Forsvarsudvalget 2013-14
FOU Alm.del
Offentligt
1305579_0001.png
1305579_0002.png
1305579_0003.png
1305579_0004.png
Folketingets ForsvarsudvalgChristiansborg
FORSVARSMINISTEREN28. november 2013Folketingets Forsvarsudvalg har den 18. november 2013 stillet følgende spørgsmål nr. 65 tilforsvarsministeren, som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Jørgen Ar-bo-Bæhr (EL).

Spørgsmål nr. 65:

”Ministeren bedes redegøre for, hvad ministeren og ministeriet har gjort for de krigsvetera-ner, som kommer hjem med psykiske skader efter udsending, og i forlængelse af dette be-des ministeren redegøre for, hvor mange af de veteraner, der har fået psykiske skader, derkommer i et normalt arbejde bagefter, og hvor mange af dem, som havner i kriminalitet.”

Svar:

Forsvarskommandoen er anmodet om en udtalelse til brug for Forsvarsministeriets besvarel-se. Forsvarskommandoen har i den anledning oplyst følgende:”Forsvarets indsats for veteraner med psykiske skaderForsvarets indsats omfatter en lang række aktiviteter før, under og efter en udsendel-se.Aktiviteternefør og underhar til formål at forebygge psykiske skader og drage omsorgfor de soldater, som under udsendelsen er udsat for særlige hændelser, der kan med-føre psykiske belastninger. Aktiviteterne omfatter blandt andet undervisning foreståetaf Forsvarets psykologer under den missionsforberedende uddannelse og akut støtte imissionsområdet fra lægefagligt personale, chefer, feltpræster og kolleger, der er ud-dannet i at håndtere særlige hændelser. Ved særlige hændelser rejser Forsvarets psy-kologer desuden med kort varsel til missionsområdet for at yde støtte.Herudover er der med veteranpolitikken indført en styrket udvælgelse af soldater, derstår for at skulle udsendes i internationale operationer med henblik på så vidt muligt atundgå at udsende soldater, som ikke er psykisk parate til det._______________________________________________________________________________________________________________________________________________HOLMENS KANAL 421060 KØBENHAVN KTELEFON: 33 92 33 20TELEFAX: 33 32 06 55MAIL: [email protected]WEB: www.FMN.DKCVR: 25-77-56-35EAN: 5798000201200
Aktiviteterneefterudsendelsen har til formål at yde støtte til de veteraner, som ople-ver psykiske udfordringer eller har pådraget sig varige psykiske skader. Aktiviteterne idenne fase har fokus på at tilbyde psykologisk og socialfaglig støtte samt støtte til atafklare fremtidige uddannelses- og jobmuligheder.Der er fokus på den psykologiske og socialfaglige støtte fra det øjeblik, veteranerne ertilbage i Danmark. De veteraner, der har været udsendt i hårdt belastende operatio-ner, skal deltage i et møde på tomandshånd med en af Forsvarets psykologer for atafklare eventuelle støttebehov.For samme gruppe gennemføres et såkaldt akklimatiserings- og reintegrationsforløb.Forsvarets psykologer er blandt andet involveret i disse forløb, hvor de yder støtte i til-vænningsprocessen fra at være udsendt til igen at skulle indgå i en hverdag i Dan-mark. Herefter følger en indsats, der har til formål kontinuerligt at følge op på vetera-nerne og tilbyde dem støtte.For de veteraner, der har været udsendt i hårdt belastende operationer, starter det iforbindelse med hjemkomstprogrammet. Her skal de deltage i et møde på tomands-hånd med en af Forsvarets psykologer for at afklare eventuelle støttebehov.Seks måneder efter hjemkomst modtager alle veteraner et spørgeskema, der omhand-ler oplevelser og reaktioner i forbindelse med udsendelsen. Psykologerne retter, påbaggrund af besvarelserne, henvendelse til veteraner, der viser tegn på at have behovfor støtte.Veteraner, der ikke længere er tjenstgørende, bliver herudover kontaktet af Forsvaretca. 