Folketingets Forsvarsudvalg
København, 27. august 2014
Sagsnr.: 27072
Dok.nr.: 711370
Fødevareministerens besvarelse af spørgsmål nr. 346 (FOU alm. del) stillet den 30. juli
2014 efter ønske fra ikke-medlem af udvalget Tom Behnke (KF)
Spørgsmål nr. 346
”Hvor meget mandskab og hvilke ressourcer forventer Fødevarestyrelsens veterinær beredskab, at
Beredskabsstyrelsen skal kunne stille med ved udbrud af f.eks. mund- og klovsyge,
svinepest/afrikansk svinepest, fugleinfluenza m.fl.?”
Svar:
Fødevarestyrelsen har oplyst følgende, hvortil jeg kan henholde mig:
”Fødevarestyrelsen kan oplyse, at spørgsmålet om, hvor mange ressourcer, der vil være
nødvendige, afhænger af omfanget af et udbrud og epidemiens forløb.
Fødevarestyrelsen har i 2013 gennemført et projekt, hvor der er blevet udviklet en model til
estimering af de nødvendige ressourcer under et udbrud af mund- og klovesyge.
Denne ressourcemodel er baseret på DTU-Veterinærinstituttets simulering af et udbrud af mund-
og klovesyge samt anvendelse af den almindelige strategi til bekæmpelse af et sådant udbrud, som
indebærer, at smittede besætninger aflives. Grundlaget for beregningerne er en middelstor
epidemi med 118 udbrud af mund- og klovesyge med en varighed på 87 dage. I scenariet vil der i
gennemsnit de første 14 dage blive fundet 2 til 4,5 nye smittede besætninger pr. dag. Smittede
besætninger skal påbegyndes aflivet indenfor 24 timer efter, at sygdommen er diagnosticeret.
Ved en epidemi af denne størrelse vil der ud over Fødevarestyrelsens personel, efter ovennævnte
simulering i de første 14 dage skulle bruges fra 300 til 500 specialuddannede personer.
Disse personer skal ved indsættelsen straks kunne sikre dekontaminering og håndtering af
biologisk agens. Derefter vil behovet for mandskab gradvist aftage, men frem til 9. uge i
epidemiens forløb vil behovet ifølge modellen være mindst 100 personer dagligt.
Ifølge en samarbejdsaftale mellem Fødevarestyrelsen og Beredskabsstyrelsen om bistand ved
bekæmpelse af smitsomme husdyrsygdomme skal Beredskabsstyrelsen støtte Fødevarestyrelsens
Ministeriet for Fødevarer,
Landbrug og Fiskeri
Slotsholmsgade 12
DK-1216 København K
Tel +45 33 92 33 01
Fax +45 33 14 50 42
www.fvm.dk