Forsvarsudvalget 2013-14
FOU Alm.del
Offentligt
Folketingets ForsvarsudvalgChristiansborg
FORSVARSMINISTEREN5. maj 2014Folketingets Forsvarsudvalg har den 8. april 2014 stillet følgende spørgsmål nr. 211 til for-svarsministeren, som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Nikolaj Villum-sen (EL).Spørgsmål nr. 211:
”Ministeren bedes redegøre for, hvilken betydning indsættelsen af § 13, stk. 3 og 4 i for-svarsloven ved lov nr. 568 af 9. juni 2006 i praksis har haft for Forsvarets Efterretningstje-nestes arbejde og herunder vurdere, om ændringerne har ført til, at den traditionelle opde-ling mellem aktiviteterne i Forsvarets Efterretningstjeneste, der retter sine aktiviteter modudlandet, og i Politiets Efterretningstjeneste, der retter aktiviteterne mod Danmark, i tilta-gende grad er blevet udvisket eller ophævet som følge af lovændringen, samt forholde sigtil, hvorvidt det er politisk ønskeligt, at denne opdeling udviskes eller ophæves.”Svar:
Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) er anmodet om en udtalelse til brug for Forsvarsmini-steriets besvarelse. FE har i den anledning oplyst følgende:”Indsættelsen i 2006 af bestemmelserne i § 13, stk. 3 og 4, i forsvarsloven skete som enopfølgning på anbefalingerne nr. 2 og 3 i rapporten fra den tværministerielle arbejdsgruppeom terrorbekæmpelse ”Det danske samfunds indsats og beredskab mod terror”, oktober2005, og initiativ nr. 2 og 3 i ”Regeringens handlingsplan mod terror”, november 2005.Med indsættelsen af § 13, stk. 3, i forsvarsloven, fik FE udtrykkelig hjemmel til i den efter-retningsmæssige virksomhed rettet mod forhold i udlandet at medtage oplysninger om dan-ske statsborgere og personer, der opholder sig i Danmark. Som det fremgår af de almindeli-ge bemærkninger til lovforslaget, var lovændringen ikke ”udtryk for en ændring af efterret-ningstjenestens opgaver, men en konsekvens af den globale udvikling og nutidens trussels-_______________________________________________________________________________________________________________________________________________HOLMENS KANAL 421060 KØBENHAVN KTELEFON: 33 92 33 20TELEFAX: 33 32 06 55MAIL: [email protected]WEB: www.FMN.DKCVR: 25-77-56-35EAN: 5798000201200
billede.” Det er ligeledes i de almindelige lovbemærkninger anført, at ”det er ikke med lov-forslaget hensigten at udvide Forsvarets Efterretningstjenestes opgaveportefølje til at rettefokus mod danske statsborgere eller personer, der opholder sig i Danmark.”Med indsættelsen af bestemmelsen i forsvarslovens § 13, stk. 4, blev der skabt hjemmel til,at Forsvarets Efterretningstjeneste kan videregive oplysninger til Politiets Efterretningstjene-ste i det omfang, videregivelsen kan have betydning for enten varetagelse af ForsvaretsEfterretningstjenestes opgaver eller varetagelse af Politiets Efterretningstjenestes opgaver.Bestemmelsen gør det muligt at udveksle oplysninger mellem Forsvarets Efterretningstjene-ste og Politiets Efterretningstjeneste, uden at der i hvert enkelt tilfælde skal foretages ennærmere konkret vurdering i forhold til de pågældende oplysninger. Bestemmelsen skal sesi sammenhæng med daværende § 116, stk. 1, der ved det lovforslag, som justitsministerensamtidig fremsatte, blev indsat i retsplejeloven om videregivelse af oplysninger fra PolitietsEfterretningstjeneste til Forsvarets Efterretningstjeneste.Indsættelse af § 13, stk. 3 og 4, i forsvarsloven har ikke udvisket eller ophævet arbejdsde-lingen mellem Forsvarets Efterretningstjeneste og Politiets Efterretningstjeneste, men harderimod – som forudsat i ovennævnte rapport og handlingsplan fra 2005 - medvirket til enintensivering og styrkelse af samarbejdet mellem de to tjenester gennem øget koordinationog informationsudveksling generelt, herunder særligt i relation til terrorindsatsen.Med lov nr. 602 af 12. juni 2013 om Forsvarets Efterretningstjeneste (FE-loven) blev for-svarslovens § 13 ophævet. Bestemmelserne i forsvarslovens § 13, stk. 3 og 4, er i stort setuændret form videreført i FE-lovens § 3, stk. 2, og § 7, stk. 1.”
Med venlig hilsen
Nicolai Wammen