2, 5 og 8 år efter udsendelse. I den forbindelse gøres de opmærksom på mulighe-der for støtte og får tilbud om at blive kontaktet af socialrådgiver med henblik på af-klaring af behov, herunder psykologbehandling.Endelig eksisterer der et stående tilbud til alle veteraner om samtaler med Forsvaretspsykologer og socialrådgivere – tilbuddet har ingen forældelsesfrist og kan benyttes,uanset om man er fortsat tjenstgørende eller afgået fra Forsvaret.I forhold til afklaring af fremtidige uddannelses- og jobmuligheder støtter Forsvaretansatte veteraner med varige psykiske skader ved blandt andet at tilbyde dem rehabi-literingsforløb. Disse rehabiliteringsforløb kan indeholde jobtræning, uddannelse oggenoptræning, der koordineres med kommunale og regionale aktører.
Forsvaret gennemfører desuden et satspuljeprojekt, hvor beskæftigelseskonsulenterstøtter tidligere ansatte veteraner, herunder arbejdsledige eller sygemeldte veteraner,i deres kontakt med de kommunale jobcentre.For en uddybet beskrivelse af Forsvarets indsats for veteraner med psykiske skaderhenvises til vedlagte bilag.Veteranernes beskæftigelsessituation og forekomsten af kriminalitetForsvaret er ikke i besiddelse af informationer, der redegør for antallet af psykisk ska-dede veteraner, der kommer i normalt arbejde efter en udsendelse – henholdsviskommer ud i kriminalitet.Det Nationale Forskningscenter for Velfærd (SFI) har imidlertid gennemført et stortforskningsprojekt – ”Hjemvendte soldater”, der i nogen grad belyser disse forhold.Undersøgelserne i projektet viser,at fire ud af fem veteraner, der har forladt Forsvaret, er i arbejde, 9 pct. er underuddannelse, og 5 pct. er ledige eller uden for arbejdsmarkedet,at ganske få af de adspurgte veteraner, der er under 40 år, er på førtidspension(0,6 pct.), klart færre end blandt mænd i befolkningen generelt (2,6 pct.),at veteraner generelt er økonomisk bedre stillet i forhold til gæld samt disponibelindkomst efter udsendelse sammenlignet med en alderssvarende kontrolgruppe ibefolkningen, ogat de udsendte ikke bliver mere kriminelle efter en udsendelse – og generelt liggerkriminaliteten blandt de udsendte på et lavere niveau end i kontrolgruppen.De første to konklusioner stammer fra rapporten ”Soldater efter udsendelse – En spør-geskemaundersøgelse” fra 2012. De to sidste fra rapporten ”Soldater – før og efterudsendelse – En analyse af motivation, økonomiske forhold og kriminalitet” også fra2012.Opmærksomheden henledes på, at resultaterne i de to undersøgelser ikke er opgjortunder hensynstagen til, om den undersøgte gruppe af veteraner har psykiske skadereller ej.Supplerende kan det oplyses, at der i det forskningsprojekt, som gennemføres ved Ve-terancentret - den såkaldte USPER PSYK undersøgelse - forekommer resultater vedrø-rende veteranernes beskæftigelsessituation. Disse resultater indikerer, at 2 ½ år efterhjemkomst fra international operation er arbejdsløsheden større blandt veteraner, derhar et PTSD symptombillede, end den er blandt veteraner, der ikke har PTSD sympto-mer. Kriterierne for at komme i kategorien ’arbejdsløs’ er, at veteranen er arbejdsløs/iaktivering, er langtidssyg, er modtager af overgangsydelser eller af kontant hjælp.
Undersøgelsen omfatter 533 veteraner, hvoraf 128 ikke længere er ansat i Forsvaret.Af denne gruppe har 18 veteraner (14 pct.) et PTSD symptombillede. Fem ud af de 18- svarende til 28 pct. - er registreret som arbejdsløse. For den gruppe af veteraner,der har forladt Forsvaret og ikke har et PTSD symptombillede, ses, at 6,4 pct. er ar-bejdsløse. Opmærksomheden henledes på, at resultaterne ikke er repræsentative pågrund af det begrænsede antal informanter.”
Med venlig hilsen
Nicolai Wammen