Forsvarsudvalget 2013-14
FOU Alm.del
Offentligt
1312129_0001.png
1312129_0002.png
1312129_0003.png
Folketingets ForsvarsudvalgChristiansborg
FORSVARSMINISTEREN11. december 2013Folketingets Forsvarsudvalg har den 13. november 2013 stillet følgende spørgsmål nr. 64 tilforsvarsministeren, som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Troels LundPoulsen (V).

Spørgsmål nr. 64:

Ministeren bedes kommentere oplægget om Hjemmeværnet fra Henrik Schroll, jf. FOU alm.del - bilag 12 og herunder oplyse, om ministeren har planer eller overvejelser om en ander-ledes organisering/opgavefordeling til Hjemmeværnet.

Svar:

Hjemmeværnskommandoen er anmodet om en udtalelse til brug for Forsvarsministerietsbesvarelse.Hjemmeværnskommandoen har i den anledning oplyst følgende:”Hjemmeværnets virksomhed og udvikling gennemføres inden for rammerne af dengældende lovgivning, herunder Lov om Hjemmeværnet, samt den aktuelle politiske af-tale om forsvaret.Med udgangspunkt i disse rammer samt den nationale og internationale opgaveløs-ning, der er pålagt Hjemmeværnet, gennemfører Hjemmeværnskommandoen løbendeeffektiviseringer af organisationen.Endvidere gennemføres der vedvarende vurderinger af behovet for udvikling og sam-mensætning af Hjemmeværnets operative kapaciteter. Dette sker bl.a. for at sikre, atHjemmeværnet vedvarende fremstår relevant i forhold til løsning af nuværende ogfremtidige opgaver._______________________________________________________________________________________________________________________________________________HOLMENS KANAL 421060 KØBENHAVN KTELEFON: 33 92 33 20TELEFAX: 33 32 06 55MAIL: [email protected]WEB: www.FMN.DKCVR: 25-77-56-35EAN: 5798000201200
I den forbindelse inddrages relevante udviklingstendenser samt andre eksterne for-hold, herunder også erfaringer fra udlandet, der kan være medvirkende til at udvikleet frivilligt baseret dansk Hjemmeværnet.Hjemmeværnets opdeling i en aktiv styrke og en reserve blev implementeret 1. januar2005. Hjemmeværnets opgave og uddannelsesmæssige fokus er på den aktive struk-tur, hvortil hjemmeværnets bevilling også fokuseres. Empirisk har det dog vist sig, atder ved større indsættelser tillige indgår adskilligt personel fra Hjemmeværnets reser-vestyrke.Hjemmeværnets hverveinitiativer baseres såvel på generel som målrettet hvervning. Isamarbejde med Hæren arbejdes med tiltag på fokuseret hvervning af personel medgennemført værnepligtsuddannelse, samt øvrigt personel, der forlader forsvaret. Der-igennem kan Hjemmeværnet udnytte de allerede indlærte færdigheder og kompeten-cer direkte.I medfør af Lov om Hjemmeværnet er personel i den aktive struktur forpligtet til atgennemføre minimum 24 timers tjeneste pr. år. En stor del af personellet leverer langtflere timer på frivilligt basis. Det er Hjemmeværnskommandoens vurdering, at det in-den for rammerne af Lov om Hjemmeværnet er muligt at tilføre medlemmerne dekompetencer, der kræves for at kunne imødekomme kravene fra forsvarets enhederog de sektoransvarlige myndigheder.Lov om Hjemmeværnet skaber tillige rammerne for et mere forpligtende medlemskabaf hjemmeværnet, som Hjemmeværnet hidtil har anvendt under bl.a. COP 15 topmø-det. Der vurderes derfor ikke for nærværende behov for at indføre yderligere forplig-telser under de nuværende og de i Forsvarsforlig 2013 – 2017 indeholdte opgavestil-linger til Hjemmeværnet.Det fremgår af Forsvarsforlig 2013 – 2017, at Hjemmeværnets overordnede struktur,herunder sammenhængen mellem hjemmeværnsdistrikterne og politikredsene, og ek-sisterende kapacitet til nationale og internationale opgaver, fastholdes, men løbendesøges effektiviseret og udviklet.Det fremgår endvidere, at de nuværende tre Totalforsvarsregioner reduceres til to re-gioner samt at Hjemmeværnets distriktsstruktur skal effektiviseres yderligere. Herud-over fremgår det af forliget, at der oprettes nye kapaciteter, bl.a. kapacitet til styrkelseaf havmiljøindsatsen samt opstilling af en kapacitetsopbygningsenhed.
Endelig gennemføres der en budgetanalyse af Hjemmeværnet. Denne forventes afslut-tet i løbet af 2014.Samlet set gennemføres der således såvel generelt som i rammen af forsvarsforliget etomfattende arbejde med udvikling af Hjemmeværnet. Dette sker bl.a. ved analyser afopgaver, organisation, teknologi, ressourcer, krav til enheder og enkeltmand samtdoktrin. Endvidere inddrages i relevant omfang erfaringer fra udlandet, ligesomHjemmeværnets opgavestillere og samarbejdspartnere involveres.Herved sikres det i videst mulige omfang, at alle relevante forhold er inddraget, nårder tages beslutninger om udviklingen af Hjemmeværnet.”Jeg kan henholde mig til det, Hjemmeværnskommandoen har oplyst.Med venlig hilsen
Nicolai Wammen