Forsvarsudvalget 2013-14
FOU Alm.del
Offentligt
1297495_0001.png
1297495_0002.png
Folketingets ForsvarsudvalgChristiansborg
FORSVARSMINISTEREN7. november 2013Folketingets Forsvarsudvalg har den 22. oktober 2013 stillet følgende spørgsmål nr. 19 tilforsvarsministeren, som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra BertelHaarder (V).

Spørgsmål nr. 19:

”Hvad har regeringen foretaget sig for at etablere en fælles nordisk maritim indsatsenhedog isbryderenhed, der kan indsættes i Østersøen og i havområderne i nord som foreslået iStoltenbergrapportens forslag nr. 4?”

Svar:

Forsvarskommandoen er anmodet om en udtalelse til brug for Forsvarsministeriets besvarel-se.Forsvarskommandoen har i den anledning oplyst følgende:”Det er Forsvarskommandoens opfattelse, at der blandt de nordiske samarbejdspartnere påmilitært niveau ikke har været drøftelser eller overvejelser vedrørende en fælles maritimindsatsenhed og isbryderenhed i Østersøen. Forsvarskommandoen vurderer endvidere, atudviklingen af fragt- og passagerskibe generelt har medført større maskinkraft og bedrekonstruktion til at modstå is. Da det ofte kun vil være lokalt ved havne eller i snævre fjor-de/skærgårde, at der er behov for isbrydningsassistance, må det anses at være i den på-gældende kyststats egen økonomiske og samfundsmæssige interesse at sikre den fornødneisbrydningsassistance.Vedrørende havområderne i Nordatlanten skal Forsvarskommandoen oplyse, at der i hen-hold til Aftale på Forsvarsområdet 2013-2017 skal udpeges en arktisk beredskabsstyrke med_______________________________________________________________________________________________________________________________________________HOLMENS KANAL 421060 KØBENHAVN KTELEFON: 33 92 33 20TELEFAX: 33 32 06 55MAIL: [email protected]WEB: www.FMN.DKCVR: 25-77-56-35EAN: 5798000201200
henblik på at kunne supplere såvel Forsvarets nuværende operative indsats i Arktis somsituationsbestemt at kunne bistå beredskabet i Grønland. Forsvaret skal udarbejde en kon-cept for opstillings-, uddannelses- og øvelsesvirksomhed samt deployering.Denne beredskabsstyrke vil naturligt kunne operere sammen med enheder fra andre natio-ner, herunder nordiske. Et sådant samarbejde er allerede indledningsvis blevet øvet i forbin-delse med gennemførelse af de såkaldte ”SAREX Greenland Sea øvelser”, som er maritimeeftersøgnings- og redningsøvelser, der er afholdt i Grønland i 2012 og 2013. Forsvaret råderikke for nærværende over en decideret isbryderkapacitet til indsættelse i Arktis. HvorvidtForsvaret fremadrettet vil skulle tilvejebringe en sådan kapacitet forventes at blive afdækketi forbindelse med den kommende analyse vedrørende styrkelse af Forsvarsministeriets op-gaveløsning i Arktis.I relation til isbrydning i danske farvande er det ved den seneste ændring af Lov om StatensIstjeneste fastlagt, at statens rolle som udførende part i relation til isbrydning erstattes af etoffentlig-privat samarbejde mellem staten og det maritime erhverv, hvor erhvervet bidragertil løsningen af opgaverne samt betaler udgifterne hertil.”Jeg kan henholde mig til det af Forsvarskommandoen oplyste.
Med venlig hilsen
Nicolai Wammen