Forsvarsudvalget 2013-14
FOU Alm.del
Offentligt
1304030_0001.png
1304030_0002.png
Folketingets ForsvarsudvalgChristiansborg
FORSVARSMINISTEREN25. november 2013Folketingets Forsvarsudvalg har den 29. oktober 2013 stillet følgende spørgsmål nr. 53 tilforsvarsministeren, som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Nikolaj Vil-lumsen (EL).

Spørgsmål nr. 53:

”I forlængelse af svaret på FOU (2012-13) alm. del – spm. 217 ønskes oplyst, om der -bortset fra tolke og oversættere - slet ikke har været ansat afghanske statsborgere til atarbejde for de danske styrker i Afghanistan, eller om der ved siden af de - gennem firmaer-ne Supreme Foodservices AG og DCS Group - ansatte personer har været andre ansatte til"andre civil-relaterede opgaver". I det omfang, der har været ansat afghanske statsborgere- enten direkte af det danske forsvar eller gennem andre instanser - til at udføre andet ar-bejde end tolke- og oversættelsesarbejde, ønskes en vurdering af, om nogen af disse kanvære i fare efter den danske militære tilbagetrækning fra Afghanistan, og om de kan kom-me i betragtning til nogen af de beskyttelsesforanstaltninger, der følger af "Aftale om hånd-tering af situationen for tolke og andre lokalt ansatte i Afghanistan" af 22. maj 2013.”

Svar:

Forsvarskommandoen er anmodet om en udtalelse til brug for Forsvarsministeriets besvarel-se. Forsvarskommandoen har i den anledning oplyst, at:”Forsvaret på det foreliggende grundlag ikke har kendskab til, at danske militærbidrag harhaft ansat afghanske statsborgere. Forsvaret har imidlertid i flere tilfælde indgået aftalermed civile afghanske firmaer i forbindelse med bl.a. bygningsprojekter og renovering af faci-liteter. Forsvaret har desuden benyttet afghanske leverandører til eksempelvis
_______________________________________________________________________________________________________________________________________________HOLMENS KANAL 421060 KØBENHAVN KTELEFON: 33 92 33 20TELEFAX: 33 32 06 55MAIL: [email protected]WEB: www.FMN.DKCVR: 25-77-56-35EAN: 5798000201200
anskaffelse af diverse civilrelaterede materialer/tjenesteydelser. Indgåelsen af aftaler medcivile afghanske leverandører/entreprenører har navnlig fundet sted som led i Forsvaretsindsats forbundet med stabilisering og kapacitetsopbygning.”Jeg kan henholde mig til det, som Forsvarskommandoen har oplyst, og bemærker, at der afAftale om håndtering af situationen for tolke og andre lokalt ansatte i Afghanistan af 22.maj 2013 fremgår:
”Der er mellem regeringen (Socialdemokraterne, Radikale Venstre og Socialistisk Folkeparti)og Venstre, Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti indgået nærværende aftale, somskal sikre, at ingen tolke og andre lokalt ansatte, som har bistået den danske indsats i Af-ghanistan, bliver ladt i stikken i forbindelse med reduktionen af det internationale engage-ment i Afghanistan.”
Med venlig hilsen
Nicolai Wammen