Forsvarsudvalget 2013-14
FOU Alm.del
Offentligt
Folketingets ForsvarsudvalgChristiansborg
FORSVARSMINISTEREN1. maj 2014Folketingets Forsvarsudvalg har den 3. april 2014 stillet følgende spørgsmål nr. 207 til for-svarsministeren, som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Karsten Laurit-zen (V).Spørgsmål nr. 207:
”Ministeren bedes redegøre for muligheden for at samle forsvarets værnepligtsuddannelsereller dele heraf ved Center for Sergent- og Maritim uddannelse (SMC) (tidligere SøværnetsSergent- og Grundskole) i Frederikshavn. Herunder om ministeren er enige med spørgeren, iat en sådan samling vil give besparelser, synergi, bedre udnyttelse af tilstedeværende ud-dannelsesfaciliteter mv. særligt set i lyset af, at efter SMC blev renoveret/udbygget i perio-den 2004 – 2007, er der 44 stk. belægningsstuer a’ 4 personer (værnepligtige) og 136 en-keltværelser og alt i alt indkvarteringsmulighed til 312 personer. Henset til, at søværnet kunhar fået tilladelse til, at indkalde 100 værnepligtige årligt, er der ved SMC således en over-skydende kapacitet.”Svar:
Forsvarskommandoen er anmodet om en udtalelse til brug for Forsvarsministeriets besvarel-se. Forsvarskommandoen har i den anledning oplyst:
”Skolen i Frederikshavn er indrettet med henblik på at gennemføre maritime uddannelser.Der forefindes ikke et øvelsesområde eller en forhindringsbane i tilknytning til skolen. Der eren 200 meter og en 50 meter skydebane, dog med miljøbegrænsninger.Der forventes årligt ca. 140 værnepligtige (inkl. 40 til kongeskibet), ca. 200 elever (kadet-aspiranter, sergent- og konstabelelever m.v.), samt et antal elever, der gennemfører vide-_______________________________________________________________________________________________________________________________________________HOLMENS KANAL 421060 KØBENHAVN KTELEFON: 33 92 33 20TELEFAX: 33 32 06 55MAIL: [email protected]WEB: www.FMN.DKCVR: 25-77-56-35EAN: 5798000201200
reuddannelse. Udnyttelsesgraden i relation til indkvartering i Frederikshavn er p.t. på ca. 40% på 4 personers belægningsstuer til værnepligtige og ca. 30 % på enkeltværelserne. Detbetyder, at der på nuværende tidspunkt er ca. 200 ledige sengepladser. Udnyttelsesgradenfor uddannelsesfaciliteter (klasseværelser og svømmehal) ligger på ca. 50 %. Det skal anfø-res, at en øget personaleomsætning end den nuværende vil medføre et større uddannelses-behov, og vil dermed øge belægningsprocenten og træk på uddannelsesfaciliteter i Frede-rikshavn.En flytning af dele af værnepligtsuddannelsen fra Hæren eller Flyvevåbnet vil isoleret setfrigøre indkvarteringsfaciliteter, som generelt er nyrenoverede. Denne indkvartering vil dog igivet fald ikke umiddelbart kunne udnyttes til andre formål, og vil dermed stå ledig. Der rea-liseres således ikke besparelser på etablissementsdriften ved en overflytning af uddannel-sen.Værnepligtigt personel udgør en væsentlig rekrutteringsbase for Forsvaret.Hærens basisuddannelse for værnepligtige bliver derfor gennemført efter en decentral mo-del, hvor uddannelsen gennemføres i de garnisoner, hvor Forsvarets operative kapaciteterer placeret. Dermed opnås erfaringsmæssigt den bredeste og største rekruttering til bl.a.Forsvarets reaktionsstyrkeuddannelse.Søværnets basisuddannelse og Flyvevåbnets basisuddannelser gennemføres delvist centraltpå Flådestation Frederikshavn henholdsvis på Flyvestation Karup, hvilket muliggør uddan-nelse og prægning af værnepligtige i respektive værns miljø, som erfaringsmæssigt udgørvæsentligt element i rekruttering til værnenes faste strukturer.De nuværende udannelsesmodeller er målrettet de enkelte værns forskellige uddannelses-indhold, som samlet set giver de bedste rammer for en udannelse af høj kvalitet. De treværns uddannelser er så væsensforskellige, at det i praksis gør det umuligt at integrere dis-se. Uddannelserne vil kunne gennemføres samme sted, men synergien hermed vil forment-lig være meget begrænset.Kapacitetsmæssigt vil det således være muligt at overflytte dele af Hærens eller hele Flyve-våbnets basisuddannelse til skolen i Frederikshavn. Der er dog en lang række ulemper for-bundet med overflytningen, herunder tab af uddannelsessynergi, reduceret lokal rekrutte-ring, manglende muligheder for anvendelse af frigjort etablissementskapacitet samt behovfor transporttid til forhindringsbane og øvelsesterræn.”Jeg kan henholde mig til det, som Forsvarskommandoen har oplyst.Med venlig hilsen
Nicolai Wammen