Forsvarsudvalget 2013-14
FOU Alm.del
Offentligt
1304016_0001.png
1304016_0002.png
Folketingets ForsvarsudvalgChristiansborg
FORSVARSMINISTEREN25. november 2013Folketingets Forsvarsudvalg har den 29. oktober 2013 stillet følgende spørgsmål nr. 56 tilforsvarsministeren, som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Nikolaj Vil-lumsen (EL).

Spørgsmål nr. 56:

”Ministeren bedes redegøre for, hvilke strategiske behov ministeren ønsker at opfylde medindkøb af nye kampfly samt om disse behov ville kunne dækkes ved at foretage en opgrade-ring af F16-modellerne.”

Svar:

Det fremgår af beretningen fra Forsvarskommissionen af 2008, at:”Med hensyn til kampfly vurderer Forsvarskommissionen, at der i forbindelse med nationaleoperationer på såvel kort som længere sigt skal løses opgaver i form af suverænitetshæv-delse af det nationale luftrum samt overvågning af nationalt interesseområde”….”I internati-onale operationer er der relevante opgaver for kampfly inden for alle områder af opgave-spektret. Inden for international ordenshåndhævelse omfatter opgaverne således f.eks.overvågning og luftrumshævdelse (air policing), eksempelvis i forbindelse med kontrol medflyveforbudszoner, såfremt sådanne etableres. I forbindelse med stabiliseringsoperationer eropgaverne bl.a. overvågning og efterretningsindhentning, herunder indsamling og videregi-velse af oplysninger om aktiviteter til lands, til vands og i luften, kontrol med luftrummetsamt beskyttelse af styrker på jorden, herunder ildstøtte. I forbindelse med væbnet konfliktomfatter kampflys opgaver bl.a. overvågning samt indsættelse mod mål til lands, til vandseller i luften – enten som støtte til andre operationer eller som selvstændig indsættelse. Iforbindelse med indsættelse mod mål på landjorden er moderne kampfly med tidssvarendepræcisionsstyret ammunition i stand til at bekæmpe mål med stor præcision. Såfremt en_______________________________________________________________________________________________________________________________________________HOLMENS KANAL 421060 KØBENHAVN KTELEFON: 33 92 33 20TELEFAX: 33 32 06 55MAIL: [email protected]WEB: www.FMN.DKCVR: 25-77-56-35EAN: 5798000201200
modstander råder over luftmilitær kapacitet, vil denne skulle nedkæmpes eller på andenmåde forhindres i at true egne styrker.Kampfly udgør i internationale operationer en fleksibel og bredt anvendelig kapacitet, der iforbindelse med internationale operationer hurtigt kan udsendes til et operationsområde oghurtigt kan trækkes tilbage igen. Kampflys rækkevidde og hastighed gør endvidere, atkampfly ikke behøver at være baseret i selve operationsområdet, men kan være baseretflere hundrede kilometer borte. Det betyder dels, at kampfly kan være etfleksibelt instrument i forbindelse med krisestyring, dels at kampfly kan baseres i relativtsikre områder, hvorved baser mv. kun i mindre udstrækning udsættes for trusler”.Det skal nævnes, at behovet for at kunne udføre suverænitetshævdelse af det nationaleluftrum samt overvågning af nationalt interesseområde også omfatter Arktis, som spiller enstigende rolle. Danske kampfly har dertil jævnligt deltaget i air policing operationer oversåvel de baltiske lande som Island.For så vidt angår F-16 fremtidige anvendelse, fremgår det af Aftale på forsvarsområdet2013-2017, at:”Forsvarskommissionens beretning – der med bred politisk enighed blev udmøntet i for-svarsforliget 2010-2014 – konkluderede, at Danmark også fremadrettet skal have en kamp-flykapacitet, der på kort sigt udgøres af de nuværende F-16 fly, men på længere sigt inde-bærer en anskaffelse af nye kampfly”.Forsvarskommandoen oplyste i maj 2013, at ”På baggrund af den nuværende opgaveløs-ning, nuværende kampflystruktur, flyenes tekniske og operative stand, er det vurderingen,at de danske F-16 kampfly bør udfases i perioden 2020-2024”. På det tidspunkt vil forsvarethave anvendt F-16 flyet i ca. 40 år.
Med venlig hilsen
Nicolai Wammen