Forsvarsudvalget 2013-14
FOU Alm.del
Offentligt
1390121_0001.png
Folketingets Forsvarsudvalg
Christiansborg
FORSVARSMINISTEREN
5. august 2014
Folketingets Forsvarsudvalg har den 9. juli 2014 stillet følgende spørgsmål nr. 323 til for-
svarsministeren, som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Martin Henrik-
sen (DF).
Spørgsmål nr. 323:
”Kan ministeren oplyse, om der er planer om at sikre, at feltrationerne til de danske soldater
i fremtiden ikke i overvejende grad består af islamisk godkendte produkter, samt sikre, at
svinekød indgår som en naturlig del af madkulturen i forsvaret?”
Svar:
Forsvarskommandoen er anmodet om en udtalelse til brug for Forsvarsministeriets besvarel-
se. Forsvarskommandoen har i den anledning oplyst:
”De nuværende feltrationer består både af kolde og varme retter, og er bygget op
omkring hovedmåltider, hvor der for nærværende er tale om 24 variationer. Heraf er
fire af disse retter for nærværende halal-certificerede jævnfør de af leverandørerne
anførte oplysninger. Disse fire retter er:
- En ret med chili con carne.
- En ret med kylling.
- To retter med tun.
Det kan således konstateres, at feltrationerne til de danske soldater ikke i overvejen-
de grad består af islamisk godkendte produkter. Forsvaret har i udbuddet af de nu-
værende feltrationer opstillet operative, tekniske og økonomiske krav. Forsvaret vil
også fremover anskaffe feltrationer via en offentlig udbudsproces med afsæt i opera-
tive, tekniske og økonomiske krav.
_______________________________________________________________________________________________________________________________________________
HOLMENS KANAL 42
1060 KØBENHAVN K
TELEFON: 33 92 33 20
TELEFAX: 33 32 06 55
MAIL: [email protected]
WEB: www.FMN.DK
CVR: 25-77-56-35
EAN: 5798000201200
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
Hvad angår madkulturen i Forsvaret, søges denne påvirket af blandt andet Forsvarets
Kostpolitik ’Det Sunde Valg’ fra 2009 samt Forsvarets Sundhedstjenestes publikation
’Militær Fysisk Træning’ fra 2012.
Med kostpolitikken vil Forsvaret støtte medarbejderne i at leve op til tjenestens man-
geartede opgaver og krav. Kostpolitikken skal sikre, at medarbejderne uanset tjene-
stested i Forsvarets kantiner så vidt muligt tilbydes et sundt, velsmagende, varieren-
de og ernæringsrigtigt kostudvalg. I den sammenhæng indgår svinekød i kostudval-
get i lighed med eksempelvis oksekød, kylling, fisk m.v. ligesom kosten er tilberedt af
friske, årstidsbestemte råvarer, hvoraf en væsentlig bestanddel er økologisk.
Med publikationen ’Militær Fysisk Træning’ gives medarbejderne blandt andet detal-
jeret vejledning i sammensætningen af sund og ernæringsrigtig kost i forbindelse
med træning samt fysisk aktivitet under udsendelse i internationale operationer.”
Jeg kan henholde mig til det, som Forsvarskommandoen har oplyst.
Med venlig hilsen
Nicolai Wammen