleger, der er uddannet iat håndtere særlige hændelser, der medfører psykiske belastninger.Forsvarets psykologer kan med kort varsel rejse til missionsområdet for at yde støtte til deveteraner, der har været impliceret i en særlig hændelse.Den psykologfaglige støtte i missionsområdet består i at gennemføre samtaler med deimplicerede – herunder individuelle samtaler og gruppesamtaler. Bearbejdelsen af hæn-delsen (af fx følelser som angst, frustration, skyldfølelse, magtesløshed, vrede, apati oglettelse over selv at være i live) opleves i denne sammenhæng ofte delt af kollegaer. For-løbene skal bidrage til, at de implicerede kan bearbejde potentielt traumatiske oplevelserog mulige efterreaktioner.
Vurderer psykologen i samråd med chefen for den udsendte enhed, at en eller flere af deimplicerede veteraner ikke er i stand til at fortsætte udsendelsen, repatrieres (hjemsendes)de pågældende med henblik på at modtage relevant støtte i Danmark. I tilfælde, hvor vete-raner repatrieres, bliver Forsvarets socialrådgivere involveret – og psykologstøtte tilbydes.Forsvarets psykologer rejser endvidere på fastlagte kontaktbesøg i missionsområdet, hvorveteranerne tilbydes konsultation. Typisk handler samtalerne om tilpasningsproblemer iforhold til familien og vennerne derhjemme eller kamptræthed samt forhøjet spændings-og stressniveau, når missionens afslutning nærmer sig. I forbindelse med kontaktbesøge-ne gennemfører psykologerne briefinger, hvor veteranerne orienteres om faktorer – bådesociale, psykologiske, hormonelle, ernæringsmæssige og fysiske – der kan få betydning,når veteranen vender hjem til en civil tilværelse.Generelt gælder det, at veteraner, efter endt mission, deltager i et såkaldt akklimatise-rings- og reintegrationsforløb i Forsvaret. I den forbindelse yder Forsvaret psykologer støt-te i tilvænningsprocessen fra at have været udsendt til igen at skulle indgå i en hverdag iDanmark – en proces kaldet fra ’Battlemind til Homemind’.De veteraner, som har deltaget i hårdt belastende missioner, skal som led i hjemkomst-programmet til Danmark deltage i et møde på tomandshånd med en af Forsvarets psyko-loger for at afklare eventuelt støttebehov. For nogle gennemføres samtaler i forbindelsemed hjemtagelsen af det udsendte hold, for andre i forbindelse med akklimatiserings- ogreintegrationsforløbet.Seks måneder efter hjemkomst modtager alle veteraner et spørgeskema fra Forsvaret, deromhandler oplevelser og reaktioner i forbindelse med udsendelsen. Psykologerne retter,på baggrund af besvarelserne, henvendelse til veteraner, der viser tegn på støttebehov(med mindre veteranen aktivt frabeder sig at blive kontaktet).Som led i den styrkede opsøgende indsats bliver alle tidligere udsendte tilbage fra 2007,der ikke længere er tjenstgørende, kontaktet af Forsvaret ca. 2, 5 og 8 år efter udsendelse.Forsvaret retter henvendelse pr. brev, hvori der gøres opmærksom på de muligheder forstøtte i Forsvaret, der kan gøres brug af ved behov og de får tilbud om at blive kontaktet afsocialrådgiver med henblik på afklaring af behov, herunder psykologbehandling. Hvis derikke modtages respons på brevene, bliver de tidligere ansatte forsøgt kontaktet telefoniskeller ad anden vej.

Støtte til afklaring af uddannelses- og jobmuligheder

I forbindelse med akklimatiserings- og reintegrationsforløbet samt hjemsendelse af vetera-ner, er der fra 2012 udleveret kompetencekort. Formålet med kompetencekortet er at styr-ke grundlaget for en realkompetencevurdering af de civilt rettede kompetencer, som vete-raner har opnået gennem tjeneste i Forsvaret. Hensigten er at styrke veteranerne i søg-ningen af civilt job, uddannelse eller anden stilling i Forsvaret.Forsvaret støtter desuden ansatte veteraner med varige psykiske skader i en afklaring affremtidige uddannelses- og jobmuligheder. I den individuelt tilpassede forløb indgår typiskrehabiliteringselementer som jobtræning, uddannelse og genoptræning, der koordineresmed kommunale og regionale aktører.
2
Veteraner, der har kontrakt med Forsvaret til det fyldte 35. år eller længere, og hvor udfor-dringerne ikke vurderes at være af varig karakter, nyttiggøres i egnede stillinger i Forsva-ret.Endelig gennemfører Forsvaret et projekt finansieret af satspuljemidler, hvor beskæftigel-seskonsulenter arbejder for at bygge bro mellem tidligere ansatte veteraners ønsker ogbehov i forhold til beskæftigelse og det kommunale system. Beskæftigelseskonsulenternestøtter tidligere ansatte veteraner, herunder arbejdsledige eller sygemeldte veteraner, ideres kontakt med jobcentrene. Derudover tilbydes jobcentrene støtte i deres beskæftigel-sesindsats overfor veteraner.Konkret gives jobcentrene informationer om de særlige kompetencer, veteranen har er-hvervet sig under udsendelse. Endvidere fungerer beskæftigelseskonsulenterne som bi-siddere for veteranerne og yde individuel vejledning og rådgivning i relation til arbejdsmar-kedet.
3