Forsvarsudvalget 2013-14
FOU Alm.del
Offentligt
1303980_0001.png
1303980_0002.png
Folketingets ForsvarsudvalgChristiansborg
FORSVARSMINISTEREN25. november 2013Folketingets Forsvarsudvalg har den 28. oktober 2013 stillet følgende spørgsmål nr. 50 tilforsvarsministeren, som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Lene Esper-sen (KF).

Spørgsmål nr. 50:

”Vil ministeren oplyse, hvor mange sikkerhedsgodkendelser der er udarbejdet til ForenedeService A/S, herunder fordelt på egne og diverse underleverandører, opgjort således.a. Antal godkendelser til Forenede Service eget personale?b. Antal godkendelser til underleverandørs personale?b. Hvor mange af disse der ikke er danske statsborger?c. Hvilke tiltag / kontrolforanstaltninger har Forsvaret gennemført for at sikre, at den militæ-re sikkerhed ikke kompromitteres, af især underleverandørerne, som tidligere omtalt i dags-pressen?d. Hvilke tiltag / kontrolforanstaltninger gennemfører Forsvaret for at tilsikre at ForenedeService og deres underleverandørers medarbejdere, af ikke dansk herkomst, har betalt ogbetaler skat i Danmark?”

Svar:

Forsvarskommandoen er anmodet om en udtalelse til brug for Forsvarsministeriets besvarel-se. Forsvarskommandoen har i den anledning oplyst:”a) Forsvarets Efterretningstjeneste har givet 738 sikkerhedsgodkendelser til medar-bejdere ansat ved Forenede Service A/S i perioden 1. januar 2012 til 31. oktober 2013.b) Forsvarets Efterretningstjeneste har givet 264 sikkerhedsgodkendelser til medarbej-dere ansat ved HedeDanmark A/S i perioden 1. januar 2012 til 31. oktober 2013.
_______________________________________________________________________________________________________________________________________________HOLMENS KANAL 421060 KØBENHAVN KTELEFON: 33 92 33 20TELEFAX: 33 32 06 55MAIL: [email protected]WEB: www.FMN.DKCVR: 25-77-56-35EAN: 5798000201200
c) For Forenede Service A/S’ og HedeDanmark A/S’ vedkommende var i perioden 1.januar 2012 til 31. oktober 2013 henholdsvis 70 og 6 af de personer, der blev sikker-hedsgodkendt af Forsvarets Efterretningstjeneste, udenlandske statsborgere.d) Både Forenede Service A/S og HedeDanmark A/S har en firmagodkendelse ved For-svarets Efterretningstjeneste i overensstemmelse med tjenestens regler herfor. Med-arbejderne, der skal udføre de udliciterede opgaver på Forsvarets etablissementer,skal ligeledes sikkerhedsgodkendes. Begge dele følger af kontrakten for Østdanmarkog ligeledes for Vestdanmark.Hos Forenede Service A/S og HedeDanmark A/S fremstilles der et ID kort m. foto, sommedarbejderen skal bære synligt. Udløbsdato på kortet skal være enten udløb af sik-kerhedsgodkendelse eller udløb af arbejds- og opholdstilladelse, alt efter hvad der ud-løber først. ID kortet er f.eks. forsynet med en grøn markering for sikkerhedsniveau”fortrolig” eller en rød markering for sikkerhedsniveau ”hemmelig”. Kravene til bæringaf synligt ID kort med billede og markering af sikkerheds-niveau, gælder både for per-sonalet hos kontraktholder og for personalet hos underleverandører, som er beskæfti-get på kontrakterne i Østdanmark og Vestdanmark.e) Forsvaret foretager løbende kontrol af overholdelsen af HR-kravene i kontraktenherunder kontrol af overholdelse af ILO (Internationalt Labour Organisation) konventi-on nr. 94 om lige løn og ansættelsesvilkår for ansatte beskæftiget på Forsvarets kon-trakt. Kravene er også gældende for underleverandører. Forsvaret foretager stikprøve-kontrol af blandt andet udbetaling af løn i henhold til overenskomst og indeholdelse afA-skat. Kontrollen foretages hos Forenede Service A/S og underleverandøren Hede-Danmark A/S.”
Med venlig hilsen
Nicolai Wammen