Forsvarsudvalget 2013-14
FOU Alm.del
Offentligt
1360337_0001.png
1360337_0002.png
1360337_0003.png
Folketingets ForsvarsudvalgChristiansborg
FORSVARSMINISTEREN22. april 2014Folketingets Forsvarsudvalg har den 26. marts 2014 stillet følgende spørgsmål nr. 203 tilforsvarsministeren, som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Lene Esper-sen (KF).

Spørgsmål nr. 203:

”Ministeren bedes bekræfte, at der den 3. marts 2014 var uanmeldt kontrolbesøg af kvalite-ten af rengøringen i Jægersprislejren og på Christiansminde, og at Forenede Service A/Sdumpede på kvaliteten begge steder på alle parametre. Det blev aftalt mellem ForenedeService og kontrollanterne, at der skulle ske en ny kontrol, der blev foretaget nogle ugerefter. Her dumpede Forenede Service atter. Ministeren bedes oplyse sin holdning til dette.Ministeren bedes desuden forholde sig til den ringe kvalitet af de udførte opgaver samt op-lyse, hvilket tiltag ministeren vil tage for at sikre, at kvaliteten af de opgaver der udføres påforsvarets etablissementer ikke forringes som følge af udlicitering af opgaven.”

Svar:

Forsvarskommandoen er anmodet om en udtalelse til brug for Forsvarsministeriets besvarel-se. Forsvarskommandoen har i den anledning oplyst:”Det kan bekræftes, at der som led i den uvarslede rutinemæssige stikprøvekontrol,den 3. marts 2014 blev gennemført fire kontroller af kvaliteten på rengøringsområdet,jf. kontrolstandarden INSTA 800. Kontrollerne blev gennemført ved LokalstøtteelementJægerspris, der består af etablissementerne Jægersprislejren, Jægerspris Hovedgård,Jægerspris Skydeterræn og Christiansminde. Alle etablissementer undtagen Jægers-pris Skydeterræn bestod ikke kontrollen.
_______________________________________________________________________________________________________________________________________________HOLMENS KANAL 421060 KØBENHAVN KTELEFON: 33 92 33 20TELEFAX: 33 32 06 55MAIL: [email protected]WEB: www.FMN.DKCVR: 25-77-56-35EAN: 5798000201200
Det kan også bekræftes, at der blev gennemført genkontrol af de tre etablissementerden 10. marts og igen den 19. henholdsvis den 20. marts 2014. De gennemførte gen-kontroller blev heller ikke bestået. Det er derfor aftalt at gennemføre en fjerde kontrolaf de tre etablissementer i uge 15.Stikprøvekontrollerne, som i tilfældet ved Lokalstøtteelement Jægerspris, viser, at derfortsat er problemer med rengøringskvaliteten i Østdanmark. Forsvarets Bygnings- ogEtablissementstjeneste, der har ansvaret for den daglige drift af Forsvarets etablisse-menter, vurderer, at en af hovedårsagerne til problemerne er, at Forenede Service A/Shar afsat for få ressourcer til rengøringen. Forenede Service A/S har således også fornylig meddelt, at de gennemfører efteruddannelse af deres medarbejdere på området,og at de har tilført flere medarbejderressourcer til de etablissementer, der ikke bestårkontrollerne.Herudover kan oplyses, at Forenede Service A/S, ved ikke-beståede genkontroller, på-lægges at udarbejde en handlingsplan for det pågældende etablissement. I handlings-planen skal det beskrives, hvordan Forenede Service vil sikre, at der rettes op på kvali-teten af rengøringen. Hvis handlingsplanen ikke fører til den påkrævede kvalitet i ren-gøringen, kan der foretages yderligere eskalation til en bod.Endvidere gælder, at når en kontrol ikke bestås, sker der en modregning i betalingen,indtil ydelserne atter leveres i henhold til det kvalitetsniveau, der er beskrevet i kon-trakten. Det vil sige, at Forenede Service A/S ikke modtager betaling for rengøringenaf de etablissementer, der ikke består en kontrol, da Forsvaret dermed ikke har mod-taget leverancen i den rette kvalitet. Forenede Service A/S modtager først betaling,når de har bestået en genkontrol og dermed atter leverer i rette kvalitet. Dette gør sigogså gældende i det konkrete tilfælde med de ikke-beståede kontroller i Jægerspris.Om kontroller i øvrigt kan bemærkes, at Forsvaret ikke gennemførte centrale og sy-stematiske kontroller og opfølgning på fejl på rengøringsområdet, førend ForenedeService A/S overtog den samlede opgave i Østdanmark. Tidligere blev kontrollen gen-nemført decentralt i form af egenkontrol men uden et formelt og systematisk kontrol-regime som INSTA 800. Man kan altså ikke direkte sammenligne kontrolregimet ogdermed den generelle kvalitet på rengøringsområdet før og efter udliciteringen. I øv-rigt henvises til besvarelse af Forsvarsudvalgsspørgsmål nr. 120 af 13. februar 2014vedrørende kvalitetskontrol på rengøring i Østdanmark.”Jeg kan henholde mig til det, som Forsvarskommandoen har oplyst.Med venlig hilsen
Nicolai Wammen