Forsvarsudvalget 2013-14
FOU Alm.del
Offentligt
1370729_0001.png
1370729_0002.png
20. maj 2014J.nr. 14-2559826
Til Folketinget – ForsvarsudvalgetHermed sendes svar på spørgsmål nr. 215af 23. april 2014 (alm. del).Spørgsmålet er stilletefter ønske fra Leif Mikkelsen (LA).
Morten Østergaard/ Søren Schou

Spørgsmål

Vil ministeren redegøre for, hvorfor der er forskel på beskatningen af ansatte under hen-holdsvis Forsvarsministeriet og Udenrigsministeriet, når de er udsendte?

Svar

Det må bero på en misforståelse, at der skulle gælde forskellige regler for beskatningen afmedarbejdere udsendt af Forsvarsministeriet og medarbejdere udsendt af Udenrigsmini-steriet. Det gør der ikke. Skattereglerne er generelle, og skattelovgivningens fritagelsesbe-stemmelser kan anvendes af enhver, der opfylder betingelserne.En dansk statsborger, som af den danske stat er udsendt til tjeneste i udlandet, er fuldtskattepligtig til Danmark. Det samme gælder for danske statsborgere, der udsendes afregioner, kommuner og andre offentlige institutioner m.v. Ved fuld skattepligt forstås, atden pågældende er skattepligtig til Danmark af samtlige sine indkomster, uanset hvorfra iverden de måtte hidrøre.Den løn, som den udsendte oppebærer i forbindelse med udsendelsen, er hermed skatte-pligtig i Danmark.Den udsendte kan dog gøre brug af skattelovgivningens lempelsesbe-stemmelser, når betingelserne for dette er opfyldt.Hvis den udsendte modtager et udetillæg, er dette skattefrit i medfør af ligningslovens § 7,nr. 15. Skatteyndighederne er ikke involveret i fastsættelsen af udetillæggets størrelse.En anden mulighed er anvendelse af lempelsesbestemmelsen i ligningsloves § 33 A. Efterdenne bestemmelse fritages en lønmodtager for beskatning af indkomst erhvervet underophold af mindst seks måneders varighed uden for riget (dvs. Danmark, Færøerne ogGrønland) uden anden afbrydelse end nødvendigt arbejde i forbindelse med udlandsop-holdet samt ferie m.v. af tilsammen højst 42 dages varighed.For offentligt ansatte skal følgende særlige betingelser være opfyldt:1) Hvis lønnen er fastsat i henhold til en kollektiv aftale, skal det fremgå af aftalen,at lønnen er fastsat under hensyn til skattefritagelsen.2) Den udsendte må ikke modtage skattefrit udetillæg.3) Den udsendte må ikke modtage skattefri rejsegodtgørelse/dagpenge, jf. lignings-lovens § 9 A.Endelig er der muligheden for udbetaling af skattefri rejsegodtgørelse/dagpenge, hvilketsom nævnt afskærer anvendelsen af lempelsesbestemmelsen i ligningslovens § 33 A. Skat-tefri rejsegodtgørelse kan udbetales til dækning af medarbejderens udgifter til kost, logi ogsmåfornødenheder, som en person påføres under rejse for sin arbejdsgiver. De aktuellesatser er en kostgodtgørelse på 464 kr. pr. døgn og en logigodtgørelse på 199 kr. pr. døgn.
Side 2af 2