Forsvarsudvalget 2013-14
FOU Alm.del
Offentligt
1295360_0001.png
1295360_0002.png
1295360_0003.png
Folketingets ForsvarsudvalgChristiansborg
FORSVARSMINISTEREN31 OKTOBER 2013Folketingets Forsvarsudvalg har den 3. oktober 2013 stillet følgende spørgsmål nr. 4 til for-svarsministeren, som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Hans KristianSkibby (DF).

Spørgsmål nr. 4:

”Vil ministeren sikre, at de efterladte til de to danske sømænd, der mistede livet ved "Gre-nå-forliset" d. 18-19. januar 2011, sikres ubetinget adgang til SOK's søredningsjournaleromkring sagen?”

Svar:

Forsvarskommandoen er anmodet om en udtalelse til brug for Forsvarsministeriets besvarel-se.Forsvarskommandoen har i den anledning oplyst følgende:”Søværnets Operative Kommando kender ikke til de såkaldte ”søredningsjournaler”, menudtrykket ”søredningsjournaler” har været brugt som en betegnelse af de efterladte. Det erForsvarskommandoens vurdering, at betegnelsen formentligt dækker over ”SAR-journalen”,som lægen i redningshelikopteren udfærdiger som led i sin dokumentation af, at patienterog/eller nødstedte personer overgives til et modtagesygehus.Med hensyn til indsigt i ”søredningsjournalerne” anfører Søværnets Operative Kommando,at der tidligere er givet svar på aktindsigtsbegæring i sagen den 21. marts 2012 til de efter-ladtes daværende advokat. I svaret anførte Søværnets Operative Kommando, at de ikke vari besiddelse af lægelige udtalelser. Søværnets Operative Kommando anmodede ForsvaretsSundhedstjeneste om at fremsende relevante dokumenter, der eventuelt kunne have betyd-_______________________________________________________________________________________________________________________________________________HOLMENS KANAL 421060 KØBENHAVN KTELEFON: 33 92 33 20TELEFAX: 33 32 06 55MAIL: [email protected]WEB: www.FMN.DKCVR: 25-77-56-35EAN: 5798000201200
ning for sagen. Forsvarets Sundhedstjeneste svarede, at de ikke besad sådanne dokumen-ter, og at SAR-journalen, der optages under redningsaktioner, overdrages til modtagersyge-huset. Dette blev tillige meddelt de efterladtes daværende advokat.På baggrund af de efterladtes henvendelse den 6. september 2013 har Søværnets OperativeKommando på ny rettet henvendelse til Forsvarets Sundhedstjeneste. Forsvarets Sundheds-tjeneste har oplyst, at SAR-lægen udfærdiger en såkaldt ”SAR-journal” vedr. personer, derer behandlet ombord i en helikopter. SAR-journalen udfærdiges i papirform med håndskriftog med én gennemslagskopi. Det primære formål er at tjene som dokumentation til modta-gende sygehus for den behandling, som er gennemført undervejs til sygehuset. Sekundærttjener ”SAR-journalen” som Forsvarets egen dokumentation for den patientbehandling, derer foregået under redningsmissionen. Originalen afleveres til modtagesygehuset, og kopiafleveres til det infirmeri, som er tilknyttet pågældende redningshelikopters flyvestation.Kopien fra den helikopter (SAR-Aalborg), der transporterede den først opsamlede (bror/søntil de efterladte), er ved flere lejligheder forgæves blevet eftersøgt. Lægen, der var ombordunder redningen, har bekræftet, at der blev udfærdiget en SAR-journal, og at denne blevafleveret sammen med patienten til Aalborg Sygehus. Da kopien ikke har kunnet tilvejebrin-ges, og da Aalborg sygehus angiveligt ikke har bevaret originalen, har Forsvarets Sundheds-tjeneste bedt SAR-lægen om at skrive en redegørelse for forløbet ombord i helikopteren fraAalborg. SAR-lægens redegørelse (”lægelig rapport vedr. SAR-mission 5270”, udateret) erudleveret til de efterladte i forbindelse med Forsvarsministerens svar på de pårørendes hen-vendelse den 6. september 2013.Forsvarets Sundhedstjeneste oplyser endvidere, at gennemslagskopien fra den helikopter(SAR-Roskilde), der transporterede den anden nødstedte (far/ægtemand til de efterladte) tilRigshospitalet, er udleveret til Flyvertaktisk Kommando. Så vidt det er Forsvarets Sundheds-tjeneste bekendt, har Flyvertaktisk Kommando ladet kopien indgå i en besvarelse til Patient-ombudet. Dette synes at stemme overens med, at borgeren oplyser at have fået udleveretsin fars ”søredningsjournal”.Da de efterladte således har fået udleveret både faderens ”søredningsjournal” (SAR-journal)ved henvendelse til Patientombudet og SAR-lægens redegørelse (”lægelig rapport vedr.SAR-mission 5270”) vedr. sønnen, er der i relation hertil ikke yderligere materiale at udleve-re til de efterladte.Forsvarets Sundhedstjeneste giver adgang til sundhedsfaglig dokumentation til patientereller efterladte, i det omfang dette kan gøres uden at komme i konflikt med gældende lov-givning og retningslinjer om sundhedsfaglig dokumentation, herunder sundhedslovens ret-ningslinjer for videregivelse af patientoplysninger. Det var muligt i den aktuelle sag.”
Jeg kan henholde mig til det af Forsvarskommandoen oplyste.Med venlig hilsen
Nicolai Wammen